Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Op walvissafari vanaf Vancouver Island

Zwemvest aan, handen binnenboord en ogen open! Walvissen spotten is op Vancouver Island uitgegroeid tot een populaire attractie. De kustlijn hier is elk jaar het toneel van een grote walvismigratie die door de Stille Oceaan trekt. Van grofweg maart tot oktober zijn in de wateren rondom Vancouver en Vancouver Island verschillende walvissoorten te zien.

Vanuit Victoria op Vancouver Island vertrekken de meeste walvissafari’s. Eenmaal het open water met uitzicht op besneeuwde bergtoppen naar die eerste zwarte vin of staart die zich aandient. Meestal duurt dit niet lang en vaak zijn de dieren zelfs al van veraf te zien. De meeste walvissafari’s geven een speciale garantie: wie geen walvis ziet, mag nog een keer gratis mee. Dat zegt wel wat over de kans van slagen: het komt maar zelden voor dat het hier stil blijft in het water.

Machtige orka’s

De koude wateren rondom Vancouver Island zijn ook de ideale leefomgeving voor de imposante orka, ook wel ‘killer whale’ genoemd. Soms worden er wel 100 tegelijk gespot. Aan de noordkant van Vancouver Island (Johnstone Strait) is de beste tijd om orka’s te spotten van juli tot midden september. Aan de zuidkant, bij Haro Strait, is de kans het grootst van begin mei tot eind september.
Naast orka’s worden rond het eiland ook veel grijze walvissen en bultruggen gespot. De grijze walvissen passeren de westkust van Vancouver Island (bij Tofino) en worden het meest gezien in april en mei. Ze zijn dan op weg van Mexico naar de Beringzee en doen de baaien van Vancouver Island aan om te rusten en te eten. Enkele tientallen grijze walvissen brengt de zomer door bij Vancouver Island.
Hoewel alle walvissoorten spectaculair zijn om te zien, is de bultrug bij veel mensen favoriet. En niet zonder reden. Bultruggen zijn vooral bekend om hun acrobatische kunsten en het gezang dat zij produceren. Bij walvissafari’s zijn deze ‘liederen’ vaak te horen, een magisch geluid. Als de bultruggen in een speelse bui zijn, richten ze zich op uit het water om vervolgens met een enorme dreun weer op het wateroppervlak te landen. Dit zorgt uiteraard voor gigantische waterverplaatsing. De dieren kunnen wel 45 ton wegen, het equivalent van ongeveer 500 mensen.