Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De machinale horror van Auschwitz

Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau laat niemand onberoerd. Meer dan een miljoen mensen werden er omgebracht. Het grootste vernietigingskamp van nazi-Duitsland was een goed geoliede moordmachine van schrikbarende omvang. Na de bevrijding van het kamp door het Rode Leger, op 27 januari 1945, groeide Auschwitz uit tot hét verstilde symbool van de Holocaust, de massamoord op 6 miljoen Joden.

‘Eén minuut in Auschwitz voelde als een hele dag. Een dag was als een jaar. Een maand, een eeuwigheid.’ Aldus Holocaust-overlevende Roman Kent. Ondanks de omvangrijke overlevering is het onmogelijk je een voorstelling te maken van de verschrikkingen die zich voltrokken in de barakken en gaskamers achter de bekende toegangspoort met de tekst ‘Arbeit macht frei’. Auschwitz was behalve het grootste kamp ook het efficiëntste kamp: 1,1 van de 1,5 miljoen mensen die hierheen werden gedeporteerd zijn gedood, nog eens 200.000 kwamen om door ziekte of honger.

De bekende toegangspoort van Auschwitz I
De bekende toegangspoort van Auschwitz I

Krakau

Gruwelijk vernietigingscomplex

Auschwitz was een vernietigingscomplex van 3 grote en tientallen kleinere kampen. Kort nadat de Duitsers Polen hadden veroverd, openden ze Auschwitz, het ‘Stammlager’ met een capaciteit van 10.000 gevangenen. Auschwitz-Birkenau, ook wel Auschwitz II genoemd, lag 3 kilometer verderop en was het grote vernietigingskamp. Auschwitz-Monowitz (Auschwitz III) was het werkkamp waar bedrijven als Krupp, IG Farben en Siemens hun vestigingen hadden. Zo’n 1,5 miljoen mensen werden per trein in goederenwagons naar Auschwitz gedeporteerd – overwegend Joden, maar ook zigeuners, gehandicapten en homoseksuelen. Naar schatting 1,1 miljoen van hen werden direct na aankomst vergast of geëxecuteerd. Ruim 200.000 mensen kwamen om door ziekte of honger. Van de 150.000 mensen die Auschwitz overleefden, stierven er duizenden alsnog in andere concentratiekampen of tijdens zogeheten dodenmarsen. Toen Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd, waren er nog zo’n 7.500 gevangenen in leven – doodziek, uitgeput en ondervoed.

“Zo’n 1,5 miljoen mensen werden per trein in goederenwagons naar Auschwitz gedeporteerd”

Hier werden zo’n 1,3 miljoen mensen vermoord.

Een bezoek aan Auschwitz

Vanuit Krakau zijn Auschwitz I en II in anderhalf uur bereikbaar per trein – het station ligt halverwege de kampen; neem vanaf daar de shuttlebus of een taxi. Ook de bus doet er anderhalf uur over, maar die zet bezoekers af voor de poorten van beide kampen. De toegang is gratis, een 3,5 uur durende rondleiding kost ongeveer 10 euro. In beide gevallen kunt u alleen op gezette tijden naar binnen met een reservering of ticket; zie www.visit.auschwitz.org . In Krakau zijn er legio georganiseerde tours te boeken (inclusief vervoer, toegang en rondleiding) voor ongeveer 30 tot 40 euro per persoon.
Schoenen van vermoorde kampgevangenen