Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Verdwalen in een 14de-eeuwse soek

Geen reiziger zou Caïro moeten verlaten zonder een bezoek aan Khan el-Khalili, de grote bazaar in de oude binnenstad. In dit labyrint van smalle steegjes vol exotische koopwaar en handgemaakte souvenirs kunt u heerlijk ronddwalen. Dit is niet alleen de uitgelezen plek om interessante spullen op de kop te tikken; de wijk verbergt ook veel monumenten en mooie oude koffiehuizen.

De geur van specerijen, de Arabische kreten van de handelaren, de bonte mix van kleuren en materialen: Khan el-Khalili is een feest voor de zintuigen. Bezoekers kunnen zich het beste meteen overgeven aan het dynamische ritme van deze soek, waar het handelsspel van aanbieden en afdingen al sinds 1382 wordt gespeeld. Lantaarns, waterpijpen, papyrusrollen, essentiële oliën, koperen potten en faraomaskers – hoe dieper u de soek inloopt, hoe smaller de straatjes en hoe authentieker de koopwaar.

Gedroogde chilipepers
Gedroogde chilipepers

Caïro

Architectuur van Duizend-en-één-nacht

De soek die nu ongeveer 900 kramen en winkels telt was eind 14de eeuw nog maar een eenvoudige handelspost. De toenmalige sultan liet de bazaar bouwen op de plek van een koninklijke begraafplaats. Zoals veel oude bazaars is ook Khan el-Khalili grofweg ingedeeld naar ambachten. Zo zijn er wijkjes met koperslagers, goudhandelaren en parfumeurs. U komt langs middeleeuwse poorten, koranscholen (‘madrassa’) en moskeeën. De sierlijke minaret van de moskee Sultan Ashraf Barsbay (uit 1425) torent hoog boven de specerijenmarkt uit. Een stukje verderop staat de 18de-eeuwse moskee sjeik Al-Mutahar, met zijn mooie marmeren vloer.
Sfeer proeven bij El-Fishawi

El Fishawi, koffiehuis uit 1773

In een van de straatjes van Khan el-Khalili zit El-Fishawi, een Egyptisch koffiehuis met een lange historie: al 7 generaties is het in handen van dezelfde familie. In de vorige eeuw werd het café druk bezocht door bekende schrijvers en politici. Nog altijd nemen locals en reizigers hier graag de dag door onder het genot van een glas Arabische koffie of muntthee. U kunt binnen zitten tussen de grote spiegels, of buiten, waar u niets hoeft te missen van het gedruis van de bazaar. Naast elk tafeltje staat wel een waterpijp – boven het terras kringelt de onmiskenbare fruitige tabaksrook.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

El-Fishawi, El-Fishawi Alley, Khan el-Khalili, Caïro

Wekalet El-Ghoury

Op een paar honderd meter van de zuidingang van Khan el-Khalili ligt een ander historisch adres dat zijn wortels heeft in de handel. Wekalet El-Ghoury is een originele ‘karavanserai’, een herberg uit 1504 voor karavaanreizigers. Op de grote binnenplaats met fontein werden de kamelen uitgespannen; de reizigers zelf sliepen op de bovenste 3 verdiepingen. Het indrukwekkende gebouw zelf is al reden genoeg voor een bezoek, maar u kunt er ook naar een muziekvoorstelling met traditionele Egyptische dans. Tegenwoordig huisvest de herberg een cultureel centrum en een ambachtelijke werkplaats.

+ Lees meer

Tannoura show bij Wekalet El-Ghoury

Bekijk op de kaart

Wekalet El-Ghoury, El-Darb El-Ahmar, Cairo