Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De romantiek van Montmartre

Montmartre is met zijn smalle straatjes, oude straatlantarens en adembenemende uitzichten zonder twijfel de meest romantische wijk van Parijs. Zelfs het beklimmen van de trappen in deze op een heuvel gelegen buurt heeft iets magisch. Het is dan ook de perfecte plek voor een wandeling, diner of sfeervolle overnachting.

Montmartre was ooit een klein dorpje omgeven door wijngaarden. In de 19de eeuw werd het geannexeerd door Parijs. Daarna groeide het uit tot de plek waar kunstenaars samenkwamen. Grootheden als Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh leefden en werkten hier. De sfeer uit die tijd is nog op veel plekken te proeven. Juist dat maakt Montmartre zo bijzonder.

Zicht op de Sacré Coeur vanaf Montmartre
Zicht op de Sacré Coeur vanaf Montmartre

Parijs

Moulin de la Galette

Van Gogh was hier

Veel huizen waarin beroemdheden woonden zijn nog intact. U zult ook op cafés en andere gebouwen bordjes aantreffen met bijvoorbeeld ‘Hemingway is hier ooit naar het toilet gegaan’. Een van de bekendste ateliercomplexen is Le Bateau-Lavoir op Place Émile Goudeau. Pablo Picasso werkte hier regelmatig aan zijn schilderijen. In de Moulin de la Galette op de Rue Lepic kwamen veel bekendheden voor een glas wijn. Deze molen is nu een restaurant. Aan diezelfde straat woonde Vincent van Gogh op nummer 54.

Muur vol liefde

In het hart van Montmartre ligt Place des Abbesses met als hoofdattractie de metro-ingang van station Abbesses. Dit metrostation is absoluut een bezoek waard. Het is een van de weinige overgebleven art nouveau ingangen die architect Hector Guimard ontwierp aan het begin van de 20ste eeuw. Deze entree is een icoon van de Parijse metro op zichzelf, met zijn smeedijzeren constructies met bloemen en het karakteristieke vergeelde ‘Metropolitain’-bord.

De ultieme ode aan de liefde zit verborgen achter Place des Abbesses. In een kleine tuin op Square Jehan Rictus bevindt zich sinds oktober 2000 een bijzonder kunstwerk: ‘Le mur des je t’aime’, oftewel De-ik-hou-van-je-muur. Op 612 tegels staan meer dan 300 liefdesverklaringen in 250 verschillende talen. Kunstenaar Frédéric Baron wilde laten zien dat een muur niet alleen voor scheiding en barricade staat, maar ook symbool kan staan voor hereniging en liefde.

De art nouveau metro-ingang van Abbesses

Lichtjes in het donker

Als ’s avonds de sfeervolle straatverlichting aangaat, lijkt Montmartre op een sprookjeswereld. Dit is het perfecte moment om de trappen naar de Sacré Coeur te beklimmen en te genieten van de lichtjes van de stad en de fonkelende Eiffeltoren. Met een fles wijn en een stokbrood heeft u hier een uitzicht dat geen enkele bar of restaurant in Parijs u kan bieden. In de zomer maken muzikanten en andere straatartiesten het prachtige plaatje compleet.