Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De atoombom op Nagasaki

Een allesverwoestende klap gevolgd door een paddenstoelenwolk: de atoombom op Nagasaki op 9 augustus 1945 staat in het geheugen van Japan (en de wereld) gegrift. Het Nagasaki Atomic Bomb Museum brengt deze verschrikkelijke dag en de gevolgen van de Bom in beeld. Het aangrenzende Peace Park is een plek van bezinning met een boodschap: dit mag nooit meer gebeuren!

In één klap werd ongeveer 30 procent van Nagasaki van de kaart geveegd. Hierbij kwamen direct bijna 75.000 mensen om. Later overleden nog eens bijna 75.000 mensen aan de gevolgen van de radioactieve straling en verwondingen. De Amerikanen besloten tot het gooien van de ‘Fat Man’, zoals de bom werd genoemd, omdat Japan zich niet wilde overgeven. Drie dagen eerder had de VS een atoombom op Hiroshima laten vallen.

Het Atomic Bomb Museum
Het Atomic Bomb Museum

Nagasaki

Het Atomic Bomb Museum

Het onvoorstelbare dichterbij

Het Atomic Bomb Museum maakt de ingrijpende gebeurtenissen uit 1945 tastbaar en inzichtelijk. Het eerste deel van het museum laat zien hoe het leven in Nagasaki er uitzag vóór de bom. Een grote klok staat stil precies op het tijdstip dat de bom op Nagasaki viel: 11:02 in de ochtend. Nadat u het bombardement heeft ‘meegemaakt’, loopt u door een replica van de Urakami-kathedraal; de bom kwam dicht bij deze kathedraal neer. Er zijn ook diverse (interactieve) tentoonstellingen over de bom, de effecten op de stad en het effect van radioactieve straling in het algemeen. Indrukwekkend zijn de verhalen van overlevenden, die het onvoorstelbare ineens persoonlijk maken.
Een ppvallend detail is het water dat door het hele museum stroomt. Vlak na de desastreuze ontploffing was dat het eerste wat overlevenden nodig hadden, maar al het water was radioactief geworden en dus gevaarlijk. Het geluid van het stromende water staat symbool voor alle slachtoffers.

De beelden van Peace Park

Het Peace Park, naast het Atomic Bomb Museum, is in 1955 aangelegd vlak bij het hypocentrum van de bom. Het staat vol met beelden, die zijn gedoneerd vanuit de hele wereld. De echte blikvanger is het Peace Statue, een 10 meter hoog standbeeld ontworpen door Seibo Kitamura, een beeldhouwer uit Nagasaki. Het beeld symboliseert de wens van de inwoners van de stad te leven in een wereld in vrede; de manfiguur wijst met zijn rechterhand naar boven, waar het gevaar vandaan kwam, en met zijn gestrekte linkerarm maant hij tot rust, vrede.

Nog altijd komen er dagelijks schoolklassen naar het beeld om bloemenkransen te leggen en stil te staan bij een van de meest verschrikkelijke bombardementen uit de geschiedenis. Elk jaar op 9 augustus vindt er een ceremonie plaats bij het monument, waarbij de burgemeester van Nagasaki zijn Peace Declaration to the World voorleest. In de zuidelijke punt van het park staat de Fountain of Peace, ook ter herinnering aan de slachtoffers die omkwamen van de dorst of door het drinken van het radioactief geworden water.
Fountain of Peace