KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Levendige verfkleuren, Mumbai
 

Praktische info Mumbai, India

Vervoer in de stad

De straten van Mumbai zijn chaotisch en moeilijk te navigeren, maar de meeste attracties bevinden zich redelijk centraal en kunnen te voet worden bereikt. Bezoekers kiezen er echter vaak voor om per dag een auto met chauffeur te huren. Het openbare busvervoer in de stad wordt gerund door de overheid en bestaat uit een vloot rode gewone en dubbeldekkerbussen. De busdienst is goedkoop en uitgebreid, maar de bussen zijn eigenlijk altijd heet een druk, en het is over het algemeen niet echt een aangename manier om rond te reizen. Elektrische forensentreinen rijden naar de omliggende gebieden, maar zijn druk, met name in het spitsuur. Autoriksja's zijn verboden in het centrum van de stad, maar zijn goedkoper dan taxi's en geschikt voor korte ritten. Taxi's met een meter zijn ruimschoots aanwezig in de gehele stad en de omgeving. Een gemakkelijke en comfortabele draagvleugelbootdienst verbindt het centrum van Mumbai met veel omringende buitenwijken.

Tijdzone

GMT+5½

Netspanning

230 volt, 50 Hz. Er worden in India verschillende soorten stopcontacten gebruikt, maar de meeste stekkers hebben twee of drie ronde pinnen.

Valuta

De munteenheid is de Indiase roepie (INR). Eén roepie 100 paisa (meervoud paise). De belangrijkste buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en bevoegde geldwisselkantoren. Het is verboden om geld te wisselen op de zwarte markt en het is beter om geen gescheurde biljetten aan te nemen, omdat niemand deze zal accepteren wanneer u ermee probeert te betalen (behalve de National Bank). U kunt uw geld het best inwisselen voor kleine biljetten. De gangbare creditcards worden algemeen geaccepteerd, met name in op toeristen ingestelde gelegenheden. In grote steden en op luchthavens zijn geldautomaten beschikbaar, maar deze zijn doorgaans niet op het platteland te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar India is +91. Bellen naar het buitenland is duur en hotels rekenen vaak hoge kosten voor het gebruik van de telefoon. Een lokale sim-kaart kopen is een goede optie, want de internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen. In cafés en hotels in grote steden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Chhatrapati Shivaji

www.csia.in

Vervoer naar de stad

De taxi is de enige directe verbinding van de luchthaven naar de stad. Let er wel op dat u een taxi uitkiest met een door de overheid afgegeven vergunning, die over een tarieventabel beschikt. In taxi's zonder vergunning betaalt u vaak teveel. Het grootstedelijke spoornetwerk van Mumbai bestaat uit drie lijnen (de westelijke lijn, de centrale lijn en de havenlijn), die allemaal aansluiten op verschillende delen van de stad. Het dichtstbijzijnde station vanaf terminal 1 (Vile Parle) bevindt zich in Santa Cruz, terwijl het station het dichtst bij terminal 2 (Andheri) zich in Sahar bevindt. Beide kunnen met een snelle bus of taxirit vanaf de luchthaven worden bereikt. Er rijden ook bussen tussen de luchthaven en de nabije treinstations Vile Parle en Andheri. Autoriksja's zijn beschikbaar voor transfers naar het openbaar vervoer.

Autoverhuur

Autohuur, met of zonder chauffeur, kan worden geregeld in de aankomsthal. Het wordt bezoekers aan Mumbai sterk afgeraden zelf te rijden.

Luchthaventaxi's

Buiten de aankomsthal zijn bij beide terminals taxi's beschikbaar die vooraf betaald moeten worden. De reistijd naar het centrum van Mumbai is ongeveer een uur.

Transfer tussen terminals

De twee terminals zijn met elkaar verbonden door een gratis busdienst die er 10-15 minuten over doet.

Voorzieningen

Faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere pinautomaten, geldwisselfaciliteiten en een postkantoor, bagagedepots, executive lounges en een zakencentrum, toeristeninformatiebalies, taxfreewinkels, ruimtes voor de verzorging van kinderen, medische faciliteiten, een bidruimte en een rooklounge. Er zijn verschillende restaurants en fastfood-zaken aanwezig.

Parkeren

CSIA heeft parkeergelegenheid bij zowel de binnenlandse als de internationale terminal. Parkeren kost vanaf INR 130 voor het eerste half uur en maximaal INR 1000 voor een periode van 24 uur.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar op de luchthaven, maar daar is wel een mobiele telefoon voor nodig.