Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De mysterieuze Boom des Levens

Boven op een zandheuvel, midden in de woestijn van Zuid-Bahrein, staat een eenzame boom. In de verre omtrek groeit helemaal niets, want er zit hier geen druppel water in de grond. Toch overleeft deze wijdvertakte boom al vier eeuwen. De Bahreini’s vinden de ‘Boom des Levens’ een natuurwonder. De 10 meter hoge boom is inmiddels een bezienswaardigheid die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Ooit struinden Adam en Eva hier misschien wel rond: volgens de overlevering zou de boom in 1583 zijn geplant om de plek te markeren waar in Bijbelse tijden de Hof van Eden lag. De wildste verhalen doen de ronde over de Boom des Levens. Volgens sommigen zouden de wortels zo lang zijn dat ze water opzuigen uit een honderden meters diep reservoir van kilometers verderop gelegen zoetwaterbronnen. Maar waarschijnlijk is de verbeelding mooier dan de realiteit.

Van kaarsen tot kleurstof

De Boom des Levens is een ‘prosopis cineraria’, een doornige struik die oorspronkelijk uit Azië komt. Daar wordt de gele hars gebruikt om kaarsen, kleurstof en gom van te maken en de bonen worden verwerkt tot meel, jam en wijn. De boom gedijt goed in een kurkdroge omgeving, dankzij wortels die ruim 50 meter lang kunnen worden. In de woestijn van Bahrein hoeven ze niet eens zo ver te wroeten: het grondwater zit hier op zo’n 10 meter diepte. Niettemin spreekt de eenzame boom in de woestijn tot de verbeelding: in de film ‘L.A. Story’ noemt Steve Martin dit een van de meest mystieke plekken ter wereld.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Boom des Levens, gouvernement Zuid, Bahrein

De boom is al van ver te zien

De Hof van Eden in Bahrein?

De Bahreini’s weten het zeker: hun eiland was de locatie van de Hof van Eden, het Bijbelse paradijs waar Adam en Eva zich tegoed deden aan de verboden vrucht. Wie bij de Boom des Levens om zich heen kijkt, kan het zich moeilijk voorstellen: in deze snikhete en kurkdroge woestijn wil nog geen sprietje onkruid groeien. Toch is het minder gek dan het lijkt, want ooit was er hier water in overvloed. Lang geleden was dit namelijk een tropische oase, vol weelderige flora en fauna.

“De Bahreini’s weten het zeker: hier lag het Bijbelse paradijs van Adam en Eva”

Foto credits

  • De boom is al van ver te zien: Ewan McIntosh, Flickr