Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De vergeten wereld van Gunkanjima

Voor de kust van Nagasaki ligt een spookeiland: Gunkanjima. Van 1887 tot 1974 was dit compacte eiland een levendige mijngemeenschap compleet met school, ziekenhuis en appartementen. Nu trekt het ‘Alcatraz’ van Nagasaki jaarlijks duizenden bezoekers: het werd wereldberoemd als setting in de James Bond-film ‘Skyfall’.

De oorspronkelijke naam van het eiland is Hasjima, maar het eiland kreeg als snel de bijnaam ‘Gunkanjima’. ‘Gunkan’ is Japans voor ‘slagship’: vanaf een afstand gezien lijkt het eiland met al haar gebouwen op een oorlogsschip. De Japanse automultinational Mitsubishi kocht het eiland in 1890 om kolen te winnen uit onderzeese mijnen. Daarna groeide het eiland uit tot een volwaardige gemeenschap.

Het eiland lijkt van een afstand op een slagschip
Het eiland lijkt van een afstand op een slagschip

Nagasaki

Verval op Gunkanjima

Van druk naar totaal verlaten

Op Gunkanjima leefden honderden mijnwerkers met hun gezinnen. In de loop der jaren was de kolenproductie aardig toegenomen: in 1941 produceerde het eiland zo’n 400.000 ton kolen per jaar. Het eiland floreerde. Naast appartementencomplexen werden er ook een school, een ziekenhuis, een restaurant en 2 zwembaden gebouwd. Met bijna 6.000 mensen op slechts een paar vierkante kilometers was Gunkanjima in de jaren ’60 zelfs het dichtstbevolkte stukje land ter wereld. Mitsubishi leek goud in handen te hebben, maar toen olie als brandstof opkwam, nam de vraag naar kolen drastisch af en keerde het tij. In 1974 werd Gunkanjima gesloten. Binnen enkele weken veranderde het altijd drukke en bedrijvige eiland in een spookstad.

Totale verlatenheid en een spookachtige sfeer
De aanlegsteiger

James Bond revival

Jarenlang lag het eiland verlaten voor de kust van Nagasaki. Als gevolg van verscheidene orkanen raakte het eiland steeds verder in verval. De natuur begon het eiland langzaam over te nemen. In 2009 veranderde dat: er kwam een aanlegsteiger waardoor boten konden aanleggen, ook met bezoekers die een kijkje wilden nemen. Gunkanjima werd pas echt populair door ‘Skyfall’, de James Bond-film uit 2012. Het eiland diende voor deze film als inspiratiebron voor Dead City, waar de slechterik Raoul Silva zich ophoudt. Voor de film werd het eiland nagebouwd in een studio, maar er werden ook shots op het Gunkanjima zelf opgenomen.

Abandoned island of Gunkanjima

“Google maps heeft het hele eiland in kaart gebracht, ook de delen waar bezoekers niet mogen komen.”

Boottocht naar Gunkanjima

U kunt Gunkanjima alleen bezoeken met een georganiseerde boottocht – op eigen gelegenheid is niet mogelijk. De Gunkanjima Concierge Company vaart tweemaal per dag naar het eiland. Onderweg komt u langs de Mitsubishi-scheepswerven en vaart u onder de Megami Ohashi Bridge door. Eenmaal op het eiland geeft een gids u een rondleiding van 45 minuten langs de delen die zijn opengesteld voor publiek.

Megami Ohashi Bridge