Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De Piramiden van Gizeh en de Sfinx

Aan de rand van de miljoenenstad Caïro, daar waar de woestijn begint, rijzen ze op uit het zand: de Piramiden van Gizeh en de Grote Sfinx. Al duizenden jaren lang staan deze majestueuze bouwwerken symbool voor de Oude Egyptenaren en hun fascinerende beschaving. Wandel tussen manshoge leeuwenpoten en bekijk de prachtige hiërogliefen. Even waant u zich hier terug in de tijd van de farao’s.

Wie de Sfinx en de Piramiden van Cheops, Chefren en Mycerinus in het echt ziet, begrijpt pas echt waarom ze tot de grootste raadselen van de mensheid behoren. De makkelijkste manier om er te komen is per georganiseerde tour, maar wie liever zelf op ontdekkingstocht gaat, kan er ook komen per bus of taxi. Blijf tot aan het eind van de dag: de zon onder zien gaan achter de piramiden is een magische ervaring.

De piramiden en de Grote Sfinx
De piramiden en de Grote Sfinx

Caïro

Raadselachtige piramiden

De piramide van Cheops is met 147 meter de grootste van het complex, gevolgd door die van Chefren en Mycerius van respectievelijk 136 en 61 meter hoog. Waarschijnlijk werden de piramiden tussen 2550 en 2490 v. Chr gebouwd, en dat maakt ze ongeveer 4.500 jaar oud. De bouw was een onvoorstelbaar groot project; alleen al de piramide van Cheops bestaat uit zo’n 2,3 miljoen stenen van elk duizenden kilo’s. Nog altijd is onduidelijk hoe de Egyptenaren dit immense karwei voltooiden zonder moderne technieken.

Cheops was de eerste farao die opdracht gaf tot een reusachtige graftempel bij Gizeh. De tweede piramide liet zijn zoon Chefren bouwen. Deze lijkt weliswaar groter dan die van zijn vader, maar schijn bedriegt: Chefren bouwde zijn piramide op een heuvel. De piramide van farao Mycerinus is kleiner, en de ruwe bovenlaag suggereert dat deze nooit af is gemaakt.

“Nog altijd is onduidelijk hoe de Egyptenaren dit immense karwei voltooiden”

De Grote Sfinx

In het woestijnzand aan de oostzijde van het complex, vlak bij de piramide van Chefren, ligt de Grote Sfinx. Dit mysterieuze wezen heeft het lichaam van een leeuw en een mensenhoofd met koninklijke hoofdtooi. Met een lengte van 73,5 en een hoogte van 22 meter is de Sfinx nog altijd het grootste uit één rots gehouwen beeld ooit gemaakt. De meeste archeologen denken dat dit enorme schepsel uit de regeerperiode van Chefren stamt; het gezicht van de Sfinx zou dan ook dat van deze farao zijn. Dat het hoofd veel kleiner is dan het leeuwenlijf, is mogelijk veroorzaakt door de erosie, die bovenaan veel sterker is.

De Grote Sfinx is uit één rots gehouwen