Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Cubaanse lente ontluikt

Dankzij recente hervormingen hebben Cubanen er een hoop vrijheid bij gekregen: ze kunnen op vakantie in het buitenland, een nieuwe auto kopen of... een eigen bedrijfje beginnen. Daar wordt volop gebruik van gemaakt: privérestaurants in een nieuw jasje, hippe cocktailbars en creatieve boetiekhotels schieten in Havana als paddenstoelen uit de grond.

In communistisch Cuba was het leven overzichtelijk: iedereen was in dienst van de staat en kreeg een krap maandsalaris. Die tijd is voorbij nu veel Cubanen toestemming hebben gekregen om een eigen bedrijfje te beginnen. Ze rijden toeristen rond in hun oldtimer, organiseren rondleidingen of openen een café of restaurant. Vooral in de hoofdstad plukken bezoekers de vruchten van de nieuwe bedrijvigheid. Op een rijtje: 3 van de leukste nieuwe bezienswaardigheden in Havana.

De skyline van Havana
De skyline van Havana

Havana

Een van de vele ‘paladares’ in Havana

Dineren in een paladar nieuwe stijl

De Cubaanse keuken is niet wereldberoemd: maaltijden zouden uit niet veel meer bestaan dan rijst en bonen. Een nieuwe generatie ‘paladares’, typisch Cubaanse privérestaurants, laat zien dat de Cubaanse keuken tot veel meer in staat is. Een voortreffelijke keuze is Le Chansonnier: in een prachtig koloniaal huis met een modern interieur, trakteert chef Enrique zijn gasten op nouvelle cuisine a lo Cubano. Bijvoorbeeld octopuscarpaccio vooraf, eendenborst als hoofd en caramelflan toe. Misschien wel Havana’s beste paladar.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Le Chansonnier, Calle J No 257, Vedado, Havana, www.lechansonnierhabana.com 

Drinken en dansen in de kunstfabriek

Alle hipsters van Havana komen samen in deze tot galerie, eetcafé, cocktailbar, bioscoop en nachtclub getransformeerde olijfoliefabriek. In het kunstcentrum, geopend door de Cubaanse muzikant X Alfonso, gebeurt van alles: er zijn tentoonstellingen, modeshows, dansvoorstellingen en popconcerten, maar aan de bar hangen met een mojito kan ook. In het weekend wordt er tot diep in de nacht gedanst door kunstzinnige Cubanen en wat toeristen. En of er nou wel of geen vernissage is: de rij voor de deur is steevast ellenlang.

+ Lees meer

X Alfonso

Bekijk op de kaart

Fabrica de Arte Cubano, hoek Calle 11 & Calle 26, Vedado, Havana, www.fabricadeartecubano.com 
Het stijlvolle interieur van Casa Vitrales

Slapen in een Cubaans boetiekhotel

Casa Vitrales, in het oude centrum van Havana, is een moderne en comfortabele variant op de typisch Cubaanse casa particular (een accommodatie waar je bij mensen thuis overnacht). De oude details van het koloniale huis bleven bewaard, terwijl de 9 kamers werden voorzien van moderne gemakken als een boxspring en airconditioning. Het dakterras is een puike plek voor het ontbijt of een drankje met uitzicht op de oude stad. Ook de prijzen zijn prettig: een tweepersoonskamer is er vanaf 25 euro. Voor 375 euro huurt u de complete casa – met slaapplaatsen voor 18 personen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Casa Vitrales, Calle Habana 106, Habana Vieja, Havana, www.cvitrales.com 