Bijzondere bagage

Van surfplank tot golftas; u kunt diverse soorten bijzondere bagage meenemen!

Belangrijk: reserveren voor bijzondere bagage

Vanwege de beperkte ruimte aan boord van onze toestellen moet het vervoer van sommige soorten bijzondere bagage zo vroeg mogelijk, en in ieder geval uiterlijk 48 uur voor vertrek, worden gereserveerd. U kunt dit eenvoudig doen via KLM.com: log in bij Mijn Reis, ga naar het tabblad ‘Passagiersgegevens’ en scrol naar beneden naar ‘Bagage’. U kunt ook contact opnemen met KLM Telefonische Reserveringen.

Zorg dat uw reservering voor vertrek is bevestigd, zodat u zeker weet dat uw bijzondere bagage mee kan.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van o.a. sportuitrustingen:

Trouwjurk

U mag uw trouwjurk in de cabine meenemen in plaats van een stuk handbagage. Wel moet deze verpakt zijn in een kledinghoes waarvan de afmetingen en het gewicht voldoen aan de richtlijnen. Bekijk de regels en tarieven voor handbagage

U kunt er ook voor kiezen uw trouwjurk mee te nemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. Het vervoer van uw trouwjurk hoeft u niet vooraf te reserveren.

Op KLM-vluchten binnen Europa met onze Boeing 737-, Fokker 70- en Embraer 90- en Embraer 175-toestellen hebben we beperkte opbergruimte in de cabine.U kunt uw trouwjurk in deze toestellen alleen als ruimbagage meenemen.

Muziekinstrumenten

U kunt uw muziekinstrument op de volgende 3 manieren meenemen:

1. In plaats van een koffer of in plaats van een extra koffer
Uw muziekinstrument mag maximaal 23 kg (50,5 lbs) wegen in Economy Class en maximaal 32 kg (70,5 lbs) in Business Class. Het instrument moet in een verharde koffer zijn opgeborgen. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade, dus zorg ervoor dat uw instrument goed is verpakt. U moet een toeslag betalen als uw instrument groter is dan 158 cm (62 inch) (l + h + b) of meer weegt dan 23 kg (50,5 lbs) in Economy Class.

Als uw instrument meer weegt dan 32 kg (70,5 lbs) of groter is dan 300 cm (118 inch) (l + h + b), dan moet u het vervoer ervan reserveren via KLM Telefonische Reserveringen. U ontvangt uiterlijk 48 uur voor vertrek een bevestiging van uw reservering.

2. Als handbagage
In plaats van het standaard toegestane stuk handbagage kunt u een muziekinstrument, zoals een viool of een kleiner instrument, meenemen. Het instrument moet wel in het bagagevak boven uw hoofd passen.

3. Op een extra stoel
Grotere instrumenten die niet in het bagagevak boven uw hoofd of onder de stoel passen, kunt u meenemen in de cabine om ze op een stoel te vervoeren. Deze stoel moet wel vooraf zijn gereserveerd via KLM Telefonische Reserveringen

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van muziekinstrumenten

Fietsen en tandems

U kunt uw (vouw-) fiets of tandem (niet-elektrisch) meenemen in een geschikte verpakking of fietsdoos:

 • Het stuur moet in de lengterichting van het frame worden gedraaid, de pedalen en andere uitstekende onderdelen moeten worden verwijderd en de bandenspanning moet worden verlaagd.
 • Op Schiphol zijn voor EUR 20 per stuk speciale KLM-fietsdozen verkrijgbaar (176,5 x 23,0 x 101,5 cm / 69 x 9 x 40 in). Een KLM-fietsdoos weegt 4,5 kg (10 lbs).

Reserveer het vervoer van uw fiets of tandem ten minste 48 uur voor vertrek via KLM Telefonische Reserveringen. Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van fietsen en tandems

Golftassen

Een golfuitrusting mag uitsluitend bestaan uit een golftas met clubs, golfballen en een paar golfschoenen.

U mag een golfuitrusting meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. Geef dit aan in Mijn Reis, zodat u er zeker van bent dat u uw uitrusting kunt meenemen.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van golftassen

Flying Blue Golf

Als u lid bent van Flying Blue Golf en alle vluchten in uw reisschema worden uitgevoerd door KLM of AIR FRANCE (inclusief HOP!), Air Europa of Air Corsica, dan mag u gratis 1 golftas (max. 23 kg/50,5 lbs) meenemen boven op de standaard bagagevrijstelling. U dient in het bezit te zijn van een Flying Blue Golf voucher .

Ski’s en snowboards

Een (water)ski- of snowboarduitrusting mag bestaan uit:

 • een board (in een tas: max. lengte 300 cm/118 in) en een paar snowboardschoenen
 • een paar (water)ski’s, 2 skistokken en een paar skischoenen

U mag een van bovenstaande uitrustingen meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. U hoeft het vervoer van een ski-uitrusting niet van tevoren te reserveren.

U mag een lawinerugzak meenemen in plaats van een stuk hand- of (extra gereserveerde) ruimbagage, of verpakt in uw hand- of ruimbagage. Het vervoer hiervan moet u wel altijd telefonisch reserveren. Op vluchten naar, vanuit en via de Verenigde Staten zijn lawinerugzakken met een activatietrigger niet toegestaan. Dit geldt voor zowel hand- als ruimbagage.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van ski’s en snowboards

Surfuitrusting

 • Uw surfuitrusting mag een (wind, kite, wave, boogie of body) surfplank bevatten en moet verpakt zijn in een hiervoor geschikte surftas.
 • Een windsurfuitrusting mag bestaan uit een plank, mast, zeil en giek en moet verpakt zijn tot 1 pakket bij voorkeur in een zogenaamde ‘quiver bag’.
 • Een kitesurfuitrusting mag bestaan uit een plank en een kite bag en moet verpakt zijn tot 1 pakket bij voorkeur in een kite bag.

Op vluchten die worden uitgevoerd door KLM, AIR FRANCE of HOP! met een KL- AF- of A5-vluchtnummer op het ticket, mag u altijd een van de hierboven genoemde surfuitrustingen meenemen in plaats van een koffer, behalve wanneer u van of naar Canada, Mexico en de Verenigde Staten reist. Reserveren van het vervoer van uw surfuitrusting is verplicht, als het groter is dan 107 cm (42 inch). Reist u in Economy Class, dan mag uw surfuitrusting (inclusief surftas) van max. 300 cm (118 inch) max. 23 kg (50,5 lbs) wegen. Voor Business Class-reizigers geldt hetzelfde, maar dan met een maximumgewicht van 32 kg (70,5 lbs).

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van surfuitrustingen

 

Duikuitrusting

Een duikuitrusting mag bestaan uit een wetsuit, vest, sokken, masker, schoenen, zwemvliezen, mes en regulator. Duiklampen kunt u alleen als handbagage vervoeren, waarbij de gloeilamp en de accu/batterijen verwijderd moeten zijn.

U kunt een duikuitrusting meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. U moet het vervoer van uw duikuitrusting altijd vooraf reserveren.

Let op: persluchttanks moeten leeg zijn en het ventiel moet openstaan of verwijderd zijn. Het vervoer van een persluchttank moet altijd worden gereserveerd en is alleen tegen betaling van een speciaal tarief mogelijk.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van duikuitrustingen

Visuitrusting

Een visuitrusting van max. 300 cm (118 inch) mag max. 23 kg (50,5 lbs) wegen in Economy Class en max. 32 kg (70,5 lbs) in Business Class. De uitrusting mag bestaan uit hengels, een molen, een landingsnet, een paar kaplaarzen en een viskist. Uw visuitrusting moet bij elkaar (in één bagagestuk) zijn verpakt.

U kunt een visuitrusting meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer. U hoeft het vervoer van een visuitrusting niet van tevoren te reserveren.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht voor het vervoer van visuitrustingen

Wapens voor de schiet- en jachtsport

Het meenemen van munitie en vuurwapens als handbagage is alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. U mag een wapen en munitie meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer.Het vervoer van wapens en munitie dient echter altijd vooraf te worden gereserveerd.

Naast een wapen of wapenkoffer of –etui mag u max.5 kg munitie voor sport- en jachtdoeleinden, een schietmat, kleine gereedschappen en een gehoorbeschermer meenemen.

Let op:

 • U dient altijd in het bezit te zijn van alle vereiste vergunningen.
 • Munitie moet uitsluitend bestemd zijn voor de schietsport.
 • Vuurwapens moeten ongeladen zijn en veilig worden ingepakt in een koffer of apart etui. De patronen moeten veilig zijn verpakt en bij voorkeur in een koffer worden vervoerd.
 • Geweren moeten gescheiden van de munitie worden vervoerd. Vuurwapens en munitie moeten los van overige in te checken persoonlijke bezittingen worden verpakt.
 • Bagage die munitie bevat mag niet zijn voorzien van labels met de tekst ‘explosieven’.
 • Het vervoeren van munitie met explosieve of ontvlambare projectielen is niet toegestaan.
 • Bij het inchecken dient u aan te geven dat uw wapen ongeladen is en dat de munitie apart is verpakt.

Lees meer over vergunningen voor vuurwapens en munitie

Overige bijzondere bagage

U mag ook andere soorten sportuitrustingen en andere voorwerpen meenemen in plaats van een koffer of in plaats van een vooraf gereserveerde extra koffer, indien deze voorwerpen voldoen aan het volgende formaat:

 • Max. 158 cm (62 inch) (l + b + h)
 • Max. 23 kg (50,5 lbs) in Economy Class
 • Max. 32 kg (70,5 lbs) in Business Class

Voor grotere en/of zwaardere voorwerpen dient u een toeslag te betalen.Vervoer van deze voorwerpen moet altijd zo snel mogelijk, en uiterlijk 48 uur voor vertrek, worden gereserveerd via KLM Telefonische Reserveringen. Voor het vervoer van voorwerpen die groter zijn dan 300 cm (l + b + h) of zwaarder dan 32 kg moet u goedkeuring aanvragen via KLM Telefonische Reserveringen.

Bekijk de regels en tarieven per KLM-vlucht van alle soorten bijzondere bagage: