Reizen met huisdieren

Om de reis voor uw huisdier met KLM prettig en veilig te laten verlopen, bieden we verschillende reismogelijkheden.

Huisdieren in de cabine

Een kleine kat of hond kan op de meeste KLM-vluchten in Economy Class meereizen in de cabine, en in Business Class op de meeste KLM-vluchten binnen Europa:

 • In een daartoe geschikte reistas voor dieren(max. afmetingen: lengte 46 cm x breedte 28 cm x hoogte 24 cm), of een kunststof kennel (max. afmetingen: lengte 46 cm x breedte 28 cm x hoogte 20 cm). Uw huisdier moet met gemak kunnen staan en liggen.
 • Het totale gewicht van huisdier + reistas of kennel mag maximaal acht kilo zijn.
 • De kennel moet onder de stoel voor u worden gezet. Het is niet toegestaan uw huisdier uit de reistas of kennel te halen.


U dient altijd minimaal 48 uur van tevoren telefonisch of via Mijn Reis te reserveren. Houd er rekening mee dat er in de cabine slechts plaats is voor een beperkt aantal kennels. Als uw huisdier in de cabine met u meereist, kunt u geen stoel in de Economy Comfort-zone reserveren. Omdat er onder de stoel voor u onvoldoende plaats is voor uw huisdier, kunt u ook op intercontinentale KLM-vluchten in Business Class helaas geen huisdier meenemen.

Neem contact op met KLM Telefonische Reserveringen

Huisdieren als ruimbagage

Uw kat of hond mag als ruimbagage meereizen in een geventileerd deel van het vliegtuig:

 • In een kennel die voldoet aan de regels van IATA (zoals kennels van het merk Sky en Vari). Zie hieronder aan welke regels de kennel van uw huisdier moet voldoen.
 • Het totale gewicht van uw huisdier en kennel samen mag maximaal 75 kilo bedragen.
 • Op alle KLM-vluchten (en op KLM Cityhopper-vluchten van minder dan twee uur). Ieder jaar kunnen tussen 1 november en 31 maart huisdieren niet in het bagageruim van Fokker-toestellen meereizen, omdat het ruim niet kan worden verwarmd.


U dient altijd minimaal 48 uur van tevoren telefonisch of via Mijn Reis te reserveren. Houd er rekening mee dat elke passagier maximaal drie huisdieren mag meenemen, en dat er in het ruim slechts plaats is voor een beperkt aantal kennels.

Dieren met een platte snuit zoals boxers, pekinezen en Perzische katten kunnen tijdens de vlucht door warmte en stress ademhalingsproblemen krijgen. Met het oog op hun welzijn mogen de meeste dieren met een platte snuit daarom alleen in de cabine of als vracht worden vervoerd. Helaas kunnen we Engelse en Franse buldoggen, Boston terriërs en mopshonden ook niet vervoeren, zelfs niet als vracht.

Neem contact op met KLM Telefonische Reserveringen

Kennels

Als u uw huisdier als ruimbagage meeneemt, moet de kennel aan de volgende eisen voldoen:

 • De kennel moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt. Houten kennels of kennels van metalen spijlen of gelast draadvlechtwerk zijn niet toegestaan.
 • De wielen moeten zijn verwijderd. Ook als de wielen inklapbaar zijn, moeten ze alsnog worden verwijderd of met tape worden vastgezet.
 • Het deurtje moet beschikken over een centraal vergrendelsysteem dat zowel het slot aan de boven- als de onderzijde vergrendelt. (A)
 • De scharnieren en de sluitpennen van het deurtje moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm (0,62 inch) boven of onder de horizontale rand van de deuropening uitsteken. (B)
 • De twee helften van de kennel moeten met bouten en moeren aan elkaar zijn vastgeschroefd. Andere montagesystemen zijn ten strengste verboden.(C)
 • Uw huisdier moet met de kop omhoog kunnen staan (zonder de bovenkant te raken), zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen liggen.

Deze kennels zijn verkrijgbaar bij grotere dierenspeciaalzaken of bij gespecialiseerde transportondernemers. Meer informatie over kennels vindt u op www.iata.org.

Huisdieren als vracht

Uw huisdier moet als vracht met AIR FRANCE-KLM Cargo worden vervoerd als:

 • Uw huisdier en kennel samen meer dan 75 kilo wegen.
 • De kennel groter is dan 292 cm (lengte + breedte + hoogte). In sommige vliegtuigtypes mag de kennel niet groter zijn dan 247 cm (lengte + breedte + hoogte). Neem contact op met uw reisbureau of bel ons voor advies.
 • Uw huisdier op een andere vlucht reist dan u.
 • Uw huisdier naar een land reist waarvan de autoriteiten het vervoer van huisdieren alleen toestaan als vracht.


Om uw huisdier als vracht te vervoeren, dient u contact op te nemen met een gespecialiseerde vrachtagent. Een overzicht van vrachtagenten in Nederland vindt u op de website van AIR FRANCE-KLM Cargo.

Ga naar AIR FRANCE-KLM Cargo (alleen in het Engels)
Of lees verder op de website van de International Pet and Animal Transportation Association

Reisdocumenten en gezondheidsverklaringen

Om te weten welke documenten vereist zijn en welke regels er gelden voor het vervoer van uw huisdier, raden we u aan om de ambassades van het land van vertrek en het land van bestemming te raadplegen.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites voor reizigers:


 • Naar, vanuit of binnen de Europese Unie: lees de regels van de Europese Commissie
 • In sommige landen mogen huisdieren niet in de cabine, maar ook niet in het ruim worden vervoerd. Dit kan gelden voor reizen naar dit land en/of vanuit dit land. Ga voor meer informatie over deze uitzonderingen naar www.iata.org. Bij vragen over het vervoer van uw huisdier als vracht kunt u contact opnemen met AIR FRANCE-KLM Cargo.

Er gelden speciale regels voor hulpdieren die zijn afgericht om passagiers met een beperking of reddingsteams bij te staan. U kunt hierover meer informatie opvragen bij KLM Cares. Op de luchthaven gebruiken we een checklist voor uw huisdier, reisdocumenten en kennel.

Lees de checklist voor huisdieren
Lees verder over KLM Cares

Voor vertrek

Bereid uw huisdier voor op de reis:
 • Laat uw huisdier vanaf 5 dagen voor de vlucht wennen aan zijn kennel.
 • Geef uw huisdier uiterlijk 2 uur voor vertrek een lichte maaltijd en/of water en laat uw hond kort voor vertrek uit. Tijdens de vlucht krijgt uw huisdier geen voedsel of water.
 • U mag uw huisdier alleen in overleg met een dierenarts een kalmerend middel geven.


Het inchecken van huisdieren kan enige tijd duren. We raden u aan om drie uur voor uw geplande vertrektijd op de luchthaven te arriveren en een ingevuld formulier voor het vervoer van uw huisdier als ruimbagage mee te nemen.

Open het formulier voor vervoer van huisdieren als ruimbagage  (alleen Engelstalig)
Lees de checklist voor huisdieren

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de bestemming. Als uw huisdier als ruimbagage meereist en de overstap op Amsterdam Schiphol Airport twee uur of langer duurt, dient u bovendien €150 extra te betalen voor de verzorging van uw dier tijdens het overstappen.

In het dierenhotel krijgt uw huisdier te eten en te drinken. Honden worden uitgelaten en katten verblijven tijdelijk in een grotere kennel met een schone kattenbak.

U dient altijd minimaal 48 uur van tevoren telefonisch of via Mijn Reis te reserveren.

Bekijk het tarief per KLM-vlucht voor het vervoer van uw huisdier

Lees meer over het dierenhotel (website van AIR FRANCE KLM CARGO)