Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het Parijs van Haussmann

Brede boulevards geflankeerd door bomen, statige gebouwen en smeedijzeren balkons. De monumentale schoonheid van het Parijs zoals we dat nu kennen, is grotendeels het werk geweest van baron Georges-Eugène Haussmann. In opdracht van Napoleon III ontwierp deze stadsarchitect in de 19de eeuw een compleet nieuw stratenplan. In slechts 17 jaar werd Parijs getransformeerd van een middeleeuwse stad naar een moderne hoofdstad.

Hoewel de plannen destijds omstreden waren en Haussmann grote delen van de stad radicaal plat gooide, heeft zijn visie ontegenzeggelijk bijgedragen aan de hedendaagse charme van Parijs. Hij bedacht een mix van kronkelende straatjes en wereldse allure naar Londens voorbeeld. Hoe groots de visie van Haussmann was, is misschien nog wel het duidelijkst te zien op Place Charles de Gaulle. Midden op het plein staat de Arc de Triomphe. Vanaf hier lopen 12 kaarsrechte boulevards de stad in. De vorm verklaart waarom het plein ook nog steeds bekend staat onder de oude naam ‘Place de l’Étoile’: Plein van de ster.

De typische Haussmann-stijl

Boulevard Haussmann

De invloed van Haussmann is door de hele stad te vinden. Niet in de laatste plaats aan de naar hem vernoemde Boulevard Haussmann. Aan deze boulevard staan gebouwen in de typische Haussmann-stijl: wit zandstenen complexen van 5 tot 7 verdiepingen hoog met de voor Parijs zo karakteristieke balkons. Hoewel de gebouwen op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn de verschillen onmiskenbaar. Haussmann ontwierp verschillende stijlen voor elke sociale klasse. Gebouwen met hetzelfde soort ontwerp zette hij bij elkaar in zogenaamde ‘îles’ (eilanden) en werden zeker niet gecombineerd met huizen uit een andere categorie.

Bladgoud en marmer in Palais Garnier

Een van de mooiste gebouwen uit de Haussmann-periode is Palais Garnier, een gebouw dat de hele wereld inmiddels kent als de Opéra van Parijs. Architect Charles Garnier kreeg in 1861 de eervolle taak toebedeeld een theater te bouwen. Het neobarrokke gebouw is van binnen misschien nog wel mooier dan van buiten. Bladgoud, marmer en fresco’s sieren het interieur en in de theaterzaal is een spectaculaire plafondschildering te bewonderen. Ook in de foyer kijkt u gegarandeerd uw ogen uit. De ruimte is  versierd met  mozaïeken, sculpturen en spiegels zodat het publiek zich niet hoefde te vervelen tijdens het wachten. Dit is ook het operahuis uit ‘Le Fantôme de l’Opéra’ (The Phantom of The Opera), de roman van Gaston Leroux die later werd verwerkt tot een van de succesvolste musicals.

+ Lees meer

Palais Garnier

Bekijk op de kaart

Palais Garnier, 8 Rue Scribe, 75009 Paris, France