Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Smullen van de straat

De inwoners van Hongkong zijn gek op eten. Elk moment van de dag kunt u daarom aanschuiven in een van de 11.000 restaurants in deze megastad. Hongkong is ook een walhalla van tussendoortjes: van Portugese eiertaartjes en Chinese bieslookbroodjes tot sorbets van stinkende doerians.

De keuken van Hongkong is vanuit alle windstreken beïnvloed. Ook de snacks. Die vindt u terug in de vele bakkerijen – zaakjes die zich vaak specialiseren in maar een paar delicatessen, waar de stadsbewoners graag een stukje voor omlopen. Dat is altijd zo geweest; voor de perfecte ‘wife cake’ werd met liefde een dag gereisd naar de grensstreek met Guangzhou, waar de bedenkster van het gebakje woonde. Zo ver hoeft u gelukkig niet te gaan; op elke straathoek van Hongkong kunt u genieten van verrassende snacks.

Maancakejes worden in september en oktober gegeten
Maancakejes worden in september en oktober gegeten

Hongkong

Gebakken in Hongkong

Er wordt flink gebakken in Hongkong. De Portugezen introduceerden hun eiertaartjes in het Verre Oosten via Macau. Tai Cheon Bakery bakt er in Hongkong inmiddels dagelijks honderden van. De bakkerij is een begrip, de laatste Britse gouverneur zou er de deur plat hebben gelopen. De rij staat nog steeds tot op straat – altijd een goed teken. Deze eiertaartjes, met een knapperige rand en een zachte custardvulling, zijn het lekkerst als ze nog warm zijn.

In de buurt worden ook volop 'wife cakes' gebakken. Deze typische snack uit Kanton is gevuld met amandelpasta en waspompoen. Vijf kruiden zijn aan het deeg toegevoegd; om uw smaakpapillen te verrassen worden de bolletjes bestrooid met sesamzaad. En wat te denken van de ananasbroodjes. Er zit oorspronkelijk helemaal geen fruit in de broodjes – de korst lijkt op die van een ananas, vandaar. De smaak is goddelijk, onder meer door de combinatie van twee deegsoorten.

Eiertaartjes

Het is altijd tijd voor een toetje

Van complexe gelaagde taarten tot eenvoudige snoepjes – het kan de inwoners van Hongkong niet zoet genoeg. Een populair tussendoortje is suikerrietsap, dat in verschillende cafés te verkrijgen is. Van rietstengels worden in ouderwetse molens een mierzoete drank gefabriceerd. Tip: volgens de Chinezen is suikerrietsap het lekkerst na een pittige maaltijd. Een aanrader voor zoete toetjes is Hui Lau Shan. Wat begon als een kruidenwinkel buiten het centrum, is uitgegroeid tot een imperium van 52 vestigingen. Er staan heel wat toetjes op hun menukaart. Haast overal gaat zoete mango in, van het ijs tot de pudding.

Meer fruit vindt u bij Lucky Dessert, eveneens met meerdere vestigingen. Zij gebruiken in hun gelatine doerian, een vrucht met een helse geur maar hemelse smaak. Over gelatine gesproken: Kei Kee Dessert bouwt er de grootste nagerechten van. Enorme coupes worden gevuld met gelatineblokjes, gemengd fruit en gecondenseerde melk. De porties van hun nagerechten zijn zó groot dat u het diner beter helemaal over kunt slaan als u hier komt snoepen.

Pannenkoek met zoete mango