Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De JFK-tragedie

De schoten, de chaos en de vele complottheorieën die volgden: 22 november 1963 is een dag die Dallas nooit zal vergeten. De moord op president John F. Kennedy is een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit de (Amerikaanse) geschiedenis. Die donkere dag en het leven van Kennedy worden uitgebreid belicht in het Sixth Floor Museum.

Oorspronkelijk was het Sixth Floor Museum een distributie- en opslagcentrum voor schoolboeken. Het is wereldberoemd geworden omdat Kennedy in 1963 vanaf de 6de verdieping van dit gebouw is doodgeschoten. Toen de Texas School Book Depository hier in 1970 vertrok, hoopten veel inwoners van Dallas dat het zou worden afgebroken. Maar de Dallas County Administration trok er in. De 5de en beruchte 6de verdieping bleven echter leeg: totdat op President’s Day in 1989 het huidige Sixth Floor Museum open ging.

De plek waar Kennedy werd neergeschoten

Het kruis op het asfalt

President Kennedy werd om 12.30 uur neergeschoten, toen hij in een open limousine door de stad reed. Het kruis op het asfalt voor Dealey Plaza herinnert op stille wijze aan de brute moord en geeft de exacte plek aan waar Kennedy werd geraakt door de kogels. Veel mensen wagen zich tussen het voorbijrazende verkeer voor een snelle foto op dé plek. Een foto vanaf de stoep is uiteraard veiliger.

Hét raam

Het museum beslaat 2 verdiepingen. Op de 6de verdieping krijgt u een kijkje in het leven van JFK en wordt er een beeld geschetst van de tijd waarin hij leefde. Maar de tentoonstelling is natuurlijk vooral gericht op de moord en de gebeurtenissen die hierop volgden. Het raam van waarachter Lee Harvey Oswald de  president neerschoot is afgezet; verder is de omgeving is zoveel mogelijk teruggebracht in de staat van 1963. Een bijzondere maar lugubere plek. Op de 7de verdieping zijn tijdelijke tentoonstellingen ingericht die diverse onderwerpen rondom de moord belichten.

Vanaf de 6e verdieping werd geschoten

Complottheorieën uitgelicht

Vijftig jaar na de moord zijn er nog steeds talloze complottheorieën waarin Lee Harvey Oswald niet zomaar een schutter was, en er wel degelijk meer mensen betrokken waren bij de aanslag op de president. In het museum komen een aantal van deze theorieën aan bod. Als u niet twijfelde over wie de president heeft vermoord, dan doet u dat na het zien van deze tentoonstelling wel: uw hoofd zal duizelen.