Reizen met huisdieren

Op de meeste KLM-vluchten kunt u uw hond of kat meenemen. Om de reis voor uw huisdier prettig en veilig te laten verlopen, bieden we verschillende reismogelijkheden.
 
 

Reservering voor uw huisdier

Maak altijd een aparte reservering voor uw huisdier. U kunt dit eenvoudig doen via Mijn Reis. Wij raden u aan de reservering zo snel mogelijk na het boeken van uw ticket, maar uiterlijk 48 uur voor vertrek, door te geven.

U kunt ook contact opnemen met het KLM Contactcentrum.
 
 

Huisdieren in de cabine

Een kleine kat of hond kan op de meeste KLM-vluchten in Economy Class meereizen in de cabine, en in Business Class op de meeste KLM-vluchten binnen Europa. Zorg ervoor dat u aan de volgende eisen voldoet:

 • Uw huisdier moet tenminste 10 weken oud zijn.
 • Uw huisdier moet reizen in een daartoe geschikte reistas voor dieren met maximale afmetingen 46 x 28 x 24 cm (L x B x H). Uw huisdier moet met gemak kunnen staan en liggen.
 • Het totale gewicht van huisdier, inclusief reistas of kennel, mag maximaal 8 kg (18 lbs) zijn.
 • De kennel moet onder de stoel voor u worden geplaatst (de stoelen bij de uitgangen zijn daarom uitgesloten). Het is niet toegestaan uw huisdier uit de reistas of kennel te halen.

Houd er rekening mee dat er in de cabine slechts plaats is voor een beperkt aantal kennels. Op intercontinentale KLM-vluchten in Business Class kunt u helaas geen huisdier meenemen, omdat er onder de stoelen onvoldoende plaats is.

Voor het meenemen van assistentiehonden gelden speciale voorwaarden. U kunt meer informatie opvragen over het reizen met uw assistentiehond via KLM CARES.

 
 

Huisdieren in het ruim

Uw kat of hond mag op de meeste KLM-vluchten meereizen in een geventileerd deel van het ruim.* Zorg ervoor dat u aan de volgende eisen voldoet:

 • Uw huisdier moet tenminste 10 weken oud zijn.
 • Uw huisdier moet reizen in een kennel die voldoet aan de regels van IATA (zoals kennels van het merk 'Sky' en ‘Vari'). Zie hieronder aan welke regels de kennel van uw huisdier moet voldoen.
 • Het totale gewicht van uw huisdier en kennel samen mag maximaal 75 kg (165 lbs) zijn.
 • 2 volwassen dieren van vergelijkbare grootte en elk maximaal 14 kg (30 lbs) kunnen samen in 1 kennel worden vervoerd. Dat geldt ook voor 3 dieren die tot 6 maanden oud zijn, elk maximaal 14 kg (30 lbs) wegen en afkomstig zijn uit hetzelfde nest.

*Uw huisdier kan niet meereizen in het ruim van onze Boeing 787-9 en Boeing 787-10 vliegtuigen. In de winter mag uw huisdier niet in het ruim meereizen op KLM Cityhopper-vluchten (Embraer 175 en Embraer 190) van 2 uur of langer.

Let op: tijdens de vlucht kunnen wij huisdieren die reizen in het ruim geen eten of water geven.

Dieren met een platte snuit, zoals boxers, pekinezen en Perzische katten, kunnen tijdens de vlucht ademhalingsproblemen krijgen door warmte en stress. Met het oog op hun welzijn mogen de meeste dieren met een platte snuit daarom niet in het ruim vervoerd worden, maar alleen in de cabine of als vracht. Engelse en Franse buldoggen, Boston terriërs en mopshonden kunnen we alleen vervoeren in de cabine.

 
 

Kennels

Kennel image describing the rules

Als u uw huisdier in het ruim meeneemt, moet de kennel aan de volgende eisen voldoen:

 • De kennel moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt. Houten kennels of kennels van metalen spijlen of gelast draadvlechtwerk zijn niet toegestaan.
 • De wielen moeten zijn verwijderd. Als de wielen inklapbaar zijn, moeten ze ook worden verwijderd, of met tape worden vastgezet.
 • Het deurtje moet beschikken over een centraal vergrendelsysteem dat zowel het slot aan de boven- als aan de onderzijde vergrendelt. (A)
 • De scharnieren en de sluitpennen van het deurtje moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm (5/8 inch) boven of onder de horizontale rand van de deuropening uitsteken. (B)
 • De 2 helften van de kennel moeten met bouten en moeren aan elkaar zijn vastgeschroefd. Andere montagesystemen zijn ten strengste verboden. (C)
 • Uw huisdier moet met de kop omhoog rechtop kunnen staan zonder de bovenkant te raken, zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen liggen.
 • In de kennel moet een deken, een krant of ander absorberend materiaal liggen. Houd er rekening mee dat stro niet is toegestaan.
 • De kennel moet voorzien zijn van 2 lege vaste voerbakken, of van 1 bak met 2 compartimenten voor eten en water.

Deze kennels zijn verkrijgbaar bij grotere dierenspeciaalzaken of bij gespecialiseerde transportondernemers. Bevestig aan de zijkant van de kennel een label met de naam van het dier en de voederinstructies.

 
 

Huisdieren als vracht

Wilt u meer dan 3 huisdieren meenemen? Dan moeten uw huisdieren als vracht vervoerd worden. Uw huisdier moet ook als vracht met Air France-KLM Cargo worden vervoerd als:

 • Uw huisdier en kennel samen meer dan 75 kg (165 lbs) wegen.
 • De kennel groter is dan 292 cm (115 inch) (L + B + H).
 • Uw huisdier op een andere vlucht reist dan u.
 • Uw huisdier naar een land reist waarvan de autoriteiten het vervoer van huisdieren alleen toestaan als vracht.


Om uw huisdier als vracht te vervoeren, dient u contact op te nemen met een gespecialiseerde vrachtagent. Een overzicht van vrachtagenten in Nederland vindt u op de website van Air France-KLM Cargo. Of lees meer op de website van de International Pet and Animal Transportation Association 

 
 

Reisdocumenten en gezondheidsverklaringen

Zorg ervoor dat inentingen, reisdocumenten en andere belangrijke zaken ruim op tijd zijn geregeld. Om te weten welke documenten vereist zijn en welke regels er gelden voor het vervoer van uw huisdier, raden we u aan om de ambassades van de landen van vertrek, overstap en aankomst te raadplegen.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites voor reizigers:
 • Naar, vanuit of binnen de Europese Unie: lees de regels van de Europese Commissie 
 • In sommige landen mogen huisdieren niet in de cabine, maar ook niet in het ruim worden vervoerd. Ga voor meer informatie over deze uitzonderingen naar de website van IATA .

 
 

Voor vertrek

Bereid uw huisdier voor op de reis:
 • Laat uw huisdier vanaf 5 dagen voor de vlucht wennen aan zijn kennel.
 • Geef uw huisdier uiterlijk 2 uur voor vertrek een lichte maaltijd en water en laat uw hond kort voor vertrek uit.
 • We raden het sterk af uw huisdier een kalmerend middel geven. Hierdoor duurt het langer voordat uw huisdier gewend is aan een nieuwe omgeving. Ook kan hierdoor de lichaamstemperatuur dalen tijdens de vlucht. U mag uw huisdier alleen in overleg met een dierenarts een kalmerend middel geven.

Op de luchthaven gebruiken we een checklist voor uw huisdier, reisdocumenten en kennel  (alleen in het Engels).

Het inchecken van huisdieren kan enige tijd duren. We raden u aan om 3 uur voor uw geplande vertrektijd op de luchthaven te arriveren en de ingevulde checklist mee te nemen voor het vervoer van uw huisdier in het ruim.

 
 

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de bestemming en variëren van EUR 30 tot EUR 200. Als uw huisdier in het ruim meereist en de overstap op Amsterdam Schiphol Airport 3 uur of langer duurt, dient u bovendien EUR 150 (of USD 200) extra te betalen voor de verzorging van uw dier tijdens het overstappen.

In het dierenhotel krijgt uw huisdier te eten en te drinken. Honden worden uitgelaten en katten verblijven tijdelijk in een grotere kennel met een schone kattenbak.

Lees meer over het dierenhotel (website van Air France-KLM Cargo) 