Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De majesteuze Popocatepetl

Met zijn majestueuze hoogte steekt hij overal bovenuit: de vulkaan Popocatepetl. Door de inwoners van Mexico Stad wordt hij ook wel liefkozend ‘Popo’ genoemd, en het is een prachtige plek om te wandelen, klimmen, skiën of simpelweg van het uitzicht te genieten. Maar vergis u niet: ‘Popo’ is nog altijd actief.

Popocatepetl betekent ‘rokende berg’ in het Azteeks en dat is precies wat Popo is. Sinds 1994 is de vulkaan weer in meer of mindere mate actief en laat regelmatig een rookpluim zien. De laatste serieuzere activiteit was in 2013: Popo spuwde toen een hoop as uit, vliegverkeer moest uitwijken. De 5.426 meter hoge Popo is vrij eenvoudig te beklimmen, al duurt de tocht omhoog wel al gauw een uur of 6.

Verbonden met zijn tweelingbroer

De Popocatepetl, naar schatting al zo’n 730.000 jaar oud, is een zogenaamde stratovulkaan:  een kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit vele lagen harde lava. De vulkaan staat in verbinding met zijn ‘tweelingbroer’ Iztaccihuatl. Beide vulkanen bevinden zich op zo’n 70 kilometer van Mexico Stad en ertussen ligt een 16 kilometer lange bergkam. Een tocht over deze bergkam biedt geweldige uitzichten op Popo en is een mooi alternatief als deze reus te actief is om te beklimmen. In Mexico Stad bieden diverse touroperators tochten aan naar deze vulkanen waarmee u onder begeleiding van een gids omhoog kunt.

Popocatepetl gezien vanaf Iztaccihuatl
Popocatepetl vanuit de lucht

“Op de hellingen van de vulkaan staan 14 Spaanse kloosters uit de 16de eeuw”

Historische hoogtepunten

Behalve voor de natuur en de schilderachtige vergezichten is een bezoek aan de  Popocatepetl ook in historisch opzicht interessant. Op de hellingen van de vulkaan staan 14 Spaanse kloosters uit de 16de eeuw; zij geven een mooi inkijkje in de geschiedenis van Mexico ten tijde van de Spaanse bezetting. Ooit hebben de Spanjaarden de kloosters gebouwd om de inheemse bevolking tot het christendom te bekeren. Alle kloosters zijn open voor bezoekers. De speciale Route van de Kloosters voert langs 11 van hen.