De Unaccompanied Minor-service

Voor alleenreizende kinderen van 5 tot en met 14 jaar oud is het verplicht onze Unaccompanied Minor-service te reserveren. De service kan eventueel ook voor 15- tot en met 17-jarigen worden geboekt.

De Unaccompanied Minor-service

Stewardess and child

Met de Unaccompanied Minor-service weet u zeker dat uw kind veilig alleen op reis kan. Deze service is verplicht voor kinderen van 5 tot 14 jaar die alleen reizen of die in een andere reisklasse reizen dan de volwassene die hen begeleidt. Voor kinderen van 15 tot 17 jaar kan de service naar wens worden gereserveerd.

Voor vertrek en bij aankomst begeleidt ons KLM-personeel, of personeel ingehuurd door KLM, uw kind tijdens het in- en uitstappen, ook in het geval van eventuele vertragingen. En tijdens de vlucht houdt ons cabinepersoneel een extra oogje in het zeil.

Tijdens een lange overstap op Amsterdam Schiphol wordt uw kind ondergebracht in onze Junior Jet Lounge. Hier krijgt het frisdrank en kan het zich uitleven met video- en computerspelletjes, video’s, boeken in verschillende talen en allerlei speelgoed.

Via telefoon, e-mail en sms houden we u op de hoogte van eventuele veranderingen in het reisschema van uw kind. Aan het eind van de reis begeleiden we uw kind persoonlijk naar degene die u heeft gemachtigd om het kind op te halen.

Reist uw kind met een van onze partnermaatschappijen? Houd er dan rekening mee dat onze partners mogelijk andere regels voor alleenreizende kinderen hanteren en dat ook de betaalmethodes kunnen afwijken. Neem voor meer informatie contact op met uw reisagent of KLM Telefonische Reserveringen.

Reisdocumenten

Zorg ervoor dat uw kind over alle reisdocumenten voor zijn of haar gehele reis beschikt.

  • Alle kinderen die zonder begeleiding van of naar Curaçao reizen (waaronder kinderen van 15 tot en met 17 jaar voor wie geen Unaccompanied Minor-service is gereserveerd) moeten een schriftelijke reistoestemming meenemen die door de ouder(s) of wettelijke voogd is ondertekend, plus een kopie van een geldig identiteitsbewijs van een ouder of voogd.
  • Kinderen jonger dan 18 jaar die onbegeleid vanuit Mexico reizen, moeten een bewijs van ouderschap meenemen, zoals een geboorteakte of een bewijs van voogdijschap. Daarnaast moeten zij in het bezit zijn van een in het Spaans opgestelde notariële verklaring van een ouder of wettelijke voogd. De verklaring is beschikbaar op de website van de Mexicaanse immigratiedienst (INM ) en is na validatie 180 dagen geldig.
  • Voor reizen van en naar Zuid-Afrika moeten alle kinderen met ingang van dinsdag 1 juni 2015 verschillende documenten meenemen – ongeacht of zij met beide ouders, met 1 ouder, met een begeleidende volwassene of alleen reizen.

    Lees meer over de nieuwe regels voor reizen van/naar Zuid-Afrika

  • Voor reizen van en naar Brazilië moeten alle kinderen verschillende documenten meenemen – ongeacht of zij met beide ouders, met 1 ouder, met een begeleidende volwassene of alleen reizen. 

    Meer informatie over de benodigde documenten 

  • Voor kinderen die alleen naar de Verenigde Staten reizen, raden we u aan van tevoren een online douaneaangifteformulier  in te vullen en af te drukken en hiervan voor vertrek een kopie aan uw kind mee te geven.

Controleer over welke reisdocumenten uw kind moet beschikken

Zo werkt het

Boeken
Reist uw kind alleen? Boek zijn/haar vlucht dan uiterlijk 24 uur voor vertrek en reserveer de Unaccompanied Minor-service. Deze service kan niet los van de vlucht worden gereserveerd en is alleen te boeken via KLM Telefonische Reserveringen of via uw reisagent. Tijdens het maken van de reservering noteren we de gegevens van uw kind. Ook noteren we de contactgegevens van de persoon die voor het kind boekt. We raden u aan het Handling Advice-formulier (alleen in het Engels beschikbaar) in te vullen voordat u telefonisch contact met ons opneemt.

Inchecken
De Unaccompanied Minor-service moet uiterlijk 24 uur voor vertrek zijn geboekt. Tijdens online inchecken krijgt u een incheckbevestiging die u kunt printen en bij de incheckbalie op de luchthaven voor een instapkaart kunt inwisselen.

Een volwassene of begeleider van 18 jaar of ouder moet het kind tussen 2½ uur en 1½ uur voor vertrek naar de incheckbalie brengen. Op Amsterdam Schiphol is dat balie 8 in vertrekhal 1 (Europese vluchten) of balie 16 in vertrekhal 2 (intercontinentale vluchten). U dient een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en op de luchthaven te blijven tot de vlucht van het kind is vertrokken.

Om uw kind op reis te mogen begeleiden, machtigt u ons hiertoe door een volledig ingevuld en ondertekend Handling Advice-formulier (alleen Engelstalig) bij de balie in te leveren. We raden aan om dit formulier thuis te downloaden en in te vullen, af te drukken en het origineel en 4 kopieën mee te nemen naar de luchthaven. U kunt dit formulier ook bij de incheckbalie afhalen.

Aankomst
Na aankomst dragen wij uw kind alleen over aan de persoon die volgens het Handling Advice-formulier is gemachtigd om uw kind op de eindbestemming op te halen. De persoon die het kind ophaalt moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. Wij geven uw kind niet mee aan vertegenwoordigers van een bedrijf of organisatie, dus we verzoeken u hier de naam van een individu in te vullen.

Download het Handling Advice-formulier (alleen Engelstalig)

Lees verder over het ontvangen van vluchtinformatie

Kosten

Voor de Unaccompanied Minor-service betaalt u – ongeacht de leeftijd van het kind – het tickettarief voor volwassenen en een servicetoeslag. In de onderstaande tabel vindt u het exacte bedrag voor enkele vluchten. Voor een retour geldt de dubbele toeslag.

Deze toeslag wordt bij het boeken van de vlucht automatisch in de totaalprijs van het ticket opgenomen. Let op: de onderstaande prijzen worden omgerekend naar de plaatselijke valuta en in sommige landen kan er een lokale belasting bij deze prijzen worden opgeteld.


Servicetoeslag Unaccompanied Minor Service:


Enkele reis

Non-stop

Met overstap

Binnen Europa

EUR 50

EUR 75

Intercontinentaal

EUR 80

EUR 100