KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Ontstressen in de onsens van Kurokawa

De regio rondom de stad Fukuoka staat bekend om zijn ‘onsens’, natuurlijke warmwaterbronnen. De mooiste onsens zijn te vinden in Kurokawa. Een klein dorp dat verborgen ligt tussen de groene bergen met houten huisjes, pittoreske bruggetjes, stromende beekjes en publieke badhuizen.

De warmwaterbronnen van Kurokawa lenen zich uitstekend voor een dagtrip. Vanuit Fukuoka vertrekken ’s ochtendsvroeg bussen richting het spa-dorpje. Voor een klein bedrag krijgt u in Kurokawa een houten muntje dat toegang verschaft tot 3 van de baden. Op het toegangsbewijs zitten 3 stickers. Na een bezoek aan een warmwaterbron wordt de sticker vervangen door een stempel. Zo heeft u aan het eind van de dag een leuk aandenken aan Kurokawa.

Tradiotioneel Japans verblijf

Kurokawa kent geen grote resorts of hotelketens. Het dorpje heeft ryokans, een Japanse variant op een pension of een familiehotel. De traditionele ryokans zijn gebouwd tussen de 17de en 19de eeuw. Ze boden reizigers een kamer, ontbijt en het gebruik van een gemeenschappelijk bad aan. Het aantal ryokans in Kurokawa is minder dan 30, vooraf reserveren is verstandig. Bijna alle accommodaties hebben hun eigen onsens. Sommige kamers in een ryokan hebben zelfs een privébad. De inrichting van de kamer is vaak zeer minimalistisch met niet meer dan een matje als bed en een lage tafel waaraan de gast kan ontbijten. Voor de échte Japanse beleving is een verblijf in een ryokan een must.
Ryokan in Japan

Helende wateren

Kopje-onder in een onsen kan goed zijn voor de gezondheid. De warmwaterbronnen zijn volgens de Japanners de oplossing voor diverse huid- en gezondheidsproblemen. Dit komt door de samenstelling van mineralen in het water en in de producten waarvan de baden zijn gemaakt, zoals graniet en de Japanse cipres. Elke bron heeft zijn eigen helende krachten. De baden in Kurokawa schijnen onder meer te helpen tegen een hoge bloeddruk, eczeem, verkoudheid en spierpijn. Bij het informatiecentrum in het dorp vertellen ze u graag welke onsen waar goed voor is.
Japanse onsen