Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Powerhouse: De muziek van Sensation

Sensation is de afgelopen 15 jaar een gouden formule gebleken. Aan het concept is dan ook weinig veranderd, maar de muzikale richting verschoof wel. Aanvankelijk lag de nadruk op trance, maar in 2007 werd de omslag gemaakt naar house. Tot verdriet van trance-fans, maar volgens de organisatie was het een strategische keuze: trance was op zijn retour en Sensation ging muzikaal met de tijd mee.

Volgens organisator ID&T draait Sensation meer dan om de muziek dan om het concept. Decor, acts, licht, geluid en spektakel: Sensation is een totaalbeleving. In een tot spectaculaire dancetempel omgetoverd voetbalstadion gaan 40.000 in het wit geklede bezoekers uit hun dak op de muziek van ’s werelds beste dj’s. Iedereen die er in de dance-scene toe doet, stond op Sensation: David Guetta, Carl Cox en Martin Solveig, plus Nederlandse supersterren als Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell, Afrojack en Martin Garrix.

Van Tiësto tot Fedde le Grand in 15 jaar
Van Tiësto tot Fedde le Grand in 15 jaar

Amsterdam

Van Superstring tot Tremor: de anthems

De muzikale verschuiving van Sensation is te horen aan de ‘anthems’, die jaarlijks ter promotie worden uitgebracht. De allereerste, in 2000, was Superstring van Cygnus X – een trance-track bij uitstek. Dit was meteen ook de grootste hit, die 13 weken in de Nederlandse Top 40 stond. In de jaren erna namen afwisselend Rank 1 en The Rush de anthems voor hun rekening. Armin van Buuren scoorde een hit met Serenity. Twee jaar later werden er geen anthems meer uitgebracht. Intussen liet ook de programmering de kentering zien: in 2010 betraden Swedish House Mafia, 2000 and One en Joris Voorn de dj-booth en luidde het thema ‘Celebrate Life with House’. De anthem-traditie werd in 2014 in ere hersteld door Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike met hun Tremor – een geweldige electro-house-track.

“De allereerste Sensation-anthem, Superstring, stond 13 weken in de Nederlandse Top 40”

2014: ‘Welcome to the Pleasuredome’

De line-up: een gekoesterd geheim

De line-up van Sensation is een gekoesterd geheim dat pas bekendgemaakt wordt als alle kaarten zijn verkocht. Tijdens het schrijven van dit artikel waren er dan ook geen namen bekend. Op één na: ook in 2015 is de ‘musical host’ van de avond, Mr White, onderdeel van de line-up. Tot nog toe in elk land waar Sensation plaats vindt, wordt de show door de mysterieuze Mr White geopend met zijn zorgvuldig uitgezochte tracks. Zodra de volledige line-up van het feest bekend is, lees je dat hier. We verwachten in ieder geval een sensationele selectie dj’s.
2011: Sensation ‘Innerspace’