Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De gotische mirakels van Vilnius

Het historische centrum van Vilnius is voor veel reizigers dé reden om Litouwen te bezoeken. Ondanks invasies, branden en gedeeltelijke vernietigingen is het historische hart van de hoofdstad een mengelmoes van 15de en 16de-eeuwse gotische gebouwen gebleven. De kunstenaars, boetieks en musea laten de gebouwen aan de Nerisrivier leven als nooit tevoren.

Vilnius is door de eeuwen geëvolueerd tot een stadscentrum met een uitzonderlijke verscheidenheid aan gebouwen – en dat terwijl de stad 3 keer door brand is verwoest. De Litouwers wist niet hoe snel ze hun kerken moesten herbouwen. Een groot deel van de barokke bezienswaardigheden dateert daarom uit de tijd van na laatste brand. Hoewel veel van de oorspronkelijke 41 religieuze gebouwen later zijn verwoest in oorlogen met Rusland en tijdens de Tweede Wereldoorlog staat er nog genoeg om u aan te vergapen.

Vilnius onder een pak sneeuw
Vilnius onder een pak sneeuw

Vilnius

Dwalen langs gotiek en barok

Het hart van Vilnius is Katedros aikštė, het Kathedraalplein. Hier komt alle bouwkunst van de afgelopen eeuwen samen in de Vilnius Kathedraal en een geïntegreerde kapel van Sint Casimir. Hoewel de Sovjets het kerkgebouw als schilderijzaal gebruikten, dragen priesters er sinds 1989 weer dagelijks een mis op. Het paradepaardje van de kathedraal is de kapel. De fresco’s en sculpturen rondom de zilveren kist van de heilige tonen de rijkdom van de stad. Het pleisterwerk van de koepel is meesterlijk, hoewel het niet direct opvalt.

Katedros aikštė

De vrije republiek

Kunstenaars, dromers en dronkaards hebben de mini-republiek Užupis uitgeroepen in het oude centrum van de stad. Net over de toegangsbrug, waaraan pasgetrouwden hangsloten bevestigen, ligt een wijk die bol staat van de kunst, muziek, cafés en terrassen aan het water. Het bord bij de grensrivier, met een smiley en een Mona Lisa, geeft aan waar u de republiek betreedt. De ‘grondwet’ is in 8 talen aan een muur gespijkerd bij het centrale plein en geeft iedereen het recht heeft om uniek, onafhankelijk of verliefd te zijn. U loopt er langs galerieën met barnsteen, art deco, vintagekleding en fotografiekunst. Met wat geluk maakt u er een van de maffe nationale feestdagen mee. Zo verbrandt men tijdens Nieuwjaar (op 21 maart) oude dagboeken. De inwoners vieren de Dag van de Constitutie, hoe kan het ook anders, op 1 april.

De brug naar vrijheid & liefde