Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het kloppend hart van Kiev

Het is al eeuwenlang het kloppend hart van Kiev en de meest historische plek van het land: het Onafhankelijkheidsplein. Hier vonden revoluties plaats – zelfs nog in 2014 – , werden overwinningen beklonken en worden nu nog altijd festivals gevierd. Vrienden ontmoeten elkaar bij het Onafhankelijkheidsmonument, kinderen spelen in de fontein, en op de zonnige terrassen is het meestal erg druk.

Maidan Nezalezjnosti (Onafhankelijkheidsplein) heet in de volksmond gewoon Maidan, ‘het plein’. De bovenverdieping van het immense hotel Ukrayina biedt het beste uitzicht: links het conservatorium, rechts het concertgebouw en recht vooruit het 40 meter hoge Onafhankelijkheidsmonument met bovenin de Slavische godin Berehynia. Daarachter een fontein met heroïsche beelden van de 4 stichters van de stad en de replica van een stadspoort met de aartsengel Michaël. Een stadsplein vol symboliek.

Maidan, het kloppend hart van Kiev
Maidan, het kloppend hart van Kiev

Kyiv – Kiev

“De vele naamsveranderingen van het plein tonen de turbulente geschiedenis van Kiev”

Van moeras tot slagveld

Kruisplein, Doemaplein, Sovjetplein, Kalininplein, Plein van de Oktoberrevolutie en uiteindelijk Onafhankelijkheidsplein: in de vele naamsveranderingen van dit stadsplein zit de turbulente geschiedenis van Kiev en Oekraïne al verborgen. Begin 19de eeuw lag hier een braakliggend moeras; rond 1830 verschenen de eerste huizen. Tijdens de industriële revolutie groeide Kiev als kool en werd het plein het handelscentrum van de stad. In de Tweede Wereldoorlog werd het volledig verwoest, om daarna om vanaf de grond te worden opgebouwd. Als de Oekraïne in 1991 onafhankelijk wordt van de Sovjet-Unie, krijgt het plein haar huidige naam: Onafhankelijkheidsplein. Na de omstreden presidentsverkiezing van 2004 is het Onafhankelijkheidsplein het epicentrum van de Oranjerevolutie: een serie van demonstraties en protesten naar aanleiding van de twijfelachtige verkiezingsuitslag. Tien jaar later laait de strijd tussen Russisch-gezinden en pro-Europeanen opnieuw op; in februari 2014 vallen er tientallen doden en honderden gewonden op Maidan.
Barricades op het Onafhankelijkheidsplein

Slapen aan hét plein

Het markantste gebouw aan het Onafhankelijkheidsplein is hotel Ukrayina, dat daar al sinds 1961 staat, zij het lange tijd onder de naam Moskva. Het is ontworpen als een paleis in Stalinistische architectuur. Het is echter op bevel van Sovjet-bons Chroesjtsjov ontdaan van alle nodeloze decoraties: de grootse entree met marmeren zuilen moest weg, net als talloze standbeelden en reliëfs en de reusachtige rode ster op het dak. De betonnen blokkendoos is velen een doorn in het oog. Er zijn plannen om het gebouw te slopen, maar voorlopig kunt u er nog een kamer boeken. Voor 50 euro heeft een viersterrenkamer met vijfsterrenuitzicht op het Onafhankelijkheidsplein.
Stalinistische blokkendoos: Hotel Ukrayina