Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Ontspannen in een zee van rozen

Waar komen nieuwe rozensoorten vandaan? Vraag het aan de beheerders van de International Rose Test Garden in Portland, hoog op een heuvel boven de stad. Hier worden nieuwe rozensoorten getest. Voor de bewoners van Portland is het vooral een heerlijk plekje voor een picknick – of huwelijksaanzoek.

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt voor de beste nieuwe rozen: de City of Portland Gold Medal Awards. De genomineerde variëteiten worden beoordeeld op kracht, bestendigheid tegen ziektes, kleur, bloemen, bladeren, vorm en geur. De prijswinnaars krijgen een plekje in de Gold Medal Garden. Er is ook een gedeelte van de tuin dat speciaal is gewijd aan miniatuurrozen.

Een zee van rozen
Een zee van rozen

Portland, OR

De eerste in zijn soort

Portland heeft een lange traditie van rozen: in 1888 begon Georgiana Burton Pittock, de echtgenote van een vooraanstaand uitgever, met een tentoonstelling – in een tent in haar tuin. Samen met vrienden en buren zette zij de Portland Rose Society op. Deze vereniging van rozenliefhebbers opende in 1917 de huidige ‘test garden’, die zich inmiddels de oudste rozentuin in de VS mag noemen.

De tuin is onderdeel van Washington Park, een uitgestrekt stuk groen dat vanaf een langgerekte heuvel uitkijkt over de stad en haar omgeving. Bij helder weer betekent dat een spectaculair uitzicht  voorbij de skyline tot Mount Hood. En dichterbij kunt u de 7.000 rozenplanten van rond de 550 soorten bewonderen. De rozen bloeien lang, van april tot en met oktober. De grootste geuren- en kleurenpracht vindt u er rond juni – dan is de bloei op haar hoogtepunt.

Uitzicht op Mount Hood
Een fontein in de tuin

Shakespeare

Een van de populaire plekjes in de tuin is de Shakespeare Garden. Deze werd opgericht als een donatie van de LaBarre Shakespeare Club. Die vond het een leuk idee alle kruiden, bomen en bloemen samen te brengen die een rol spelen in de toneelstukken van Shakespeare. Vooral de bomen deden het heel goed. Er ontstond echter daardoor zoveel schaduw dat veel van de oorspronkelijk geplante variëteiten het loodje legden. Er staan natuurlijk ook rozen: soorten die zijn vernoemd naar personages uit de toneelstukken van Shakespeare.
Shakespeare hield ook van rozen