Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Winkelen in Kirkgate Market

De befaamde Kirkgate Market op Vicar Lane, in het centrum van Leeds, is een van de grootste overdekte markten van Europa. Met honderden stands vol verse etenswaren, cosmetica, kleding, muziek en snuisterijen vormt de markt het kloppend hart van de stad. Inwoners komen er voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook voor een kop koffie en een praatje met de visboer.

De markt vond in 1822 voor het eerst plaats in Briggate, een van de lange, brede winkelstraten van Leeds. Na jaren van zoeken, kwam de markt uiteindelijk in 1857 terecht op de hoek van Vicar Lane en Kirkgate. Met 35 winkels binnen en 44 buiten was de naam meteen gevestigd. Michael Marks opende hier in 1884 zijn Penny Bazaar, die uitgroeide tot de wereldberoemde keten Marks & Spencer. Tegenwoordig is de M&S-keten er te vinden in een ‘heritage stall’, tussen honderden andere kleurrijke shops zoals Jamie Oliver’s Ministry of Food.

De sfeervolle Kirkgate Market
De sfeervolle Kirkgate Market

Leeds

Een markt met internationale allure

Het succes van de markt is voor een groot deel te danken aan de heer Tilney, de gecommiteerde voor de deelgemeente. Hij had al in 1850 grootse plannen met de markt: het zou een hal worden met internationale allure, waar handelaars en shoppers vanuit het hele land naartoe kwamen. Geïnspireerd op het Crystal Palace in het Londense Hyde Park groeide de markt al snel uit tot de grote trots van Leeds. En dat is ze nog steeds, dankzij de vele innovaties van architecten en ontwikkelaars. Zo werd van 1891 tot 1895 het koepelvormige glazen dak gebouwd om het oude met het nieuwe gedeelte te verbinden. In 1894 kwam er een gekoelde ruimte om verse vis te verhandelen. In 1899 volgden een vleesmarkt en een abattoir.

Struinen langs gezellige stands

Als fenix herrezen uit de vlammen

In 1975 verwoestte een brand een groot deel van het prachtige uit staal en glas bestaande gebouw. Er waren geen slachtoffers, maar de winkeliers zagen hun moeizaam opgebouwde ondernemingen in één keer in vlammen opgaan. Het uit 1904 stammende voorste gedeelte en het karakteristieke glazen dak bleven gelukkig behouden, waardoor de markt na een paar dagen hard werken alweer open kon. De originele gewelven, stenen en pinakels van de ingang werden hersteld.
De markt is uitgegroeid tot een icoon. Het indrukwekkende Edwardiaanse gebouw staat nu op de lijst van ‘speciale architectuur of historisch belang’ en is gewaardeerd met een eerste graad, die in het Verenigd Koninkrijk wordt gegeven aan gebouwen van buitengewoon belang.

Het dak van de markthal