Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het passievolle ritme van Cuba

Iedereen kent de aanstekelijke klanken van de Buena Vista Social Club. Die warmbloedige muzikale cultuur van Cuba komt u op elke straathoek tegemoet. Of het nu in de oude nachtclubs van Havana, de swingende muziekcafés van Santiago de Cuba of tijdens het carnaval in Trinidad de Cuba is – overal op het eiland wordt met overgave gezongen en gedanst.

Vrijwel alle Cubaanse muziek is terug te voeren op het herkenbare geluid van twee basisinstrumenten: de Afrikaanse drums en de Spaanse gitaar. Later kwamen daar Zuid-Amerikaanse claves (slaghoutjes) en en maracas (een soort van sambaballen) bij. De muziekstijl die eind 19de eeuw voortkwam uit het melange van al deze ritmes wordt ‘son’ genoemd, en die is terug te horen in alle moderne Cubaanse muziekgenres. Die heeft ook invloed gehad op de rumba en vooral salsa, de dansmuziek die halverwege de 20ste eeuw opkwam onder Cubaanse immigranten in New York.

Instrumenten in een winkeltje in Havana
Instrumenten in een winkeltje in Havana

Havana

“De Buena Vista Social Club maakte Cubaanse muziek in één klap wereldberoemd”

Buena Vista Social Club

In 1997 werd de Cubaanse muziek ineens wereldberoemd. De Amerikaanse gitarist Ry Cooder bracht een handjevol legendarische Cubaanse zangers/muzikanten bijeen voor de opname van een studio-album – onder wie Rubén González, Ibrahim Ferrer en Compay Segundo. De Buena Vista Social Club was zo’n groot succes dat de veelal hoogbejaarde zangers werden uitgenodigd voor buitenlandse concerten. González, Ferrer en  Segundo zijn inmiddels overleden, maar jongere vervangers houden de band nog altijd in leven.

Livemuziek en mojitos in Havana

Havana heeft zoveel mooie oude muziektheaters en nachtclubs dat het moeilijk kiezen is. Een van authentiekste is El Gato Tuerto, een jazzclub uit de jaren ’50 waar u veel bolero kunt horen. De barman mixt hier bovendien uitstekende mojitos. Ook Salón 1930 (ook wel de Compay Segundo Zaal  genoemd) in Hotel Nacional de Cuba heeft een nostalgisch sfeertje: dit mythische hotel ontving ooit beroemdheden als Ernest Hemingway en Frank Sinatra. In de genoemde zaal heeft de originele Buena Vista Social Club nog opgetreden, en vaak zijn er artiesten met eenzelfde uitstraling te vinden.  U zult belanden in een sfeer van panamahoeden en glimmende salsajurken.
Hotel Nacional

Lessen salsa, rumba of cha-cha-cha

Heel Cuba kent lokale muziekcafés, de Casas de la Trova, waar vanaf 11 uur ’s ochtends tot diep in de nacht muziek wordt gemaakt en het publiek zich overgeeft aan uitbundige danspartijen tussen de tafeltjes. Wie behoefte heeft aan een privélesje salsa, rumba, son of cha-cha-cha kan terecht bij La Casa del Son in Havana. Deze dansschool huist in een stemmig koloniaal gebouw in de oude binnenstad. De Engelsprekende leraren hebben een aanstekelijke liefde voor muziek.

“Muziekoptredens gaan in Cuba gepaard met uitbundige danspartijen”