Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De koning der tenten

De meest imposante piek in de fonkelnieuwe skyline van Astana is niet van een gebouw, maar van een tent. Om precies te zijn: de grootste tent ter wereld. Onder het thermoplastisch polymeer van de 150 meter hoge Khan Shatyr is het zelfs in het bittere Kazachse winter nog zomers warm. Bezoekers van dit uitzonderlijke bouwwerk vinden er alles onder één doek: van shopping en entertainment tot monorail en pretpark.

Het Britse architectenbureau Foster + Partners heeft de opdracht om een ‘lifestyle centrum met winkels van wereldklasse’ te bouwen met flink wat innovatiedrift uitgevoerd. Men bedacht een tent: in een land waar de nomaden van oorsprong in zogenaamde ‘joerts’ woonden een toepasselijk idee. Aangezien het in de regio zowel bloedheet als ijskoud kan zijn, werd het tentdoek van een speciaal soort lichtgewicht plastic geproduceerd, dat goed isoleert. Zó goed, dat er behalve een futuristisch winkelcentrum, ook nog een compleet tropisch zwemparadijs kon worden ondergebracht.

De Khan Shatyr
De Khan Shatyr

Astana/Nur-Sultan

Wuivende palmen

In de tent, die een totaal oppervlak van ruim 17 voetbalvelden bestrijkt, is ruim plaats ingedeeld voor een aantal ongebruikelijke attracties. Zo kunt u er niet alleen winkelen, eten of naar de bioscoop gaan: u kunt er luieren aan een heus strand. Het zand daarvoor werd speciaal uit de Malediven geïmporteerd. Het grenst aan een zwembad met glijbanen. Vanzelfsprekend is dat alles ook met palmbomen omringd. En omdat geen mens aan een koud strand wil liggen, wordt de tent doorgaans flink opgestookt – tot wel 30 graden Celsius. Zo heeft Astana midden op de steppe een eigen stukje tropen.
Zand van de Malediven
De Khan Shatyr in de skyline van Astana

Een walhalla voor de kids

Hoewel niemand zich snel zal vervelen in de megatent, valt er vooral voor kinderen buitengewoon veel te genieten. Eenmaal klaar met het ‘strand’, het golfslagbad en de glijbanen van de Sky Beach Club, kunnen de kids meteen door naar een pretparkje met een wildwaterbaan en een vrijevaltoren. Sinds kort is er ook een ‘DinoPark’, waar de bezoekers eventjes een uitstapje kunnen maken naar het Jura-tijdperk van 150 miljoen jaar geleden. Wie daarna geen zin meer heeft om te lopen, maakt net zo makkelijk een ritje in de monorail.
Alles onder één doek