Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De heilige wijngaarden van St. Wenceslaus

Genieten van een uitgebreid diner in een prachtig decor, met een goed glas wijn bij de hand. In Praag zijn alle elementen voor een lange, romantische avond aanwezig. De plek bij uitstek voor een intiem onderonsje is tussen de wijnranken op de heuvel van de Praagse burcht.

Vanaf de burchtheuvel heeft u een fenomenaal uitzicht over Praag en ziet u hoe de Moldau door het dal meandert. Te midden van de glooiende St. Wenceslaus-wijngaarden, de oudste van de Bohemen, bevindt zich het zomerhuis Villa Richter. Deze elegante villa telt maar liefst twee restaurants van topklasse. Proef bij Terra van Tsjechische klassiekers in een innovatief jasje of laat u verrassen door de haute cuisine van Piano Nobile. Waar uw keuze ook op valt: een glas Riesling van de omliggende wijnranken past er goed bij.

De glooiende wijngaarden bij Praag
De glooiende wijngaarden bij Praag

Praag

Dineren in Villa Richter

Het elegante zomerhuis Villa Richter uit 1836 is niet moeilijk te vinden. Het staat midden in de wijngaarden. Vanwege de hoge ligging heeft u hier een panoramisch uitzicht over zowel de oude binnenstad van Praag als Malá Strana. Op de parterre van de villa bevindt zich restaurant Terra met een terras op het zuiden. Het is geen toeval dat de naam refereert aan het Latijnse woord voor ‘land’; de keuken tovert klassieke Tsjechische gerechten van lokale ingrediënten om tot moderne culinaire hoogstandjes.


Restaurant Piano Nobile zit op de eerste verdieping van de villa. Hier laten de chef-koks zich inspireren door de culinaire tradities van de landen onder de voormalige Habsburgmonarchie. Het is heerlijk zitten in de smaakvol ingerichte serre, of ’s zomers op het terras. Hier geniet u van smaken uit Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, of Kroatië – het zijn exclusieve gerechten die met de grootste zorg zijn bereid. Neem bijvoorbeeld goulash met Svíčková-biefstuk of een stevige aardappelsoep in broodkom. De wijnkelder telt maar liefst 2.500 flessen, zowel Tsjechische als internationale wijnen.

Uitzicht over Praag vanaf Villa Richter

Goddelijke wijngaarden

De wijngaard heeft twee ingangen: één bevindt zich tegenover de entree van het kasteel, de ander is vanaf de Oude Burchttrappen te bereiken. De geschiedenis van de wijnranken op de burchtheuvel gaat meer dan 1.000 jaar terug. De legende wil dat ze zijn aangelegd door Sint Wenceslaus, de patroonheilige van de Tsjechen. Dit was een bijzonder vrome man met een passie voor de eucharistie; hij zou de wijnranken hebben aangelegd om zelf de miswijn te kunnen bereiden. Daarom spreken de Pragers ook wel over de ‘goddelijke wijngaarden’. Ter ere van Wenceslaus’ 1.100ste verjaardag in 2005 is er grondig gerenoveerd; nu groeien er pinot noir- en rieslingdruiven.

“ ‘De legende wil dat de wijngaarden aangelegd zijn door Sint Wenceslaus, patroonheilige van de Tsjechen.’”