Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

San Francisco sourdough bread

Naast vis, krab en de chocolade van Ghirardelli staat San Francisco bekend om nog een culinaire lekkernij: sourdough bread. De lichtzure smaak, zachte binnenkant en krokante korst zijn kenmerkend voor deze klassieker uit de Bay Area. Hoewel dit brood door de hele stad te krijgen is, zijn er plekken die er net even uit springen.

De geschiedenis van sourdough bread gaat terug tot de Californische goudkoorts. Door de komst van een stroom goudzoekers steeg het inwoneraantal van San Francisco rond 1846 van een paar honderd naar een paar honderdduizend. Onder hen de Franse bakkersfamilie Boudin, die in 1849 naar San Francisco kwam. Zij gebruikten voor het bakken van brood natuurlijke gisten en bacteriën, maar deze waren in het klimaat van San Francisco heel anders dan in Frankrijk. Zo ontstond een compleet nieuwe broodsoort: sourdough.

San Francisco: stad van sourdough bread
San Francisco: stad van sourdough bread

San Francisco

Brood uit de goudtijd

De Boudin Bakery was de eerste bakkerij in San Francisco die sourdough maakte. In korte tijd werd het enorm populair en elke ochtend zat het café stampvol mijnwerkers die een stevig ontbijt kwamen nuttigen voordat ze op zoek gingen naar het grote goud. De Boudin Bakery bestaat nog steeds en heeft inmiddels verscheidene vestigingen in de stad en daarbuiten. Het brood wordt er nog steeds gebakken volgens het klassieke recept uit 1849.

Hoewel de rijen nog altijd lang zijn, moet u volgens vele inwoners van San Francisco voor het beste sourdough bread inmiddels toch ergens anders zijn: bij de Tartine Bakery in het Mission-district. In het weekend gaat de rij hier met gemak de hoek om. Het zijn vooral de locals die hier steeds terugkomen, en dat zegt genoeg over de kwaliteit. Om 5 uur ’s middags wordt het brood hier uit de oven gehaald en over het algemeen is het binnen een uur helemaal uitverkocht. Ook The Acme Bread Company in het Ferry Building is een goed adres: brood wordt hier de hele dag door vers gebakken.

Boudin introduceerde sourdough brood
De eetbare soepkom

Soep uit een broodkom

Populair zijn ook de bread bowls van sourdough-brood. Op een typische gure San Francisco-avond met wind, mist en zilte zeelucht gaat er niets boven warme soep in een bread bowl. De soepkom is gemaakt van sourdough bread en dus helemaal eetbaar. Hoewel de stad deze eetbare soepkom niet heeft uitgevonden, is het in combinatie met clam chowder (een soort vissoep) wel een culinaire specialiteit uit de regio. Vooral rond Fisherman’s Wharf zijn de restaurants waar u deze lekkernij kunt bestellen rijkelijk vertegenwoordigd.

Foto credits

  • Boudin introduceerde sourdough brood: Dan Dickinson, Flickr