Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Wieg van de Mensheid‬

Op 30 kilometer ten noordwesten van Johannesburg werden aan het begin van de 20ste eeuw de oudste voorouders van de mensheid gevonden. Dankzij een combinatie van kalksteen en andere sedimenten konden deze miljoenen jaren oude resten bewaard blijven.

Nog altijd levert het heuvelachtige landschap rond Sterkfontein, Swartkrans en Kromdraai enorm veel wetenschappelijke informatie op. Het gebied wordt ‘De Wieg van de Mensheid’ genoemd. In 1947 is hier de meest complete schedel van de Australopithecus africanus ooit gevonden. De Schotse paleontoloog Robert Broom classificeerde deze als ‘Plesianthropus transvaalensis’, dat zoveel betekent als ‘bijna-mens uit de Transvaal’. De meer dan 2,5 miljoen jaar oude schedel verkreeg al snel de koosnaam Mrs. Ples en werd in korte tijd wereldberoemd.

De Wieg van de Mensheid
De Wieg van de Mensheid

Johannesburg

Ondergronds spektakel

Inmiddels zijn er meer dan 500 hominiden blootgelegd. In 2000 heeft de UNESCO  Sterkfontein en het aanpalende gebied op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In totaal zijn er in Sterkfontein 6 grotten, vol prachtige stalagmieten en stalactieten. De grootste grot, de hal van de olifanten, is 90 meter lang en 23 meter hoog en bevat een ondergronds meer. De grotten liggen in het grote natuurreservaat Isaac Edwin Stegmann. Dinsdag tot en met zondag begint er tussen 09.00 en 16.00 uur elk half uur een rondleiding.

Mrs. Ples tentoongesteld

De opgravingen in ‘De Wieg van de Mensheid’ geven een goed beeld van het leven van de mens in zowel het Stenen- als IJzeren Tijdperk. Zo bleek de Homo Ergaster, een uitgestorven mensensoort die veel overeenkomsten toonde met de Homo Erectus, al 1 miljoen jaar geleden te maken. De Griekse benaming ‘ergaster’  betekent ‘werker’ en slaan op de vuurstenen werktuigen die zijn gevonden bij de  fossielen.
De fossielen en vondsten uit dit gebied zijn te zien in het Ditsong National Museum of Natural History in Pretoria. Het statige gebouw, met zijn lange zuilengalerij, is al van veraf te zien – net als de reusachtige skeletten van dinosaurussen en een walvis die in het museumpark staan. Er worden tal van fossielen, skeletten, huiden en opgezette dieren getoond, waaronder zelfs een olifant. Maar de grootste trots van het museum is zonder enige twijfel de schedel van Mrs. Ples.

De schedel van Mrs. Ples

Foto credits

  • De schedel van Mrs. Ples: flowcomm, Flickr