Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Zócalo: het hart van Mexico Stad

De Zócalo: ooit het centrum van de Azteekse samenleving, nu het kloppend hart van Mexico City. Het gigantische plein is dé plek waar inwoners van deze megastad samenkomen voor culturele activiteiten, feestelijkheden en zo nu en dan protesten. ’s Avonds is het plein een heerlijke plek om te flaneren, of te genieten van een oer-Mexicaanse burrito voor nog geen euro.

De officiële naam van het plein is eigenlijk Plaza de la Constitución, De bijnaam Zócalo, dat ‘sokkel’ of ‘basis’ betekent, ontstond in de 19de eeuw. Het plan om een groot monument voor de onafhankelijkheid op het plein te zetten strandde; de sokkel die al was neergezet, bleef eenzaam achter. Met een oppervlakte van 240 bij 240 meter is de Zócalo een van ’s werelds grootste pleinen.

Azteeks centrum

De Zócalo is het ideale beginpunt voor een dagje sightseeën in Mexico Stad. Rondom het plein staan diverse bezienswaardigheden zoals de Catedral Metropolitana en het Palacio Nacional, het presidentiële paleis dat u beslist moet zien. Precies op de plek van het huidige paleis stond in de 16de eeuw het paleis van de Azteekse heerser Moctecuhzoma II. Veel van de stenen uit dat paleis zijn gebruikt in het huidige Palacio Nacional. Indrukwekkend, en voor velen dé reden voor een bezoek, zijn de reusachtige muurschilderingen van de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera. Hij schilderde de afbeeldingen tussen 1929 en 1935. De muurschilderingen beelden de Mexicaanse geschiedenis uit van de komst van Azteekse god Quetzalcoatl tot aan de periode na de Mexicaanse Revolutie van 1910.

Palacio Nacional
La Bandera wordt neergehaald

Spectaculaire vlaggenceremonie

Bijzonder is het hijsen en weer laten zakken van de enorme Mexicaanse vlag, La Bandera,  die de hele dag midden op de Zócalo wappert. Elke dag om 8 uur ’s morgens hijsen militairen de vlag. Tegen zonsondergang om 6 uur ’s avonds halen ze de vlag weer naar beneden. De ceremonie is een waar spektakel met drummers, trompetten en de marcherende militairen. De beste plek om het geheel te bekijken is vanaf het dak van de Catedral Metropolitana.

Dansers en pelona’s

Los van alle bezienswaardigheden is Zócalo vooral ook een heel gezellig plein. Vrijwel altijd treden er Azteekse dansers op, met gigantische verentooien op hun hoofd vol kleuren. Zij tonen de authentieke dans uit de tijd van de Azteken (circa van 1200 tot 1530). Rondom het plein zitten ook talloze eetgelegenheden waar u kunt genieten van taco’s, tortilla’s of een pelona: een droogkrokant gefrituurd broodje met vlees, bonen en salsasaus.

Azteekse dansers op de Zócalo

Foto credits

  • La Bandera wordt neergehaald: PSHAW-PHOTO, Shutterstock
  • Azteekse dansers op de Zócalo: ChameleonsEye, Shutterstock