Passagiers met behoefte aan medische voorzieningen

U heeft wellicht een medische verklaring nodig wanneer u vliegt. Zorg er daarnaast voor dat u een doktersrecept heeft voor alle medicatie en medische apparatuur die u meeneemt.
 

Medische verklaring

Als een van onderstaande beschrijvingen op u van toepassing is, dient u advies bij uw huisarts in te winnen voordat u op reis gaat. In sommige gevallen moet u of uw reisagent medisch informatieformulier A invullen. Uw huisarts vult medisch formulier B in en ondertekent het. Stuur deze formulieren uiterlijk 48 uur voor vertrek naar Airport Medical Services.

  • Passagiers die lijden aan een besmettelijke ziekte.
  • Passagiers die tijdens de vlucht medische zorg nodig hebben of afhankelijk zijn van specifieke medische apparatuur.
  • Passagiers van wie de medische aandoening tijdens de vlucht levensbedreigend kan worden, of die voor hun veiligheid bijzondere medische zorg nodig zouden kunnen hebben.
  • Passagiers die niet gebruik kunnen maken van de vliegtuigstoel in normale zitstand.
  • Passagiers die door ziekte of hun lichamelijke gesteldheid gedrag vertonen dat van invloed kan zijn op het welzijn en comfort van de andere passagiers of de bemanning, of dat risico’s kan opleveren voor de veiligheid of punctualiteit van de vlucht.
  • Zwangere passagiers met bekende complicaties.
  • Alleenreizende passagiers met een mentale stoornis die assistentie nodig hebben.

FREMEC: medische kaart voor frequente reizigers

Voor passagiers met een medische indicatie die vaak vliegreizen maken, gebruikt KLM de FREMEC (Frequent Traveller Medical Card). Houders van deze kaart hoeven niet voor elke vlucht opnieuw het Medisch Informatieformulier in te vullen. De geldigheidsduur staat op de kaart aangegeven. U kunt de FREMEC aanvragen als u minstens 2 keer per jaar met een medische indicatie vliegt. Met de FREMEC kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen. U dient wel nog steeds minstens 48 uur van tevoren te reserveren. Neem contact op met voor meer informatie over FREMEC.

 

Medicatie en medische apparatuur meenemen aan boord

Zorg ervoor dat u alle medicatie die u tijdens de vlucht nodig heeft in uw handbagage meeneemt. Beperkingen op het meenemen van vloeistoffen zijn niet van toepassing op medicatie. Neem dit nooit mee in uw ruimbagage, u kunt dan tijdens de vlucht niet bij uw medicatie. Neem het doktersrecept van uw medicijnen in het Engels mee, voor het geval douane- of veiligheidsbeambten vragen stellen over uw medicatie of injectienaalden.

Houd er rekening mee dat de koelruimte aan boord beperkt is; medicijnen die koel moeten worden bewaard kunt u beter meenemen in koelzakken of vacuümflacons. Medicijnen in kleinverpakking kunnen wel in de koelruimte aan boord worden bewaard.

Bepaalde medische apparatuur kan worden meegenomen aan boord. U moet die onder een stoel kunnen opbergen of aan een stoel naast u kunnen bevestigen. We kunnen de elektriciteitsvoorziening aan boord niet garanderen. Daarom raden we u aan om voldoende opgeladen accu’s aan boord mee te nemen. Neem voldoende accu’s mee voor ten minste 150% van de verwachte maximale vluchtduur. Deze accu’s moeten onder uw stoel worden opgeborgen.

 

Zuurstof aan boord

Op elke KLM-vlucht kunnen we een zuurstofvoorziening leveren. Ons cabinepersoneel kan u helpen bij het gebruik ervan. Deze voorziening functioneert afzonderlijk van de zuurstofvoorziening die in noodgevallen wordt ingeschakeld. Voor deze voorziening, die u minstens 48 uur voor vertrek via het Medisch Informatieformulier bij ons dient aan te vragen, geldt een vast tarief.

We kunnen de zuurstoftoevoer exact op uw medische gesteldheid instellen. Deze voorziening is alleen voor gebruik aan boord; als u ook op de luchthaven zuurstoftoediening nodig heeft, dan kunnen we dat op Schiphol voor u verzorgen. Op andere luchthavens doen we dit echter niet.

Draagbare zuurstofconcentrator

Alleen draagbare zuurstofconcentrators (Portable Oxygen Concentrator, POC) die op een batterij werken mogen aan boord worden gebruikt. Zorg ervoor dat u het vervoer van uw POC ruim voor vertrek aanvraagt. Neem ten minste 48 uur voor vertrek contact op met , zodat we voldoende tijd hebben om dit voor u te regelen.

We kunnen de elektriciteitsvoorziening aan boord niet garanderen. Daarom raden we u aan om voldoende opgeladen accu’s aan boord mee te nemen. Neem voldoende accu’s mee voor ten minste 150% van de verwachte maximale vluchtduur. Deze accu’s moeten onder uw stoel worden opgeborgen. Reserveaccu’s zijn alleen toegestaan in uw handbagage, nooit in uw ruimbagage.