Reizen met kinderen

We maken het onze jonge passagiers en hun ouders graag naar hun zin. Lees hoe u van uw gezinsreis met KLM uw beste reis ooit maakt!
 

Speciale tarieven voor kinderen

Kid and cabin crew

Op KLM.com regelt u in een handomdraai een reis met de kinderen: geef tijdens het boeken van uw vlucht aan dat u met kinderen of baby’s reist en ons gereduceerde baby- of kindertarief (indien van toepassing) wordt automatisch getoond.

Boek uw gezinsreis


Baby’s (0-1 jaar)
Een kind dat zowel op de heen- als terugreis 0 of 1 jaar is, reist op uw schoot mee. Een volwassene mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot meereizen. Voor de andere baby moet een stoel worden geboekt. Neem hiervoor contact op met het KLM Contactcentrum.


Alleenreizende kinderen
Is uw kind 5 tot en met 14 jaar oud en reist hij of zij alleen of in een andere reisklasse dan zijn of haar ouders of een andere volwassen begeleider? In dat geval is de Unaccompanied Minor-service verplicht.

Voor kinderen van 15 tot 17 jaar kan de service worden gereserveerd, maar is het niet verplicht. Als u ervoor kiest om de Unaccompanied Minor-service niet te boeken, beschouwen we uw kind als een volwassen passagier. In het geval van vertraging of annulering van de vlucht helpen we uw kind graag verder, als hij of zij zelf onze medewerkers van KLM benadert en zijn of haar leeftijd doorgeeft. Wilt u volledige hulp voor uw kind bij vluchtverstoringen? Boek dan de Unaccompanied Minor-service.


Flying Blue voor kinderen
Wist u dat kinderen al vanaf 2 jaar Flying Blue-deelnemer kunnen worden, en net als volwassenen Miles kunnen sparen? Meld uw kind nu aan. 

 

Reisvoorbereiding

Reisdocumenten

 • Reist uw kind alleen, met slechts een ouder of verzorger, of met een volwassene die geen ouderlijk gezag heeft? Vul dan een toestemmingsformulier in voordat uw kind door de beveiligingscontrole gaat. Lees meer over het toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige naar het buitenland.
 • Heeft uw kind een andere achternaam dan u? Neem dan het trouwboekje of de geboorteakte(s) mee als bewijs van uw verwantschap.
 • Kinderen van burgers van de Europese Unie die van, naar of via landen in de Europese Unie reizen, moeten hun eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben. Het is niet langer toegestaan om hun namen in het paspoort van hun ouders in te voeren. Deze regel is niet van toepassing op documenthouders van het Verenigd Koninkrijk of Ierland.
 • Reist u met uw kind(eren) in Economy Class vanaf een Britse luchthaven? Lees meer over de afschaffing van de Air Passenger Duty-belasting voor kinderen onder de 16 jaar .
 • Voor het reizen van en naar Zuid-Afrika moeten kinderen mogelijk verschillende documenten meenemen, ongeacht of ze met beide ouders reizen, met een ouder, met een begeleidende volwassene of alleen. Lees meer over de documenten die nodig zijn voor reizen van en naar Zuid-Afrika .
 • Wilt u meer weten over reizen met kinderen? Lees meer over reizen met kinderen op de website van het Nederlandse Ministerie van Defensie  (van toepassing voor alle nationaliteiten) of kijk op de website van de ambassade van het desbetreffende land.


Vaccinaties en medicijnen
Reist u naar een tropische of subtropische bestemming? Controleer dan zo vroeg mogelijk welke vaccinaties u en uw gezin nodig hebben. Bekijk het gezondheidsadvies voor uw bestemming 

Aan boord van KLM-vluchten mag u alle medicijnen voor u of uw gezin meenemen. Zorg er wel voor dat de naam van de gebruiker op de medicatie is vermeld. Overschrijden uw vloeibare medicijnen de limiet van 100 ml (3,4 oz)? Vergeet dan niet om een doktersverklaring mee te nemen.


Zwangerschap
We raden u af om te vliegen als u 36 weken of langer zwanger bent, of in de eerste week na de bevalling. Vraag altijd eerst om advies bij de huisarts als u in verwachting bent van een meerling. Als u in het verleden zwangerschapscomplicaties heeft gehad, heeft u toestemming nodig van uw huisarts om te mogen vliegen.

 

Reisvoorbereiding

Bagage
Kinderen die een eigen (geboekte) stoel hebben, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene. Daarbij mag u een opvouwbare kinderwagen en een kinderzitje meenemen.

Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op uw schoot meereizen, mag u het volgende meenemen:

 • 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg (26 lbs) en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 inch).
 • 1 opvouwbare kinderwagen (extra informatie leest u hieronder)
 • 1 kinderzitje
De hoeveelheid ruimbagage voor een kind dat op uw schoot meereist hangt af van uw ticketkeuze en uw bestemming. Check de precieze bagagedetails op uw ticket of in Mijn Reis.

Kinderwagen
Opvouwbare kinderwagens (max. 15 x 30 x 100 cm / 6 x 12 x 39 inch) kunt u meenemen als handbagage, als daar ruimte voor is. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, vervoeren we het zonder extra kosten als ruimbagage. Grotere kinderwagens moeten altijd worden ingecheckt als ruimbagage.

Indien mogelijk kunt u tot aan de gate gebruikmaken van de kinderwagen (reeds voorzien van een bagagelabel). Bij de gate geeft u de kinderwagen af, zodat deze in het ruim kan worden geladen. De kinderwagen mag voorzien zijn van een beschermhoes, maar mag geen extra bagage bevatten.

 

Stoelen

U kunt uw stoelen reserveren via de plattegrond van de stoelindeling, via Mijn Reis of tijdens het online inchecken op KLM.com.

Reist u als gezin? Dan krijgt u uiterlijk 4 dagen voor vertrek gratis standaardstoelen toegewezen. We proberen u bij elkaar te plaatsen. Lukt dit niet, dan zorgen we er altijd voor dat ieder kind naast een van de volwassenen in uw reisgezelschap zit. Uiteraard kunt u ook van tevoren stoelen voor uw gezin selecteren om er zeker van te zijn dat u samen zit. In dat geval raden wij u aan gebruik te maken van de betaalde optie voor stoelselectie.


Wiegjes
Voor intercontinentale KLM-vluchten kunt u reiswiegjes reserveren via Mijn Reis of door contact op te nemen met het KLM Contactcentrum. De wiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Hoewel we ons uiterste best doen, kunnen we niet altijd garanderen dat er een wiegje beschikbaar is wanneer u aan boord gaat.


Kinderzitjes
Voor elk kind, ook een kind dat op uw schoot meereist, mag u op KLM-vluchten gratis 1 (auto)kinderzitje meenemen. Als u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u het beste uw eigen kinderzitje meenemen voor in het vliegtuig. Zorg ervoor dat het zitje aan de volgende eisen voldoet:

 • Het zitje moet tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm / 16,5 inch) passen.
 • Uw kind en het zitje moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje worden vastgemaakt.
 • Tijdens het opstijgen en landen mogen kinderzitjes achterwaarts gericht worden vastgemaakt. Op kruishoogte moeten kinderzitjes voorwaarts gericht worden geplaatst, zodat de stoel ervoor naar achteren kan worden versteld.
 • Het zitje mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van een kinderzitje moet u van tevoren reserveren via het KLM Contactcentrum of uw lokale KLM-ticketkantoor.

Kinderzitjes kunt u ook gratis inchecken. In dit geval zijn bovenstaande regels niet van toepassing.

Als u een stoel voor uw kind heeft gereserveerd, mag u ook een Child Aviation Restraint System (CARES) meenemen, als het aan de volgende eisen voldoet:

 • Uw kind en het CARES-systeem moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden vastgemaakt.
 • Het CARES-systeem mag geen gebreken vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik in een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van het CARES-systeem moet u van tevoren reserveren via het KLM Contactcentrum of uw lokale KLM-ticketkantoor.


Vliegtuigbedje/voetsteunverlenger
Als u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u gebruikmaken van een vliegtuigbedje/voetsteunverlenger (bijv. Wick, BedBox, Fly Tot, 1st Class Kid Travel Pillow of Plane Pal). Deze artikelen zijn toegestaan zolang ze niet direct aan de stoel worden bevestigd.

Vliegtuigbedjes/voetsteunverlengers die worden bevestigd aan de stoel (bijv. Fly LegsUp of FlyeBaby) zijn niet toegestaan. Let op: deze artikelen mogen niet worden gebruikt tijdens het taxiën, opstijgen en landen, en mogen andere passagiers niet belemmeren. Voor de veiligheid van uw kind, adviseren we u geen warme dranken of maaltijden op het tafeltje van uw kind te plaatsen. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat het gezicht van uw kind naar de staart van het vliegtuig wijst, zodat de stoelriem correct kan worden gebruikt.

 

Aan boord

Bluey mascot plane

Maaltijden
Op onze intercontinentale vluchten serveren wij gratis speciale kindermaaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar. Zorg ervoor dat u deze maaltijd uiterlijk 24 uur voor vertrek bestelt. Dit kan tijdens het boeken van uw vlucht of via Mijn Reis. Het menu varieert per vlucht, zo serveren wij bijvoorbeeld heerlijke minihamburgers en frietjes. Met onze mascotte Bluey en een pilotenspel of vliegbrevet voor de jonge piloten is elke kindermaaltijd een feest!

Voor uw baby raden wij u aan uw eigen babyvoeding mee te nemen. Eventuele beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen gelden niet voor babyvoeding. Op intercontinentale KLM-vluchten is slechts een beperkt aantal speciale babymaaltijden beschikbaar. Deze maaltijden zijn gratis en hoeft u niet van tevoren te reserveren. Elk kind tot 2 jaar krijgt van ons een gratis Bluey-slabbetje.

Lees meer over speciale maaltijden


Entertainment
Alle kinderen vanaf 2 jaar krijgen op intercontinentale KLM-vluchten een Bluey-speelset met onder andere een memoryspel, boter-kaas-en-eieren, kleurpotloden, sleutelhanger, kaartspel, sticker en bagagelabel. Ook krijgen ze een Bluey-slaapmasker om een dutje te doen. Op Europese vluchten krijgen kinderen een paspoorthoesje en spelletjesboek van Bluey.

Op intercontinentale KLM-vluchten is elke stoel uitgerust met een entertainmentsysteem. Met al die films en spelletjes vliegt de reis voorbij!

Gaat u binnenkort vliegen? Bekijk het entertainmentaanbod aan boord 

Op zowel Europese als intercontinentale KLM-vluchten is het gebruik van diverse soorten elektronische apparatuur (zoals draagbare spelcomputers en tablets) toegestaan, zolang u uw apparaat in vliegtuigmodus zet of uw mobiele netwerk uitschakelt. Wil uw kind iets beluisteren op het apparaat? Gebruik dan een hoofdtelefoon.