Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Praktische info Dublin, Ierland

Vervoer in de stad

Dublin kent afgrijselijke verkeersopstoppingen in het centrum van de stad, maar de lightrail-dienst genaamd LUAS (het Keltische woord voor 'snelheid') biedt nu twee lijnen met verschillende stations, die veelal goede toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante locaties bieden. De stad beschikt ook over een uitgebreid busnetwerk met een beperkte Nitelink-service die rijdt vanaf 01.30 uur, maar dit is vooral handig voor forensen van en naar het stadscentrum. Er is ook een sneltrein (DART) die het centrum van de stad verbindt met de buitenwijken en gemeenschappen aan zee. Omdat het merendeel van het openbaar vervoer voor middernacht stopt, is het soms lastig om 's avonds na elven een taxi te vinden in de stad, vooral in het weekend. Taxi's kunnen op straat worden aangeroepen, maar het is vaak gemakkelijker om ze bij taxistandplaatsen te vinden of vooraf telefonisch te reserveren. Het huren van een auto kan onpraktisch en duur zijn, hoewel het van essentieel belang kan zijn als u de gebaande weg wilt verlaten bij excursies buiten Dublin.

Tijdzone

GMT (GMT+1 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Britse en de ronde drie-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en geldwisselkantoren, en geldautomaten zijn overal te vinden. Creditcards en betaalpassen worden algemeen geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor Ierland is +353 (de eerste 0 van het nummer voor de betreffende regio/stad laat u achterwege). Om naar het buitenland te bellen draait u 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bijv. 0044 voor het Verenigd Koninkrijk). Er worden netnummers gebruikt voor steden/regio's, bijv. 1 voor Dublin. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM netwerken en hebben roamingovereenkomsten met de meeste internationale telefoniebedrijven. In de belangrijkste toeristengebieden zijn internetcafés te vinden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 112/999

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Dublin

www.dublinairport.com

Vervoer naar de stad

Verschillende busdiensten, waaronder Dublin Bus enAirlink, verbinden de luchthaven dag en nacht met alle delen van Dublin en met het centrale treinstation in de stad.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven Hertz, Avis, Budget, Europcar, Dooley Car Rentals, Enterprise Rent-a-car en Sixt hebben balies in de aankomsthal. Er zijn ook een aantal balies voor vooraf gehuurde auto's in deze hal.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar voor de aankomsthal. Alle taxi's hebben meters, maar deze worden alleen gebruikt voor bestemmingen in het taximetergebied in het centrum van Dublin. Het is verstandig om vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur.

Transfer tussen terminals

Een duidelijk aangegeven voetpad verbindt de twee terminals met elkaar.

Voorzieningen

Luchthavenfaciliteiten zijn onder andere een geldwisselkantoor en pinautomaten, verschillende restaurants, pubs en bars, verschillende winkels, een kerk en toeristeninformatie.

Parkeren

Er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij de internationale luchthaven van Dublin, zowel voor lang als voor kort parkeren. Het terrein voor kort parkeren is nabij het terminalgebouw, terwijl het verder weg liggende terrein voor lang parkeren beschikt over een gratis shuttlebusdienst. Lang parkeren is vooraf te boeken via de website van de luchthaven.

Internet

Op de gehele luchthaven is wifi beschikbaar. Er zijn ook internetkiosken.