Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Struinen door hip Lipscani

Geen andere buurt van Boekarest heeft zich de afgelopen decennia zo rap ontwikkeld als Lipscani. Dit deel van het oude centrum van de stad, vernoemd naar een van de belangrijkste straten, was tot en met de jaren ’80 verwaarloosd. Inmiddels is de wijk het bruisende middelpunt van de Roemeense kunstscene en een populair uitgaansgebied.

Tussen de twee wereldoorlogen in stond Boekarest bekend als ‘Klein Parijs’, maar het communistische regime zette later de hele buurt op de slooplijst. Gelukkig kwam het daar niet van. Sterker nog, vandaag de dag is Lipscani waarschijnlijk de meest interessante buurt van de stad. De straten zijn verklaard tot voetgangersgebied en herbergen modieuze winkels, verstopte hofjes, antiquariaten en een heleboel galeries.

De renaissance van een stadsdeel

Het kan verkeren – dat weet men in Boekarest maar al te goed. Lipscani was eeuwenlang het bruisend handelscentrum van de stad. De namen van de straten verwijzen nog naar de verschillende gilden die er hun handel dreven: goudsmeden, schoenmakers en looiers. Maar dit ‘Klein Parijs’ verwelkte na de Tweede Wereldoorlog, toen de macht werd overgenomen door een communistisch regime. Onder dictator Ceausescu was zelfs het historisch hart van de stad niet veilig.
Maar Lipscani overleefde het. De wijk kwam er niet helemaal ongeschonden van af, maar inmiddels zijn veel van de gebouwen in oude glorie hersteld. Waar ooit zwerfhonden en kinderen in vodden rondliepen, wandelen nu deftige dames naar een galerieopening. ‘Underground’ theaters duiken op in met graffiti bespoten panden. En de bars en restaurants vermenigvuldigen zich er in een rap tempo. De sfeer is lekker ontspannen, zonder de pretenties van de clubs in andere delen van de stad.

Oud en nieuw, gebroederlijk naast elkaar
Een sfeervolle nacht in Lipscani

Caru' cu Bere

De service in de horeca van Boekarrest is niet altijd even goed geweest – restaurant Caru’ cu Bere aan de Strada Stavropoleos stond zelfs bekend als het mekka van belabberde bediening. En toch bleven de mensen komen, want er weegt veel tegenop: het interieur is geweldig, er wordt gedanst en men serveert er zelf gebrouwen, hoogkwalitatief bier. Dat is nog steeds zo, en sinds het begin van het nieuwe millennium is het er ook stukken beter gesteld met die bediening. Aan de gevel prijkt zelfs de titel ‘Waarschijnlijk het beste restaurant van Boekarest’.

+ Lees meer

Het meest sfeervolle bierhuis van Boekarest

Bekijk op de kaart

Strada Stavropoleos 5