Passagiers met een beperking in mobiliteit

Reist u met uw eigen (elektrische) rolstoel of krukken, of moet u met een gestrekt been vliegen? We doen ons uiterste best om alle passagiers met een beperking in mobiliteit een comfortabele en gemakkelijke reis te bieden.
 

Reizen met uw eigen rolstoel

Als u uw eigen rolstoel mee wilt nemen, vervoeren we deze kosteloos voor u.

Neemt u een elektrische of batterij-aangedreven rolstoel mee? Houd er rekening mee dat er beperkingen gelden voor het . Neem contact op met , zodat we kunnen helpen de beste oplossing voor u te vinden.

Toegestane rolstoelen in de cabine
Opvouwbare, inklapbare of demonteerbare handbewogen rolstoelen mogen mee in de cabine, zolang ze aan de maximale afmetingen en het maximale gewicht voor handbagage voldoen: max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch) en max. 12 kg (26 lbs). Op vluchten van en naar de Verenigde Staten zijn deze rolstoelen toegestaan zolang ze de afmetingen van 33 x 92 x 107 cm (13 x 36 x 42 inch) niet overschrijden. Houd er rekening mee dat er in de cabine beperkte ruimte is voor rolstoelen. Als er geen ruimte over is, is het helaas niet mogelijk om uw rolstoel in de cabine te vervoeren.

Rolstoelen als ruimbagage
Alle typen rolstoelen, zowel manueel als elektrisch, kunnen worden vervoerd als ruimbagage. Vraag dit zo vroeg mogelijk aan, maar ten minste 48 uur voor vertrek. Zo hebben we voldoende tijd om dit voor u te regelen. Het aantal (elektrische) rolstoelen dat we kunnen vervoeren is beperkt en kan afhangen van de grootte van het toestel.

Per toesteltype zijn dit de maximale afmetingen en het maximale gewicht voor rolstoelen die als ruimbagage worden vervoerd:

Toesteltype

Max. afmetingen  
(l x w x h)

Max. gewicht

Boeing 777, 747, 787 en Airbus 330

152 x 139 x 149 cm /
59.5 x 54.5 x 58.5 inch

Geen max. gewicht

Boeing 737

112 x 113 x 85 cm /
44 x 44.5 x 33 inch

Geen max. gewicht

Embraer 175 en 190

120 x 100 x 70 cm /
47 x 39 x 27.5 inch

150 kg / 331 lbs


De afmetingen van uw rolstoel worden gecontroleerd op de luchthaven. Rolstoelen die als ruimbagage worden vervoerd, worden alleen rechtop geplaatst, om schade en lekkende batterijen tijdens de vlucht te voorkomen.

Lees meer over het maken van een reservering voor het vervoer van uw rolstoel

 

Op de luchthaven met uw eigen rolstoel

Afhankelijk van het type rolstoel dat u meeneemt, mag u deze na de check-in gebruiken.

Handbewogen rolstoel
Zorg ervoor dat u ten minste 30 minuten voor de op Amsterdam Airport Schiphol bent om uw rolstoel in te checken. Rolstoelen van de luchthaven zijn beschikbaar in de vertrekhal.

Als u uw eigen handbewogen rolstoel bij u wilt houden tot u bij de gate van vertrek bent, laat dit dan weten tijdens het maken van de reservering. Uw rolstoel wordt gelabeld als ruimbagage tijdens het inchecken, maar wordt pas bij de gate in het vliegtuig geladen. Zorg ervoor dat u op het tijdstip die ons grondpersoneel aan u geeft bij de gate bent. Personeel bij de gate zorgt er dan voor dat u op uw gemak kunt instappen.

Voor een korte overstap met een overstaptijd van minder dan 3 uur is het niet mogelijk om uw ingecheckte rolstoel op de luchthaven te gebruiken. In dat geval wordt uw rolstoel rechtstreeks naar het volgende toestel gebracht. Als u meer dan 3 uur heeft om uw overstap te maken, zorgen we ervoor dat uw eigen rolstoel voor u klaarstaat bij de gate, als u deze service ten minste 48 uur voor vertrek heeft aangevraagd en als de luchthaven waar u uw transfer maakt dit toestaat.

Op sommige luchthavens kan uw rolstoel bij aankomst direct bij de gate aan u worden teruggegeven. Als dit niet mogelijk is, wordt uw rolstoel samen met de andere handbewogen of elektrische rolstoelen en scootmobielen naar de aankomsthal gebracht. Daar wordt deze naast de bagageband van uw vlucht neergezet. In dat geval is er een rolstoel van de luchthaven beschikbaar om u naar de bagageband te brengen.

Elektrische of batterij-aangedreven rolstoelen
Neemt u uw eigen elektrisch of batterij-aangedreven rolstoel mee? Deze rolstoelen moeten altijd als ruimbagage worden vervoerd. Zorg ervoor dat u ten minste 1 uur voor de reguliere bent.

Op de luchthaven hebben wij geen verpakkingsmateriaal voor uw rolstoel. Om ons te helpen schade te voorkomen, vragen we u alle losse onderdelen, zoals het zitkussen en de voetsteunen, in uw handbagage mee te nemen. Dit mag u bovenop de reguliere toegestane hoeveelheid handbagage meenemen. Is dat niet mogelijk, dan kunnen losse onderdelen met tape vastgeplakt worden aan de rolstoel. Afhankelijk van het soort rolstoel kunnen we u ook vragen om de batterijen of voedingskabels van de accu los te koppelen en beide polen te isoleren, om kortsluiting te voorkomen.

Na het inchecken kunt u een van de rolstoelen gebruiken die beschikbaar zijn op de luchthaven. Als u volledig afhankelijk bent van uw eigen rolstoel, neem dan contact op met , zodat we de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Rolstoelen op de luchthaven
Op elke luchthaven zijn rolstoelen beschikbaar voor gebruik tussen de incheckbalie en de gate en bij aankomst. Omdat deze rolstoelen ongeschikt zijn voor manueel gebruik door de passagier, zal het personeel of uw begeleider deze voor u moeten duwen. Als vervoer tussen de gate en uw stoel in het toestel nodig is, wordt er een kleiner type rolstoel gebruikt.

Op Amsterdam Airport Schiphol en sommige andere luchthavens kan een elektrisch wagentje worden gebruikt om passagiers met beperkte mobiliteit van de ene naar de andere plek te brengen. We kunnen echter niet van tevoren toezeggen of een elektrisch wagentje of rolstoel wordt gebruikt.

Als er geen loopbrug aanwezig is
Het kan voorkomen dat u en de andere passagiers niet via een loopbrug kunnen instappen. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een vliegtuigtrap. Als u niet in staat bent om trappen op of af te lopen, en u ons hier van tevoren van op de hoogte heeft gesteld, maken we gebruik van een aangepaste laadwagen. Dit alternatief is misschien niet de meest gemakkelijke oplossing, maar we verzekeren u dat uw veiligheid, privacy en comfort vooropstaan.

 

Reizen met uw rollator

Uw rollator mag kosteloos worden ingecheckt. Als u uw rollator bij u wilt houden tot u bij de gate van vertrek bent, laat dit dan weten tijdens het inchecken. Uw rollator worden gelabeld als ruimbagage, maar worden pas in het toestel geladen wanneer u bij de gate aankomt.

 

Voorzieningen tijdens uw vlucht

Voor passagiers met beperkte mobiliteit hebben we de volgende voorzieningen aan boord:

  • Inklapbare rolstoelen zijn beschikbaar aan boord van alle KLM en KLM Cityhopper toestellen. Deze rolstoelen zijn speciaal ontworpen om in de gangpaden van onze toestellen te passen. Vraag om een van deze rolstoelen als u van en naar het toilet moet. Hoewel ons cabinepersoneel u helpt met het gebruik van de rolstoel, mogen zij u niet optillen of dragen.
  • De toiletten aan boord van onze KLM toestellen zijn voorzien van toilethandgrepen. Op alle Boeing 777-, Boeing 787- en Airbus A330-toestellen van KLM zijn rolstoeltoegankelijke toiletten beschikbaar. Onze Boeing 737-, Boeing 747- en Embraer 190-toestellen hebben een schuifgordijn, waarmee de toiletruimte kan worden vergroot. Onze medewerkers wijzen u graag de weg van en naar het toilet. We kunnen u helaas niet in de toiletruimte zelf helpen. Als u hulp nodig heeft bij toiletbezoek, dient u zelf een begeleider mee te nemen die u hiermee helpt tijdens de vlucht.
  • In al onze vliegtuigen hebben we een aantal gangpad- en middenstoelen met opklapbare armleuningen, zodat u gemakkelijk van uw rolstoel in de vliegtuigstoel kan komen. Het aantal opklapbare armleuningen van de stoelen en de locaties kunnen verschillen per toesteltype. Neem contact op met , zodat we een geschikte stoel voor u kunnen reserveren.


Bij speciale stoelen, zoals een orthopedische stoel, wordt altijd door onze afdeling Flight Standards & Compliance gecontroleerd of de stoel voldoet aan de geldende vliegveiligheidsnormen. Als dit niet het geval is, is de speciale stoel helaas niet toegestaan aan boord. Zorg ervoor dat u ten minste 48 uur voor vertrek contact opneemt met , zodat we voldoende tijd hebben om dit voor u te regelen.

 

Stretcherservice

Bent u om gezondheidsredenen gedwongen liggend te reizen, dan kunt u gebruikmaken van onze stretcherservice. Voor deze service worden extra kosten in rekening gebracht. De reservering wordt meestal verzorgd door de organisatie die verantwoordelijk is voor het regelen van uw vervoer.

Aan boord reserveren we een apart gedeelte van de passagierscabine voor u, zodat u comfortabel en in alle privacy reist. Wel is het noodzakelijk dat u wordt begeleid door iemand die u medische assistentie kan geven.

Neem contact op met om onze stretcherservice te reserveren.