Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

  • Reisgids >
  • Sieraden shoppen in het Jewellery Quarter
 

Sieraden shoppen in het Jewellery Quarter

Klassieke trouwringen, trendy armbanden van zilver of goud en andere fonkelende pracht: het Jewellery Quarter in Birmingham is de uitgelezen plek om op zoek te gaan naar het perfecte souvenir of cadeau. Al generaties lang smeden de juweliers in deze buurt de mooiste handgemaakte sieraden van Engeland. En hier geldt: hoe dichter bij de bron, hoe vriendelijker het prijskaartje.

Het Jewellery Quarter, in het zuiden van de wijk Hockley, telt honderden historische panden. Het is overal juwelen wat de klok slaat. Neem bijvoorbeeld het pittoreske Museum of the Jewellery Quarter: in deze authentieke werkplaats waant u zich in lang vervlogen tijden en leert u alles over de fijne kneepjes van het edelsmeden. Een bezoek aan een juwelierszaak mag niet uitblijven. Handgemaakte sieraden en andere blinkende snuisterijen zijn te bewonderen bij de vele juweliers in en rond Vyse Street en Frederick Street.

Het Jewellery Quarter in de wijk Hockley
Het Jewellery Quarter in de wijk Hockley

Wandelen door de geschiedenis

Te midden van de drukte van de stad bevindt zich een charmante groene oase: St. Paul's Square. Dit door bomen omringde plein is een geliefde plek om te picknicken of om op een van de terrasjes het winkelende publiek gade te slaan. De blikvanger is de St. Paul's Church, bijgenaamd de Juwelierskerk, die is  gebouwd in 1779. U hebt op en om het plein ook ruimschoots keuze als u trek heeft: 'bangers-and-mash' in een Engelse pub of een pittige curry bij de Indiër.
Even verderop vindt u in Vyse Street het Museum of the Jewellery Quarter; zonder twijfel een van de meest authentieke plekken van de buurt. Hier was vroeger de goudsmederij Smith & Pepper gevestigd, totdat de eigenaren in 1981 besloten met pensioen te gaan. Ze sloten de deur achter zich en vertrokken: hun vlekkige overalls hingen nog aan de haken, het gereedschap lag verspreid over de werkbanken. Hun nalatenschap is tot een opmerkelijk museum gemaakt, waar de geschiedenis van het Jewellery Quarter uitgebreid aan bod komt met authentieke voorwerpen en demonstraties.

“Overalls hangen nog aan de haken, gereedschap is her en der verspreid: het Museum of the Jewellery Quarter is een van de meest authentieke plekken van de buurt.”

Een slimme zet

Al in de 17de en 18de eeuw deden de smederijen van Birmingham goede zaken. Knopen, flessendoppen, gespen, spelden en metalen speelgoed – het was hier allemaal te krijgen. In 1780 telde de buurt ook 26 goudsmeden. Die wisten zichzelf later goed op de markt te zetten: in 1845 toog een groep vertegenwoordigers met een set sieraden naar Buckingham Palace om koningin Victoria te overtuigen van hun vakmanschap. Met succes, want het Jewellery Quarter zou verantwoordelijk worden voor het gros van alle kostbare juwelen in het Britse Rijk. Tegen het eind van de 19de eeuw waren er meer dan 700 smederijen actief. Nog altijd wordt 40 procent van alle Britse juwelen in Birmingham gemaakt.