Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Kunsthalle: 7 eeuwen kunst

De Kunsthalle van Hamburg is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea van Duitsland. De 3 imposante gebouwen bieden samen 13.000 vierkante meter aan expositieruimte. Liefhebbers kunnen zich vergapen aan duizenden schilderijen, tekeningen en sculpturen, onder andere uit de Romantiek. Ook is er klassiek moderne kunst uit de 20ste eeuw te zien.

In de gangen en zalen van de Kunsthalle kunt u maar liefst 7 eeuwen aan kunstgeschiedenis bewonderen. Zo zijn er klassieke 19de eeuwse werken van Duitse meesters als Caspar David Friedrich en Max Liebermann, maar ook Nederlandse en Vlaamse kunstschilders komen aan bod. De Kunsthalle wordt behalve om de indrukwekkende permanente collectie ook geroemd om haar wisselende tentoonstellingen; deze trekken jaarlijks duizenden bezoekers naar de Hanzestad.

De centraal gelegen Kunsthalle beslaat 7 eeuwen kunst
De centraal gelegen Kunsthalle beslaat 7 eeuwen kunst

Hamburg

Hoogtepunt van de Romantiek

Het enorme aanbod maakt het heerlijk dwalen door de Kunsthalle; u bent er zo een hele dag zoet. De permanente collectie is opgedeeld in verschillende categorieën, waaronder Oude Meesters, 19de Eeuw en Moderne Kunst. In de Galerie der Gegenwart vindt u kunst vanaf de jaren 60. In de tentoonstelling Oude Meesters pronken religieuze kunst en Noord-Duitse werken uit de 14de eeuw. Ook hangen hier religieuze werken van beroemde Hollandse en Vlaamse schilders als Rembrandt, Van Ruisdael en Rubens.

In de tentoonstelling van 19de-eeuwse kunst vindt u enkele van de spraakmakendste werken van bekende Duitse kunstschilders als Philipp Otto Runge en Max Liebermann. Zeer de moeite waard zijn de 14 werken van Caspar David Friedrich, waaronder 'Das Eismeer' en 'Wanderer über dem Nebelmeer'. Ze voeren de toeschouwer mee naar overweldigende landschappen waarin eenzaamheid centraal staat; een typisch thema uit die tijd. Deze intense schilderijen worden dan ook gezien als het hoogtepunt van de Romantiek.

“Het is heerlijk dwalen door de Kunsthalle; u bent gerust een hele dag zoet.”

Moderne meesters

De moderne-kunstcollectie is een van de omvangrijkste en belangrijkste in Duitsland. Het omvat werken uit de periode 1900-1960, van bekende modernistische kunstenaars als Edvard Munch, Pablo Picasso, Kirchner en Paul Klee. Van de Noorse schilder Edvard Munch ziet u onder andere een versie van zijn Madonna en enkele schilderijen van 3 meisjes op een brug. De vroeg-kubistische werken van Picasso hangen naast schilderijen van Duitse meesters als August Macke. Zeer indrukwekkend zijn ook de werken van Max Beckmann; zoek bijvoorbeeld eens het schilderij ’Ulysses und Calipso’ op.

“Vroeg kubistische kunst van Picasso hangt hier naast schilderijen van Duitse meesters als Macke”