Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Port proeven in Porto

Met stip het beroemdste exportproduct van Porto is port. De stad staat er bol van. Op de rechteroever van de Río Douro wemelt het van de wijnbars, aan de overkant in Vila Nova de Gaia staan de porthuizen met kelders vol prijzige flessen, en stroomopwaarts ligt het oogstrelende landschap waar de druiven groeien. Geniet met volle teugen van deze portproeverij in drie etappes – spugen niet verplicht.

Langs de oevers van de Douro wordt sinds de Romeinen, dus al zo’n 2.000 jaar, port gemaakt. De druiven voor deze versterkte en ietwat zoetige wijn groeien in de Alto Douro, een landschap dat vanwege de vele wijnterrassen genoteerd staat op de Werelderfgoedlijst. In vroeger tijden werden de druiven met houten bootjes (barcos rabelos) verscheept naar de stad, waar ze werden verwerkt tot port. Die porthuizen ontvangen bezoekers nu met open armen, net als de vele wijnbars in Porto. Proeft u mee?

Wijngaarden in de Dourovallei
Wijngaarden in de Dourovallei

Porto

Porttest in de proefkamer van het instituut

Halte 1: het Portinstituut en Portmuseum

Het gerenommeerde Instituto do Vinho do Porto waakt sinds 1933 over de kwaliteit van port. Het laboratorium vol futuristische meetapparatuur en de proefkamer vol portprofessoren met goede neuzen kunnen per rondleiding worden bezocht. De wijnwinkel van het instituut heeft honderden soorten port op voorraad, om te proeven of in te slaan. Middels films, maquettes en tentoonstellingen maakt het Portmuseum de eeuwenoude geschiedenis van de portproductie inzichtelijk. Als je weet hoe het wordt gemaakt, smaakt het glas port nóg beter.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Instituto do Vinho do Porto, Rua de Ferreira Borges 27, Porto,

http://www.ivdp.pt/

Halte 2: de porthuizen in Gaia

Het epicentrum van de portindustrie vind je niet in Porto zelf, maar aan de overkant van de Douro in het stadje Vila Nova de Gaia. Hier staan de porthuizen van bekende merken als Cálem, Croft en Cockburn, waar de port wordt geproduceerd en opgeslagen. De VVV heeft plattegrondjes met alle porthuizen die zijn te bezoeken, en waar je voor een bescheiden bedrag een rondleiding krijgt door de kelders vol eikenhouten vaten met op de koop toe een proeverij. Een aanrader is Graham’s Lodge, maar let wel: alleen op afspraak.

+ Lees meer

Portvaten in Graham’s Lodge in Gaia

Bekijk op de kaart

Graham’s Port Lodge, Rua da Agro 150, Vila Nova de Gaia,

http://www.grahams-port.com/
Panoramisch treinen door de Dourovallei

Halte 3: de wijngaarden langs de Douro

Geen wijnliefhebber die in Porto verblijft zonder ook een bezoek te brengen aan de Alto Douro, de oogstrelende riviervallei waar de druiven groeien. Een van ’s werelds mooiste treinreizen leidt van het monumentale station São Bento in Porto naar Pocinho op de Spaanse grens, met drieënhalf uur uitzicht op de meanderende blauwe rivier tussen groene bergen vol golvende wijnterrassen. Benut de wijnbar van het Portinstituut in Régua, bezoek de wijngaard Quinta do Bomfim in Pinhão, en overnacht in porthotel Vintage House.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Vintage House Hotel, Rua António Manuel Saraiva 4, Pinhão,

http://www.vintagehousehotel.com/

Foto credits

  • Porttest in de proefkamer van het instituut: Flickr: Porto Convention & Visitors bureau