Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Culturele Driehoek van Sri Lanka

Met stille bountystranden, boeddhistische tempels, tropische natuur en een hartverwarmend vriendelijke bevolking is Sri Lanka misschien wel de veelzijdigste reisbestemming van Azië. In de ‘Culturele Driehoek’ vind je een stortvloed aan bezienswaardigheden bij elkaar. We lichten er drie uit: de Wolkenmeisjes van Sigiriya, de tand van de Boeddha in Kandy en stokoude tempels in koningsstad Anuradhapura. Er zijn echter veel meer hoogtepunten – veel bezoekers doen de Culturele Driehoek in een dag of drie, maar dat zou minstens een week moeten zijn.

Drie decennia lang was Sri Lanka spergebied: het regeringsleger voerde hier een bloedige strijd tegen de Tamiltijgers. Inmiddels is de rust weergekeerd en is dé topattractie van het traanvormige eiland weer veilig te bezoeken. De Culturele Driehoek strekt zich uit van Kandy in het midden tot Polonnaruwa in het oosten en Anuradhapura in het noorden: een gebied van pakweg 10.000 vierkante kilometer volgestouwd met eeuwenoude koningssteden, pronkpaleizen en prachttempels, stuk voor stuk genoteerd op de Werelderfgoedlijst.

Monniken brengen offers aan Boeddha
Monniken brengen offers aan Boeddha

Colombo

De Tempel van de Tand in Kandy

De Tempel van de Tand in Kandy

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka met het heiligste aller heiligdommen: de Tempel van de Tand. Met, jawel, een 25 eeuwen oude tand van Boeddha. Driemaal daags wordt de reliek aan het publiek getoond, zij het in de verte en verpakt in zeven met edelstenen beklede gouden kistjes op een troon. De verering gaat gepaard met een oorverdovend kabaal van trommelaars, fluiters en dansers – een onmisbaar schouwspel voor wie iets wil begrijpen van de rol die het boeddhisme speelt in de levens van veel Srilankanen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Tempel van de Tand, Kandy, Sri Lanka

De oude hoofdstad: Anuradhapura

Dertien eeuwen lang was Anuradhapura de hoofdstad van Sri Lanka. Het politieke en spirituele centrum van het eiland, met het koninklijk paleis, talloze tempels en buitenproportionele stoepa’s, de allerheiligste bodhiboom waar alle andere bodhibomen op het eiland van af zijn gestekt, weelderige tuinen, zwembaden en kloosters die onderdak boden aan misschien wel zo’n 10.000 monniken. Nu is het een gigantisch openluchtmuseum van ruïnes in wisselende staat van verval, uitgestrekt over 40 vierkante kilometer.
De voormalige hoofdstad, Anuradhapura
De prominente ‘Leeuwenrots’ van Sigiriya

De Wolkenmeisjes van Sigiriya

Nog een voormalige hoofdstad: de spectaculaire rots van Sigiriya torent 200 meter boven het Srilankaanse landschap uit. Halverwege de 1.000 treden tellende trap komt men bij de ‘Spiegelwand’, die na 16 eeuwen weliswaar oranje is geworden, maar nog altijd spiegelt. Een duizelingwekkende wenteltrap leidt naar de ‘Wolkenmeisjes’, de oudste rotstekeningen van het land. Ooit waren er 500 van deze meisjes, die volgens goed boeddhistisch gebruik bloemenoffers brengen, nu zijn er nog 22 over, waarvan er 12 te bezichtigen zijn. Op de top zijn de restanten te zien van de citadel van koning Kashyapa, bij het mooiste uitzicht dat een mens zich kan wensen.
De ‘Wolkenmeisjes’ van Sigiriya