Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Blauwe lagune op Coron, in de buurt van Manilla
 

Praktische info Manilla, Filippijnen

Vervoer in de stad

De wegen in Manila staan bekend om de hevige smog en files, vooral in de spitsuren. Het openbaar vervoer is goedkoop en overvloedig, met name het verhoogde lightrail-systeem (LRT) en de Metrostar die het fileprobleem enigszins heeft verlicht. Maar het openbaar vervoer in de Filipijnen kan ook gevaarlijk zijn en reizigers dienen op hun hoede te zijn. Het verhoogde lightrail-systeem, dat zich boven de chaos beweegt, is een goede optie, omdat het snel, schoon en efficiënt is. Het is echter erg druk in de avondspits. Er zijn verschillende busbedrijven die de stad uitvoerig bedienen; daarnaast zijn er lokale jeepneys (felgekleurde verlengde jeeps) die overal kunnen worden aangeroepen. Bussen en jeepneys zijn de goedkoopste vorm van vervoer voor gebieden waar de LRT niet komt. Taxi's zijn ook goedkoop en handig, maar spreek altijd voor vertrek een prijs af. Er zijn ook calesa's (paardenkoetsen) die door toeristen worden gebruikt voor korte ritjes, en er zijn fietstaxi's met drie wielen te huur.

Tijdzone

GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 60 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van opzetstukken met twee platte pinnen en ronde stekkers met twee pinnen.

Valuta

De munteenheid in de Filipijnen is de peso (PHP). Eén peso is 100 centavos. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd in de steden en toeristische gebieden. Geldautomaten zijn in alle grote steden te vinden. Amerikaanse dollars zijn algemeen aanvaard als betaalmiddel in Manila en andere toeristische gebieden, en ze zijn ook het eenvoudigst in te wisselen; euro's en Britse ponden zijn ook vrij eenvoudig in te wisselen bij banken en in hotels. Banken zijn open van 9.00 tot 15.00 uur van maandag tot vrijdag, maar hun geldautomaten zijn 24 uur per dag toegankelijk. Wanneer u buiten de grote steden reist, kunt u het best peso´s meenemen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Filipijnen is +63. De grotere plaatsen en populaire toeristische plekken worden gedekt door GSM 900- en 1800-netwerken; er is ook beperkte 3G-dekking. In de grote steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés aanwezig.

Alarmnummer

Alarmnummers: 117 (politie) of 112/911 met een mobiele telefoon.

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Ninoy Aquino

www.miaa.gov.ph

Vervoer naar de stad

Het Metro-Rail Transit-station bij Baclaran bevindt zich vlakbij de luchthaven en treinen rijden regelmatig. Daarnaast is er een luchthavenshuttle die tussen de luchthaven en het station rijdt. Er is ook een stadsbusdienst die buiten de aankomsthallen van terminal 1 en 2 vertrekt.

Autoverhuur

U kunt een auto huren bij de balies van onder andere Europcar, Avis, Hertz en National.

Luchthaventaxi's

Gele taxi's vertrekken vanaf de standplaatsen buiten de terminals.

Transfer tussen terminals

Er is een gratis luchthavenshuttlebus tussen de terminals, voor passagiers met een aansluitende vlucht; in andere gevallen moeten reizigers betalen voor het gebruik van de HMG-shuttlebus.

Voorzieningen

Passagiersdiensten op de luchthaven zijn onder andere winkels, restaurants en bars, pinautomaten, banken met geldwisselfaciliteiten, bagagebewaring en postdiensten.

Parkeren

Kort parkeren is mogelijk tegenover de internationale terminals 1 en 2. Lang parkeren is mogelijk tegenover de terminal voor binnenlandse vluchten.

Internet

Er is wifi op de luchthaven.