Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het Midden van de Wereld

Quito, de hoofdstad van een land dat vernoemd werd naar de evenaar, bevindt zich maar nét op het zuidelijk halfrond. Het scheelt een kilometer of 20. De plek waar de Franse wetenschapper Charles-Marie de La Condamine de (min of meer) precieze locatie van de evenaar vaststelde, wordt tegenwoordig gemarkeerd door een groot monument: La Mitad del Mundo, het midden van de wereld.

Het feit dat modernere metingen hebben aangewezen dat de échte evenaar een stuk of 240 meter noordwaarts ligt, doet niet af aan de populariteit van La Mitad del Mundo. Het monument maakt deel uit van een complex van winkels en attracties aan de rand van het stoffige stadje San Antonio de Pichincha. Vooral op zon- en feestdagen, als er ook muziek en dans is op de markt, is het er gezellig.

Volkenkundig museum

Museum van volkenkunde

Het 30 meter hoge monument – met bovenop een metalen wereldbol – huisvest een volkenkundig museum dat de verschillende etnische groeperingen van Ecuador belicht. Voor een bezoek moet u eerst met een lift omhoog, waarna u met trappen afdaalt door het museum. Hierna kunt u nog een kijkje nemen in een serie paviljoens: één voor elk land dat deelnam aan de 18de-eeuwse expeditie ter vaststelling van de locatie van de evenaar. Wilt u ze niet allemaal bezoeken, dan is het Franse paviljoen het meest interessant. Ten slotte is er nog de Fundación Quito Colonial, een soort Madurodam van de Ecuadoriaanse steden Guayaquil, Cuenca en Quito.
Ligt hier de evenaar, of toch niet?

De ongrijpbare nullijn

Wáár de magische breedtegraad 0° 0’ 0” zich ook precies bevindt, het is in elk geval niet op de plek van het monument. Met de middelen die de expeditie van La Condamine in de 18de eeuw tot de beschikking had, is het niettemin een behoorlijke prestatie geweest dat ze er slechts een paar honderd meter naast zaten. Tegenwoordig gebruiken veel bezoekers gewoonweg gps, al dan niet geïntegreerd in hun camera of telefoon, om naar de precieze evenaar te lopen. Toch is ook die methode doorgaans niet helemaal betrouwbaar.


Ook de claim dat het nabije Museo Intiñan boven op de nullijn zou staan, is inmiddels weerlegd. Maar de locatie is dichtbij genoeg om er de interactieve presentaties naar behoren te laten functioneren. Het bekendste experiment demonstreert er het zogenoemde Corioliseffect: water dat ten noorden van de evenaar over een bol wordt gegoten stroomt met de klok mee omlaag, en ten zuiden van de evenaar tegen de klok in. Ander weetje: op de evenaar weegt u even een klein beetje minder dan elders op aarde.

Perfecte balans op de nullijn