Speciale assistentie

Heeft u speciale assistentie nodig, op de luchthaven of aan boord? Reist u bijvoorbeeld met een rolstoel of uw assistentiehond, of neemt u uw medische apparatuur mee? Dan is KLM CARES u graag van dienst. Neem contact met ons op voor speciale assistentie.
 

Wanneer is speciale assistentie aanvragen nodig?

Neem uiterlijk 48 uur voor vertrek contact op met KLM CARES als u:
 • Assistentie wilt regelen bij het instappen, uitstappen en/of verplaatsen of overstappen op de luchthaven
 • Uw eigen (elektrische) rolstoel (scooter) aan boord wilt meenemen
 • Speciale medische apparatuur wilt meenemen in uw hand- of ruimbagage, zelfs als u deze apparatuur niet aan boord gebruikt
 • Uw assistentiehond wilt meenemen in de cabine
 • Vanwege medische redenen met een gestrekt been (bijvoorbeeld vanwege gips) moet vliegen.

Wanneer is speciale assistentie aanvragen niet nodig of niet mogelijk?

 • Speciale assistentie aanvragen is niet nodig, als u reist met een rollator, krukken of een wandelstok. Deze mogen gratis, zonder extra reservering, mee aan boord.
 • We bieden geen speciale assistentie specifiek voor vliegangst.

Wanneer regelt u zelf assistentie?

 • Als u alleen reist en u heeft bij een eventuele noodsituatie aan boord assistentie nodig, dan is het van belang dat u zelf iemand regelt die u dan helpt, een zogenaamde ‘safety assistent’. Deze mag u zelf regelen of vraag een KLM medewerker op de luchthaven, dan bieden wij u hulp bij het zoeken. Zonder safety assistent die u helpt, kunt u geweigerd worden op de vlucht.
 • In het geval tijdens uw vlucht het toedienen van medicatie noodzakelijk is voor u of als u hulp nodig heeft bij toiletbezoek of eten, dient u zelf een begeleider hiervoor te regelen die met u samen reist en u hiermee helpt.
 

Hoe vraagt u speciale assistentie aan?

Vraag uiterlijk 48 uur voor vertrek speciale assistentie aan:
 • Online: log in bij Mijn Reis
 • Per e-mail: KLMCARES@KLM.com (in het Engels of Nederlands)
 • Telefonisch: via +800 55622737 (+800 KLM CARES), in Nederland (gratis) op 0800 55622737 (7:00 - 22:00 uur) of in de Verenigde Staten en Canada op +1 844 7977723.

 

Assistentie op de luchthaven

Amsterdam Airport Schiphol en de meeste andere luchthavens zijn rolstoelvriendelijk. Op de luchthaven Schiphol zijn er rolstoelen beschikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Als u uw eigen rolstoel wil meenemen, dan moet u contact opnemen met KLM CARES. We zullen u dan vragen of u ook assistentie op de luchthaven nodig heeft of aan boord, ofwel in beide gevallen. Na aanvraag van deze service, vragen wij u ruim op tijd aanwezig te zijn op de luchthaven: uiterlijk 30 minuten voor de standaard aangegeven inchecktijd, of 1 uur als u gebruikmaakt van een elektrische rolstoel. Bij vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol checkt u in bij de volgende incheckbalie, waarna u verder wordt geassisteerd:
 • Reist u in Economy Class, dan checkt u voor Schengenlanden in bij incheckbalie 8, voor non-Schengenlanden bij incheckbalie 16.
 • Reist u in Business Class, dan checkt u in bij incheckbalies 10 of 11.
 

Reizen met een rolstoel

Neem kosteloos uw eigen rolstoel mee aan boord en reserveer hiervoor uiterlijk 48 uur voor vertrek. We kijken voor u de mogelijkheden na en kunnen direct voor u reserveren.

Welk type rolstoel neemt u mee?

 • Als uw manuele rolstoel inklapbaar of demontabel is, dan mag deze mee als handbagage, op voorwaarde dat de rolstoel de afmetingen van 33x92x107 cm (13x36x42 in) niet overschrijdt.
 • In de overige gevallen moet uw rolstoel als ruimbagage worden vervoerd. Na het inchecken kunt u op de luchthaven gebruikmaken van een leenrolstoel.

Maximaal formaat en gewicht van rolstoelen per vliegtuigtype:

VliegtuigtypeMax. afmetingen
(l x b x h)
Max. gewicht
Boeing 777, 747, 787 en Airbus 330152 x 139 x 149 cm / 59,5 x 54,5 x 58,5 inchGeen max. gewicht
Boeing 737112 x 113 x 85 cm / 44 x 44,5 x 33 inchGeen max. gewicht
Embraer 175 en 190

120 x 100 x 70 cm / 47 x 39 x 27,5 inch150 kg / 331 lbs
Heeft u een reservering gemaakt voor het reizen met een rolstoel? Om uw rolstoel in te checken vragen wij u met een elektrische rolstoel uiterlijk 1 uur of voor alle overige rolstoelen uiterlijk 30 minuten voor de standaard inchecktijd aanwezig te zijn op de luchthaven.


Faciliteiten aan boord

 • Opvouwbare rolstoel aan boord: beschikbaar in alle KLM- en KLM Cityhopper-toestellen.
 • Toiletten: op alle Boeing 777-, Boeing 787- en Airbus A330-toestellen van KLM zijn rolstoeltoegankelijke toiletten beschikbaar. Onze Boeing 737-, Boeing 747- en EMBRAER 190- toestellen hebben een schuifgordijn waarmee de toiletruimte kan worden vergroot. Onze medewerkers wijzen u graag de weg van en naar het toilet. Wij kunnen u helaas niet in de toiletruimte zelf helpen.
 • Toilethandgrepen: de toiletten aan boord van alle KLM-toestellen zijn voorzien van toilethandgrepen.
 • Beweegbare armleuningen: in elk KLM-toestel is een aantal stoelen in het midden van de rij en aan het gangpad voorzien van beweegbare armleuningen, zodat u gemakkelijker kunt plaatsnemen. Het aantal en de locatie van deze stoelen kunnen per vliegtuigtype variëren.
 • Bij speciale stoelen, zoals een orthesestoel, wordt altijd door onze afdeling Flight Standards & Compliance gecontroleerd of de stoel voldoet aan de geldende vliegveiligheidsnormen die door de verantwoordelijke autoriteiten zijn vastgesteld. Als dit niet het geval is, is de speciale stoel helaas niet toegestaan aan boord. Dien uw verzoek uiterlijk 2 werkdagen voor vertrek in door te bellen met KLM CARES.

Lees de KLM CARES brochure 'Zorgeloos op reis'

Download nu
 

Draagbare zuurstofconcentrator (Portable Oxygen Concentrator, POC)

Alleen POC’s die op een batterij werken of POC’s die zowel op een batterij als op netstroom werken, mogen aan boord worden gebruikt. Ook hiervoor vragen wij u ruim op tijd te reserveren.

Batterijen voor een POC

Wij kunnen helaas geen stroomvoorziening bij iedere passagiersstoel garanderen. Neem daarom voldoende, volledig opgeladen batterijen mee. Deze batterijen moeten ten minste 150% van de verwachte maximale duur van uw vlucht meegaan (op basis van door uw huisarts verstrekte informatie en de schatting van de fabrikant m.b.t. de levensduur van de batterij). U dient de batterijen onder uw stoel op te bergen. Reservebatterijen zijn alleen toegestaan in uw handbagage - nooit in uw ruimbagage. Bekijk de restricties voor lithiumbatterijen.

 

Reizen met uw assistentiehond

Als u uw assistentiehond met u mee wilt nemen aan boord, dan kunnen wij dit kosteloos voor u regelen.

Hulphond of geleidehond 

Om een hulphond (of geleidehond) mee te nemen in de cabine, download u het Aanvraagformulier Hulphond en mailt u het door u ingevulde formulier naar KLMCARES@KLM.com. Neem het ingevulde formulier ook met u mee als u incheckt op de luchthaven. 

Emotionele assistentiehond 

Vanaf 15 maart 2019 mag u alleen op directe vluchten van en naar de Verenigde Staten uw emotionele assistentiehond meenemen in de cabine. Daarnaast moet uw hond tenminste 4 maanden oud zijn. Als u al een bevestiging heeft ontvangen, dan mag u uw emotionele assistentiehond wel meenemen.

Neem uiterlijk 48 uur voor vertrek contact op met KLM CARES. Download daarnaast het Aanvraagformulier Emotionele Assistentiehond dat u kunt invullen en regelt u daarbij een getekende verklaring van uw medisch hulpverlener. Mail het ingevulde formulier samen met de getekende verklaring naar KLMCARES@KLM.com en neem deze ook met u mee als u incheckt op de luchthaven.

Lees meer over het meenemen van uw assistentiehond

 

Medische verklaringen

Als een van onderstaande beschrijvingen op u van toepassing is, dient u advies bij uw huisarts in te winnen voordat u op reis gaat. In sommige gevallen moet u of uw reisagent Medical Form A invullen. Uw huisarts moet Medical Form B invullen en ondertekenen. Deze verklaringen dienen uiterlijk 48 uur voor vertrek in het bezit te zijn van KLM.

 • Passagiers die lijden aan een besmettelijke ziekte.
 • Passagiers die tijdens de vlucht medische zorg nodig hebben of afhankelijk zijn van specifieke medische apparatuur.
 • Passagiers van wie de medische aandoening tijdens de vlucht levensbedreigend kan worden of die voor hun veiligheid bijzondere medische zorg nodig zouden kunnen hebben.
 • Passagiers die niet gebruik kunnen maken van de vliegtuigstoel terwijl deze in normale zitstand is opgesteld.
 

Overige vragen

Heeft u nog steeds vragen of is iets niet duidelijk voor u? KLM CARES helpt u graag verder. U kunt altijd contact met ons opnemen:
 • Per e-mail: KLMCARES@KLM.com.(in het Engels of Nederlands)
 • Telefonisch: via +800 55622737 (+800 KLM CARES), in Nederland (gratis) op 0800 55622737 (7:00 - 22:00 uur) of in de Verenigde Staten en Canada op +1 844 7977723.

Lees de KLM CARES brochure 'Zorgeloos op reis'

Download nu

Of bekijk de video’s voor meer informatie over speciale assistentie bij uw vertrek  vanaf Amsterdam Airport Schiphol en uw aankomst of transfer  op de luchthaven.