Beperkt toegestane of verboden voorwerpen

Er gelden strikte regels voor wat u wel en niet mag meenemen in uw handbagage of ruimbagage. Om u te helpen met inpakken, zetten we de speciale regels voor het meenemen van bepaalde voorwerpen op een rij.
 

Algemene regels voor beperkt toegestane of verboden voorwerpen

airport baggage check for security
Op deze pagina leest u de meeste informatie over beperkt toegestane of verboden voorwerpen, maar sommige regels verschillen per land of per luchtvaartmaatschappij. Zorg ervoor dat u altijd de richtlijnen checkt van uw lokale luchthaven of luchtvaartmaatschappij, met name wanneer u tijdens uw reis overstapt van de ene luchtvaartmaatschappij op de andere.

Om de veiligheid van onze passagiers en onze bemanning te kunnen garanderen, staan wij het u niet toe voorwerpen mee te nemen waarvan wij het vermoeden hebben dat het gebruikt zou kunnen worden om letsel aan een persoon toe te brengen of het vliegtuig in gevaar te brengen.

Wordt uw voorwerp niet genoemd op deze pagina? Neem dan contact op met uw reisagent of met het KLM Contactcentrum.

Taxfree winkelen op de luchthaven?
Lees verder over reizen met taxfree artikelen
 

Vloeistoffen en poeders

Vloeistoffen mogen in de handbagage alleen in kleine verpakkingen van maximaal 100 ml (3.4 oz) per stuk worden meegenomen. Deze dient u in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter te plaatsen. Het zakje moet gesloten zijn en de voorwerpen moeten er gemakkelijk in passen. Per persoon mag 1 doorzichtig plastic zakje worden meegenomen. Grotere hoeveelheden moeten in uw ruimbagage worden meegenomen.

Op vluchten van en naar de Verenigde Staten mogen poeders en poederachtige substanties alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 350 ml (12 oz) per stuk in uw handbagage worden meegenomen. Grotere hoeveelheden moeten in uw ruimbagage worden meegenomen. Als er enige tekenen zijn van fraude, is het item niet toegestaan in uw handbagage of ruimbagage.

U mag echter de volgende vloeistoffen en poeders meenemen:
 • Babyvoeding die tijdens de vlucht wordt gebruikt
 • Medicijnen die tijdens de vlucht moeten worden ingenomen, mits u in het bezit bent van een recept of verklaring van uw arts
 • Speciale dieetproducten die tijdens de vlucht worden genuttigd
 • Een urn met as van een overleden persoon, als het aan de voorwaarden voldoet
 • Verpakte taxfree artikelen
 

Elektronische apparaten en lithiumbatterijen

Houd er rekening mee dat beschadigde, defecte of teruggeroepen elektronische apparaten en batterijen om veiligheidsredenen niet zijn toegestaan in uw handbagage of ruimbagage.

Neemt u een elektrische of batterij-aangedreven rolstoel mee? Hiervoor kunnen andere regels van toepassing zijn. Neem contact op met KLM CARES, zodat we u kunnen helpen de beste oplossing voor u te vinden.

Lithiumbatterijen
Elektronische apparaten voorzien van een lithiumbatterij tot 100 Wh mogen zowel in uw handbagage als ruimbagage meegenomen worden. Als u het meeneemt in uw ruimbagage, moet het apparaat volledig uitgeschakeld zijn en moet het beschermd zijn tegen beschadiging. Per persoon mogen maximaal 15 elektronische apparaten tot 100 Wh worden meegenomen zonder toestemming te vragen. Voor het meenemen van apparaten voorzien van een lithiumbatterij tot 160 Wh moet u toestemming vragen via het KLM Contactcentrum. Apparaten voorzien van een lithiumbatterij groter dan 160 Wh mogen zowel in uw handbagage als ruimbagage niet worden meegenomen.

Losse, externe lithiumbatterijen en powerbanks (voor apparaten als laptops, mobiele telefoons en medische apparatuur) mogen alleen worden vervoerd in uw handbagage. Maximaal 20 losse batterijen tot 100 Wh per passagier zijn toegestaan zonder toestemming te vragen. Voor losse batterijen tot 100 Wh heeft u geen toestemming nodig. Voor het meenemen van batterijen tot 160 Wh moet u toestemming vragen via het KLM Contactcentrum. Losse batterijen groter dan 160 Wh mogen nooit worden meegenomen. Als de Wh-classificatie niet op de batterij wordt weergegeven of niet kan worden bepaald, wordt de batterij niet geaccepteerd. Om de Wh te berekenen, vermenigvuldigt u de Amp-hour (Ah) met de spanning (V).

Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als u de verpakking niet meer heeft, moet u de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak verpakken.

 

Elektronisch apparaat met batterij

Losse batterij (inclusief powerbanks)

 

Handbagage

Ruimbagage

Handbagage

Ruimbagage

< 100 Wh

Yes

Yes

Yes

No

100 - 160 Wh

Yes*

Yes*

Yes*

No

> 160 Wh

No

No

No

No* Hiervoor moet toestemming gevraagd worden via het KLM Contactcentrum. Nadat u toestemming heeft gekregen, mag u 2 apparaten voorzien van een lithiumbatterij meenemen, of 1 apparaat voorzien van een lithiumbatterij en 1 losse batterij.

Verlies tijdens het opladen van uw apparaat voorzien van een lithiumbatterij uw apparaat niet uit het oog. Haal de stekker uit het stopcontact zodra u klaar bent met laden. Vraag altijd ons cabinepersoneel om hulp als het apparaat tussen de stoelen is gevallen. Het opladen van losse batterijen is niet toegestaan aan boord.

Smartbags
Bij bagage voorzien van een lithiumbatterij, anders dan een knoopcel (smartbags) moet de batterij kunnen worden verwijderd. Indien deze bagage wordt meegenomen als ruimbagage, moet de batterij worden verwijderd en in de handbagage worden meegenomen. Bagage waarvan de batterij niet verwijderd kan worden, mag niet worden meegenomen in ruim- of handbagage.

Zelfbalancerende apparaten
Zelfbalancerende apparaten of apparaten voor persoonlijk vervoer die werken op lithiumbatterijen zijn niet toegestaan aan boord, zelfs niet als de batterijen ontkoppeld of verwijderd zijn. Dat zijn onder andere hoverboards, airboards, oxboards, e-skates, waveboards, U-runners en batterij-aangedreven koffers.

Een uitzondering geldt voor passagiers met een lichamelijke beperking die gebruik maken van zelfbalancerende apparaten. Zij moeten voor vertrek toestemming aanvragen via KLM CARES. Dien uw verzoek zo ver mogelijk van tevoren in, maar niet later dan 48 uur voor vertrek.

Elektronische sigaretten
In de meeste landen mag u uw e-smoker of ander type elektronische sigaret (inclusief extra batterijen) alleen op uw persoon meenemen. Ze mogen nooit in uw ruimbagage worden vervoerd. In sommige landen kunnen echter andere regels van toepassing zijn voor het meenemen van elektronische sigaretten. We raden u aan om de wettelijke beperkingen van de landen die deel uitmaken van uw reisschema te raadplegen. Het gebruik van een elektronische sigaret of het opladen van de sigaret of de batterij ervan is nooit toegestaan aan boord.

Controle elektronische apparatuur voor vluchten naar de Verenigde Staten en Canada
Op vluchten naar bestemmingen in de Verenigde Staten of Canada vindt een extra controle plaats op alle elektronische apparatuur met batterij of accu in de handbagage. U wordt bij de gate gevraagd het apparaat uit de beschermhoes of tas te halen en aan te zetten om te laten zien dat het werkt. Defecte, incomplete of beschadigde elektronische apparatuur kan worden geweigerd.
 

Verboden voorwerpen

Vuur- en schietwapens
Schietwapens, vuurwapens en andere voorwerpen die geschikt zijn (of in staat lijken) om ernstig letsel te veroorzaken door een projectiel af te voeren mogen niet in uw handbagage worden meegenomen. Dit zijn onder andere:
 • Alle soorten vuurwapens, waaronder pistolen, revolvers, hagelgeweren en jachtgeweren
 • Speelgoedwapens, replica's en imitatie vuurwapens die kunnen worden aangezien voor echte wapens
 • Vuurwapencomponenten (behalve telescopische kijkapparatuur en kijkers)
 • Luchtpistolen, luchtbuksen, pelletgeweren en BB-geweren (balletjespistolen)
 • Seinpistolen en startpistolen
 • Bogen, kruisbogen en pijlen
 • Harpoengeweren en speergeweren
 • Slingshots en katapulten
Vuurwapens en munitie voor sport- en jachtdoeleinden mogen als ruimbagage worden meegenomen, maar alleen als u alle vereiste vergunningen heeft, aan bepaalde strikte voorwaarden voldoet en van tevoren een reservering heeft gemaakt.

Lees verder over toestemming en vergunningen voor het vervoer van wapens

Schokapparaten
U mag geen apparaten in uw handbagage meenemen die bedoeld zijn om iemand bewusteloos of bewegingsloos te maken, waaronder:
 • Schokapparaten, zoals stroomstootwapen, tasers, elektroschokwapen, prikstokken voor vee en ballistisch geleide energiewapens
 • Apparaten om dieren te verdoven of doden

Puntige of scherpe voorwerpen
Het is niet toegestaan om puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht mee te nemen in uw handbagage. Deze objecten kunnen gemaakt zijn van metaal of ander materiaal dat sterk genoeg is om als een wapen te worden gebruikt. Hieronder vallen:
 • Bijlen, hakmessen en andere items die zijn ontworpen om te hakken
 • Messen of scharen met een blad groter dan 6 cm/2,35 inch (andere lokale regels kunnen van toepassing zijn)
 • IJsbijlen en -priemen
 • Scheermessen
 • Stanleymessen
 • IJsschaatsen
 • Sabels, zwaarden en zwaardstokken
 • Naalden en haaknaalden

Gereedschap

U mag geen gereedschap in uw handbagage meenemen dat gebruikt kan worden als puntig of scherp wapen, waaronder:

 • Breekijzers
 • Boren en boorijzers, inclusief draadloze draagbare boormachines
 • Gereedschappen met een blad groter dan 6 cm/2,35 inch (andere lokale regels kunnen van toepassing zijn), zoals schroevendraaiers en beitels
 • Zagen, inclusief draadloze draagbare elektrische zagen
 • Heteluchtbranders
 • Industriële nietpistolen en schiethamers
Stompe voorwerpen
Het is niet toegestaan om stompe voorwerpen in uw handbagage mee te nemen waarmee geslagen kan worden en letsel kan worden toegebracht, zoals:
 • Honk- en softbalknuppels
 • Knuppels en stokken, zoals gummiknuppels en wapenstokken
 • Biljart-, snooker- en poolkeus
 • Vishengels
 • Golfclubs, hockeysticks, lacrossesticks en cricket bats
 • Peddels voor kajak of kano
 • Uitrusting voor vechtsporten, waaronder boksbeugels
 • Skateboards en longboards
Explosieven en ontvlambare stoffen
In zowel uw handbagage als uw ruimbagage mag u geen explosieve of (licht)ontvlambare stoffen meenemen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid of eigendommen van passagiers en bemanning, of voor de veiligheid van het vliegtuig. Hieronder vallen:
 • Munitie
 • Ontstekingsmechanismen en lonten
 • Explosieven, explosieve apparaten, explosieve materialen, replica- of imitatie-explosieven
 • Mijnen, granaten en ander explosief militair materiaal
 • Vuurwerk of seinvuur in alle vormen (inclusief voetzoekers, knalbonbons en klappertjes)
 • Rookgranaten of -patronen
 • Dynamiet, buskruit en plastic explosieven
 • Ontvlambare vaste stoffen en vloeistoffen, zoals benzine, diesel, aanstekervloeistof, alcohol, ethanol
 • Verfspuitbussen, terpentine en verfverdunner
 • Alcoholische dranken met een alcoholpercentage van meer dan 70%
 • Gas en gasflessen, zoals butaan, propaan, acetyleen, zuurstof in grote hoeveelheden
Kleine aanstekers en veiligheidslucifers mogen alleen mee als ze op de persoon worden gedragen, niet als handbagage.

Chemische en toxische stoffen
Het is verboden om chemische of toxische stoffen mee te nemen die de gezondheid van de passagiers en bemanning in gevaar kunnen brengen, schadelijk kunnen zijn voor de eigendommen van andere passagiers of een risico kunnen vormen voor de veiligheid in het vliegtuig. Hieronder vallen:
 • Neutraliserende middelen in spuitbus, zoals mace, pepperspray en traangas
 • Zuren en alkaliën, zoals 'natte' accu’s die kunnen lekken
 • Bijtende middelen of bleekmiddelen, zoals kwik en chloor
 • Brandblussers
 • Besmettelijk of biologisch gevaarlijk materiaal, zoals geïnfecteerd bloed, bacteriën en virussen
 • Materiaal dat spontaan kan ontvlammen of ontbranden
 • Gifstoffen
 • Radioactief materiaal, zoals medicinale of commerciële isotopen
 • Printers of tonercartridges
Overige verboden voorwerpen
Over het algemeen geldt dat u geen producten van dierlijke oorsprong mag meenemen. Hieronder vallen ook (delen van) dieren die tijdens de jacht geschoten zijn.

Op vluchten van en naar de Filippijnen mogen geen sieraden en amuletten gemaakt van kogels of kogelhulzen worden meegenomen.

Passagiers die naar Kenia, Tanzania of Rwanda reizen, mogen geen plastic tassen bij zich hebben wanneer ze het land binnenkomen. Hebt u taxfree artikelen gekocht? Wij adviseren u om de plastic zak weg te gooien voordat u aan boord van uw vlucht gaat.