Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Tempelhof: van Hitlers ‘Weltflughafen’ tot stadspark

Van graslandingsbaan tot ’s werelds grootste vliegveld, en van Pruisische paradeplaats tot stadspark: geen enkele andere luchthaven kent zo’n bewogen geschiedenis als Flughafen Tempelhof. Met wel 10 vluchten per dag was dit in 1926 Europa’s grootste vliegveld – nog voor Londen, Parijs en Amsterdam. Toen de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog alle toegangswegen afsloot, werd West-Berlijn door de lucht bevoorraad via Tempelhof: de ‘Berlijnse luchtbrug’.

Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, gaf hij nazi-architect Ernst Sagebiel opdracht Tempelhof uit te bouwen tot ‘Weltflughafen’. Het gigantische halfronde terminalgebouw was bij de opening in 1939 het grootste gebouw ter wereld. Het nieuwe vliegveld was ontworpen om dienst te doen tot het jaar 2000, met een capaciteit die 30 keer groter was dan aanvankelijk werd benut zodat het jaren meekon. Ondanks aanhoudende protesten tegen de sluiting steeg uiteindelijk in 2008 het laatste vliegtuig op. Tegenwoordig is Tempelhof omgevormd tot stadspark en staat het nog steeds bol van de superlatieven: het is het grootste stadspark van Berlijn.

Tempelhof: van Hitlers vliegveld tot stadspark
Tempelhof: van Hitlers vliegveld tot stadspark

Berlijn

De Berlijnse luchtbrug tijdens de Koude Oorlog

Een van de grootste bouwwerken die Hitler naliet heeft een ironisch genoeg een warm plekje in de harten van veel Berlijners. Tempelhof, gebouwd als grandioze toegangspoort tot ‘Germania’, de nieuwe hoofdstad van het Derde Rijk, behoedde velen na de oorlog voor een wisse hongerdood.
Toen West-Duitsland in 1948 de D-Mark invoerde, besloot Sovjetleider Stalin alle toegangswegen naar West-Berlijn te blokkeren. De 2 miljoen West-Berlijners konden vanaf toen alleen nog door de lucht worden bevoorraad. Het was een geluk bij een ongeluk dat Tempelhof te vinden was aan de deze kant van de muur.
De ‘Berlijnse luchtbrug’ was een monsteroperatie: bijna een jaar lang landde er elke minuut een vrachtvliegtuig. De bevoorradingsvliegtuigen werden bekend als de ‘Rosinenbomber’ (rozijnenbommenwerpers), omdat de piloten tijdens het aanvliegen doosjes rozijnen, zakjes snoep en chocoladerepen uit het raam gooiden naar de juichende kinderen. In totaal werd in bijna een jaar 2,3 miljoen ton vracht aangevoerd via 278.000 vluchten.

“De Berlijnse luchtbrug was een monsteroperatie: elke minuut landde er een vliegtuig”

Het 1,3 kilometer lange luchthavengebouw van Tempelhof

Het grootste stadspark van Berlijn

Na de sluiting van het vliegveld is jarenlang gesteggeld over een nieuwe bestemming. Inmiddels is Tempelhof het grootste stadspark van Berlijn. Op de landingsbanen kan men fietsen, joggen, skaten en kitesurfen, in het gras wordt geluierd, gevoetbald en gebarbecued. Regelmatig zijn er popfestivals en sportevenementen, hangars zijn omgebouwd tot sporthal of discotheek en kantoren tot kunstatelier of muziekstudio. Onder leiding van landschapsarchitect Eelco Hooftman verrijst aan de rand van het park een kleine woonwijk. Voor het historische luchthavengebouw hoeft niet te worden gevreesd: dat heeft een monumentenstatus.

Een DC3 vliegtuig op Tempelhof

Foto credits

  • Een DC3 vliegtuig op Tempelhof: Erasmus Wolff, Shutterstock