Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Onbekende parken in Parijs

September is een van de mooiste maanden om Parijs te bezoeken. Als de temperaturen nog mild zijn en een laaghangende zon de boulevards in een gouden gloed hult. Vooral de parken zijn schitterend deze tijd van het jaar. Terwijl de eerste bladeren al verkleuren, staan de bloemperken nog volop in kleur en genieten de Parijzenaren van de laatste warme dagen.

Slenteren door de Jardin du Luxembourg of koffie drinken onder de platanen van de Tuilerieën. De twee beroemdste parken van Parijs hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op zowel stadsbewoners als bezoekers. Beide parken liggen heel centraal en verleiden met hun fotogenieke lanen en grote fonteinvijvers, waar kinderen hun bootjes varen. Maar met meer dan 400 tuinen en parken heeft de Lichtstad nog veel meer groene locaties die de moeite waard zijn om in september te bezoeken.

Jardin du Luxembourg in September
Jardin du Luxembourg in September

Parijs

Jardin des Plantes: het oudste park

Jardin des Plantes werd al in 1640 geopend voor publiek, als eerste botanische tuin van de Franse koning. Tegenwoordig kunnen bezoekers er vele duizenden verschillende planten- en bloemensoorten bewonderen. Deels binnen, in twee monumentale tropische kassen. En grotendeels buiten, in diverse thematuinen, waaronder een rozentuin, een educatieve tuin en een half verborgen alpentuin met paradijselijke trekjes. Langs de randen van het park liggen bovendien drie mooie natuurhistorische musea. En er is ook een dierentuin, La Ménagerie, waardoor de spelende kinderen  tussen de eerste vallende herfstbladeren soms worden overstemd door exotische dierengeluiden.
Jardin des Plantes

Parc de Bercy: wijngaard in de stad

Achter Gare de Lyon, aan de oostkant van Parijs, ligt Parc de Bercy, een langgerekte park op de oever van de Seine. Het park is nog geen 15 jaar geleden aangelegd op een voormalig wijndepot. In de vroegere wijnwarenhuizen zijn nu bars en café’s gevestigd, in het park zelf herinneren de oude spoorrails nog aan de eerdere bestemming. Ook is er een kleine wijngaard geplant. Behalve mooie bloementuinen zijn hier opvallend veel waterpartijen: van natuurlijke vijvers met waterlelies tot moderne fonteinen die zachtjes klateren. Op de grote grasvelden genieten veel studenten nog van de late zon – de universiteitsbibliotheek ligt direct aan de overkant van de rivier.
Parc de Bercy

Buttes-Chaumont: park met uitzicht

Parc des Buttes-Chaumont, aangelegd op de plaats van een vroegere krijtgroeve, is het park met de grootste hoogteverschillen. Behalve weidse grasvelden waar (in tegenstelling tot veel andere Parijse parken) wordt gevoetbald en gepicknickt, heeft het 19de-eeuwse Buttes-Chaumont romantische grotten en watervallen. In de grote centrale vijver ligt een weelderig rotseiland met op de top een kleine tempel. Vanaf dit hoogste punt biedt het park spectaculaire uitzichten op de Sacré-Coeur en de noordkant van Parijs. Iets drinken na een herfstige parkwandeling kan in het trendy Pavillon Puebla, een café-restaurant in een oud jachtpaviljoen met twee grote terrassen.
Parc des Buttes-Chaumont

3 verstopte kleine parken

In Parijs zijn ook veel kleinere parken, waarvan sommige op onverwachte plekken. Zoals Square des Arènes de Lutèce, een fleurig minipark rond de overblijfselen van het Gallo-Romeinse amfitheater van Parijs, vlak bij het Quartier Latin. De ingang is moeilijk te vinden. Dat geldt ook voor Jardin Catherine-Labouré, in de buurt van warenhuis Le Bon Marché. Dit charmant parkje met een moestuin en fruitbomen ligt achter een discrete ingang in Rue de Babylone. Een ander mooi klein park, eveneens op de linkeroever, is de Jardin de Musée Cluny. Deze symmetrische middeleeuwse tuin vol kruiden is ook zonder bezoek aan het museum vrij toegankelijk.
Jardin Catherine-Labouré