Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het Atomium: symbool van Brussel

Het Atomium, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1958 aan de Brusselse horizon verrees, was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk gebouw. De 9 gigantische roestvrijstalen ballen beelden samen een enorm ijzerkristal uit. Na de Wereldtentoonstelling waren de Belgen zo aan het bizarre bouwwerk gehecht dat het gewoon is blijven staan. Inmiddels is het Atomium een symbool voor Brussel, net zoals de Eiffeltoren symbool voor Parijs staat.

Het lumineuze idee om juist een ijzerkristal 165 miljard keer te vergroten kwam van ingenieur André Waterkeyn en de architecten André en Jean Polak. Toch werden de oorspronkelijke bollen bekleed met aluminium, want dat achtte men beter bestand tegen weersomstandigheden. Bovendien was het goedkoper – geen gekke gedachtegang voor een tijdelijk gebouw. Vijf decennia later vond er een grootscheepse renovatie plaats. Pas toen werd het aluminium vervangen: door inox, het soort roestvrij staal van glimmende keukenkranen.

Het glanzende inox van het Atomium
Het glanzende inox van het Atomium

Brussel

De bollen van Brussel

De 9 bollen van het Atomium zijn niet allemaal geopend voor het publiek. Drie ervan worden niet gebruikt, één is alleen voor verhuur, en een vijfde is een ‘kinderbol’ die alleen openstaat voor schoolbezoek. De 4 resterende bollen kunnen bezoekers bereiken met trappen, roltrappen en lift. Langs het parcours vindt u onder andere een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het Atomium.
De tentoonstelling ‘Van symbool naar icoon’ laat onder meer zien hoe er in België over het Atomium wordt gedacht. Toen het Atomium net was gebouwd, stond het symbool voor de optimistische tijdgeest. Men zag in de voortschrijdende wetenschap een gouden toekomst voor de mensheid weggelegd. Het utopisch bouwwerk raakte eind jaren ’90 echter in verval. Sinds de opknapbeurt in 2004 is het gebouw geheel aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het ook meteen helemaal voorzien van duizenden ledlampjes.
Wat ongewijzigd bleef is de functie van de bovenste bol als panoramadek. Hier kunnen bezoekers genieten van een spectaculair uitzicht over de stad. De lift naar dit hoogste niveau was ten tijde van de Wereldtentoonstelling de snelste ter wereld. Die tijd is voorbij: dat record ligt inmiddels bij Aziatische wolkenkrabbers.

+ Lees meer

De Kinderbol in het Atomium

De kinderbol

Doordeweeks kunnen scholieren een onvergetelijke nacht doorbrengen in de speciaal daartoe ingerichte kinderbol. Ze slapen dan met 3 of 4 kinderen samen in minibollen die voor deze gelegenheid zijn ontworpen door de Spaanse kunstenares Alicia Framis.

Omhoog of omlaag? De roltrap in het Atomium

Panoramisch dineren

Vaak is het eten bij een toeristische attractie niet bijzonder. Maar in het restaurant Belgium Taste, in de bovenste bol, is niet alleen het panorama verrukkelijk. Ook wat er op het bord ligt is gewoonweg  lekker. U kunt er hoog boven Brussel heel fijn lunchen of dineren – wat te denken van een pompoensoep met geitenkaasravioli of kabeljauw op een bedje van risotto? Het restaurant heeft  ook een uitgebreide wijnkaart. Voor het diner dient u vooraf te reserveren.

Dineren op niveau: het restaurant van het Atomium