Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De drie mooiste wijnroutes van Sardinië

Sardijnse wijn is fijn. Dankzij Spaanse, Byzantijnse en Moorse invloeden hebben de wijnen van dit zonovergoten mediterrane eiland in de afgelopen 3.000 jaar een geheel eigen karakter ontwikkeld. Proef het zelf op een van deze drie wijnroutes, langs wijngaarden van verschillende smaken (rood, wit en dessertwijn) en in drie fraaie streken, compleet met tips voor proeverijen, diners en overnachtingen.

Wijn uit Sardinië kom je niet vaak tegen in onze slijterijen en supermarkten, want de productie is relatief klein en de prijs derhalve fors. Toch zijn verspreid over het eiland talloze wijngaarden te vinden, waar zo’n beetje alle denkbare druivensoorten gedijen. De meeste wijnboeren werken ambachtelijk en produceren maar een paar duizend flessen per jaar. Deze bereiken het vasteland vaak niet, want de Sardijnen houden deze voor zichzelf. Wie wil genieten van een goed glas Sardijnse wijn, moet dus afreizen naar Sardinië.

Wijngaard met jonge ranken op Sardinië
Wijngaard met jonge ranken op Sardinië

Cagliari

Cannonau-druiven in Nuoro

Wijnroute 1: La Strada del Vino Cannonau

De markantste rode druif van Sardinië is de Cannonau. Die kwam vermoedelijk uit Spanje overwaaien. De granietbodem en het klimaat van Sardinië resulteren in een intense en fruitige rode wijn met een indrukwekkend alcoholpercentage. In de provincie Nuoro aan de oostkust worden de beste Cannonaus verbouwd, bijvoorbeeld bij wijngaard Cantina Gostolai in Oliena. Lunch bij Ristorantino Masiloghi, proef verder bij wijnbar La Rossa Enoteca in Mamoiada, en overnacht tussen de wijnranken in het kunstzinnige Su Gologone.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

La Strada del Vino Canonnau,

http://www.stradadelvinocannonau.it/

(Italiaans)

Wijnroute 2: La Strada dei Vini Cagliari

De Nuragus is de meest Sardijnse van de witte druiven: vernoemd naar de nuraghe, de beroemde stenen torens uit de bronstijd die verspreid over het eiland te zien zijn. In de provincie Cagliari, rond de eilandhoofdstad in het zuiden, wordt de Nuragus verwerkt tot een frisse en fruitige witte wijn. Stop onderweg naar wijngaard Cantina Trexenta in Senorbì ook in de wijndorpen Monserrato, Serdiana en Dolianova. In Cagliari-Stad zijn er wijnbars, visrestaurants en boetiekhotels in overvloed, zoals Inu, Antica en Maison Miramare.

+ Lees meer

De landerijen van Trexenta

Bekijk op de kaart

Strada dei Vini Cagliari,

http://stradadeivinicagliari.it/

(Italiaans)

De beste Malvasia-druiven komen uit Bosa

Wijnroute 3: Strada della Malvasia di Bosa

De witte Malvasia-druif is de basis voor een hemelse Sardijnse dessertwijn: de goudkleurige, versterkte en zachtzoete Malvasia di Bosa. In de weerbarstige basaltgrond van de wijnstreek Planargia aan de westkust gedijt de druif goed. Vanuit Bosa slingert de weg langs prachtgehuchten als Tinnura, Flussio en Modolo, omringd door wijngaarden zover het oog reikt. Bezoek Zarelli Vini in Magomadas, waar ook grappa, licoro en spumante van Malvasia worden gemaakt. Villa Asfodeli in Tresnuraghes is een wolk van een boetiekhotel.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

La Strada della Malvasia di Bosa,

http://www.stradadellamalvasiadibosa.it/

(Italiaans)