Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Sofia Kathedraal, 1.000 jaar historie

In het oude stadscentrum van Kiev bevindt zich de St. Sofia Kathedraal, een van de bekendste en mooiste Oekraïense monumenten op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De kathedraal stamt uit de 11de eeuw en werd gebouwd in opdracht van Jaroslav de Wijze, de toenmalige heerser van het Rijk van Kiev.

Intens groene koepels, schitterende fresco’s en mozaïeken sieren de Sofia Kathedraal. In het midden van de kerk is een enorme mozaïek te zien van een biddende Maria. De inwoners van Kiev geloven dat Kiev blijft bestaan zolang dit heilige kunstwerk bewaard blijft. Niet alle werken in de kathedraal zijn van religieuze aard. Er zijn ook beelden van prins Jaroslav en zijn familie en fresco’s van feestvierders in Constantinopel.

De groene koepels van de Sofia Kathedraal
De groene koepels van de Sofia Kathedraal

Kyiv – Kiev

Begraafplaats en museum

De kathedraal was in de 11de eeuw ook een begraafplaats voor de heersers van het Rijk van Kiev. De overheid wilde daarom in de jaren ’80 van de vorige eeuw de kathedraal teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk. Verscheidene partijen binnen de regering waren het daar echter niet mee eens, en  uiteindelijk is besloten de kathedraal open te stellen voor publiek en er een museum van te maken. Behalve de fresco’s en mozaïeken zijn in de oude eetzaal ook voorwerpen te bezichtigen die zijn gevonden bij archeologische opgravingen rondom de kathedraal. Verder kunt er maquettes van de stad zien uit de periode dat de Tataren Kiev binnenvielen.

Mozaïek van Maria in de Sofia Kathedraal
De Sofia Kathedraal in de sneeuw

“De Sofia Kathedraal is een van de mooiste bezienswaardigheden van Kiev”

Van de ondergang gered

De kathedraal heeft sinds de bouw veel veranderingen doorgemaakt. Het gebouw is meermalen beschadigd, vooral in de 13de eeuw toen de Tataren Kiev innamen. Bij de diverse restauraties zijn geregeld nieuwe vertrekken bijgebouwd. Onder het antireligieuze beleid van de Sovjet-Unie ontstond in de jaren ’30 het plan de kathedraal laten afbreken. Na kritiek van historici en de Franse overheid kwamen de Russen hier echter op terug. Het is nu niet meer voor te stellen dat dit prachtige bouwwerk bijna was gesloopt.