Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Drie hoogtepunten van Temple Square

Het 4 hectares metende Temple Square complex in het centrum van Salt Lake City is eigendom van de mormoonse kerk. Met miljoenen bezoekers per jaar is het de grootste attractie van de staat Utah. De markantste gebouwen zijn de Salt Lake Tempel, het Salt Lake Tabernakel, en de kathedraal-achtige Salt Lake Assembly Hall. Er zijn tours beschikbaar in maar liefst 40 talen.

Temple Square is in 1847 gesticht door de mormoonse pioniers die zich in de Salt Lake Vallei hadden gevestigd. Het zou uitgroeien tot het hoofdkwartier hun kerk. Vandaag de dag worden er regelmatig concerten georganiseerd op het plein, dat vooral rond Kerstmis duizenden toeschouwers trekt met bijzondere verlichting. Voor de Assembly Hall staat het Monument voor de Zeemeeuwen. Volgens de overlevering zouden deze in 1848 de eerste oogst van de pioniers voor een sprinkhanenplaag hebben behoed.

Joseph Smith, vader der Mormonen
Joseph Smith, vader der Mormonen

Salt Lake City

De façade van de tempel

De Salt Lake Tempel

De bouw van Salt Lake Temple nam 4 decennia in beslag. Dat het enige tijd duurde was onder meer aan een onderbreking wegens de Utah-Oorlog van 1857 tot 1858, maar ook aan het bijzondere gesteente waarmee de tempel is gebouwd. De stenen werden 30 kilometer verderop gewonnen en daarna met ossenkarren naar de bouwplaats vervoerd. Toch is er op het materiaal geenszins bezuinigd: de muren zijn op sommige plaatsen bijna 3 meter dik. Sinds de voltooiing is de tempel is het grootste en het heiligste gebouw van de mormoonse kerk.

Het Salt Lake Tabernakel

Het Tabernakel aan Temple Square is een soort conferentiehal met verschillende religieuze toepassingen. Het zou zijn unieke vorm hebben te danken aan Brigham Young (1847-1877). Deze eerste gouverneur van Utah en tevens een van de grondleggers van de mormoonse kerk zou het hebben laten bouwen in de vorm van een in de lengte doorgesneden eierschaal. Zodat er geen pilaren het zicht zouden belemmeren. Binnenin steelt het enorme orgel de show, met 11.623 pijpen.
Het interieur van het Tabernakel
Assembly Hall met Zeemeeuwenmonument

Salt Lake Assembly Hall

De Salt Lake Assembly Hall werd gebouwd om meerdere congregaties tegelijkertijd een mis te kunnen laten bijwonen. Het gebouw lijkt op een neogotische kathedraal – een bouwstijl die ten tijde van de constructie aan het einde van de 19de eeuw populair was. Binnen oogt het echter een stuk moderner. Het kruisvormige bouwplan is aangevuld met davidsterren boven de ingangen. Deze zijn een uitdrukking van het geloof dat de mormonen een moderne samenvloeiing zijn van de 12 stammen van Israël.