Reizen met kinderen

We maken het onze jonge passagiers en hun ouders graag naar hun zin. Lees hoe u van uw gezinsreis met KLM uw beste reis ooit maakt!

Boeken

Kid sitting on the luggage

Met KLM.com regelt u het reizen met kinderen heel eenvoudig: geef tijdens het boeken van uw vlucht aan dat u met kinderen reist en uw kinderen reizen automatisch mee tegen ons gereduceerde baby- en/of kindertarief. De Unaccompanied Minor-service is verplicht als een kind in een andere reisklasse reist dan de volwassene die hem/haar begeleidt.

Boek uw gezinsreis

Wist u dat kinderen al vanaf 2 jaar Flying Blue-deelnemer kunnen worden en net als volwassenen Miles sparen? Meld uw kind aan

Baby’s (0-1 jaar)
Een kind dat zowel op de heen- als terugreis jonger dan 2 jaar is, reist op uw schoot mee. Een volwassene mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot meereizen. Voor de andere baby moet een stoel worden geboekt. Neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op met KLM om een stoel voor uw baby te boeken

Bluey

Tijdens uw gezinsreis met KLM reist onze mascotte Bluey met u mee. U vindt Bluey op de luchthaven en aan boord!


Neem een kijkje in ons entertainment aan boord voor kinderen .

Bluey mascot plane

Reisvoorbereiding

Reisdocumenten
Meer informatie over paspoorten, visa en andere reisdocumenten vindt u hier: 

Bekijk welke reisdocumenten u nodig heeft

Check uw reis

Lees meer over reizen met kinderen op de website van het Nederlandse Ministerie van Defensie (van toepassing voor alle nationaliteiten) of kijk dit na op de website van de ambassade van het desbetreffende land.

NB: Reist u met uw kind(eren) maar hebben zij niet dezelfde achternaam als u? Neem dan het trouwboekje of de geboorteakte(s) mee als bewijs van uw verwantschap.


Afschaffing van de Britse luchthavenbelasting voor kinderen onder de 16 jaar

De overheid van het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse luchthavenbelasting (Air Passenger Duty, APD) afgeschaft voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar die vanaf een Britse luchthaven vertrekken en in Economy Class reizen. Lees meer over de afschaffing van de Air Passenger Duty-belasting voor kinderen onder de 16 jaar .

Gezondheid
Reist u naar een tropische of subtropische bestemming? Controleer dan zo vroeg mogelijk welke vaccinaties u en uw gezin nodig hebben.

Aan boord van KLM-vluchten mag u alle medicijnen voor u of uw gezin meenemen. Zorg er wel voor dat de naam van de gebruiker op de medicatie is vermeld. Overschrijden uw vloeibare medicijnen de limiet van 100 ml (3,4 oz.)? Vergeet dan niet om een doktersverklaring mee te nemen.

Heeft u speciale assistentie aan boord of op de luchthaven nodig? Vraag deze service dan aan via Mijn Reis of door contact op te nemen met KLM CARES.

Lees meer over speciale assistentie door KLM CARES

U mag vliegen als u in verwachting bent. We raden u echter af om te vliegen als u 36 weken (of langer) zwanger bent of in de eerste week na de bevalling. Vraag altijd eerst om advies bij de huisarts als u in verwachting bent van een meerling. Ook als u in het verleden zwangerschapscomplicaties heeft gehad, heeft u toestemming nodig van uw huisarts om te mogen vliegen.

Inchecken

Bespaar tijd en omzeil de wachtrijen op de luchthaven. Check online in:

 • Bekijk uw vluchtgegevens en het laatste nieuws over uw reis.
 • Bekijk uw stoelen – wij zorgen ervoor dat u als gezin bij elkaar zit.
 • Ontvang uw boardingpass per e-mail of druk hem thuis af.
U kunt vanaf 30 uur voor vertrek online inchecken (24 uur voor vluchten vanuit en naar de Verenigde Staten). Wij laten u per e-mail weten wanneer u kunt inchecken.

Aan boord

Maaltijden
Op onze intercontinentale vluchten serveren wij gratis speciale kindermaaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar. Zorg ervoor dat u deze maaltijd uiterlijk 24 uur voor vertrek bestelt. Dit kan tijdens het boeken van uw vlucht of via Mijn Reis. Zo serveren wij bijvoorbeeld heerlijke minihamburgers en frietjes. Het menu varieert per vlucht, maar met Bluey en een pilotenspel of vliegbrevet voor de jonge piloten onder ons is elke kindermaaltijd altijd een feest!

Wij raden u aan uw eigen babyvoeding mee te nemen. Eventuele beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen gelden niet voor babyvoeding. Op intercontinentale KLM-vluchten is slechts een beperkt aantal speciale babymaaltijden beschikbaar. Deze maaltijden zijn gratis en hoeft u niet van tevoren te reserveren. Elk kind tot 2 jaar krijgt van ons een gratis Bluey-slabbetje.

Lees meer over speciale maaltijden

Entertainment
Alle kinderen vanaf 2 jaar krijgen op intercontinentale KLM-vluchten een Bluey-speelset bestaande uit o.a. een memoryspel en boter-kaas-en-eieren, kleurpotloden, een sleutelhanger, kaartspel, sticker en bagagelabel om zich aan boord te vermaken. Ook krijgen ze een Bluey-slaapmasker om een dutje te doen. Op Europese vluchten krijgen kinderen een paspoorthoesje en spelletjesboek van Bluey.

Op intercontinentale KLM-vluchten is elke stoel uitgerust met een entertainmentset. Samen met Bluey beleeft uw kind urenlang plezier. Met al die films en spelletjes vliegt de reis voorbij!

Gaat u binnenkort vliegen? Bekijk het entertainmentaanbod aan boord

Op zowel Europese als intercontinentale KLM-vluchten is het gebruik van diverse soorten elektronische apparatuur (zoals draagbare spelcomputers en tablets) toegestaan, zolang u uw apparaat in vliegtuigmodus zet of uw mobiele netwerk uitschakelt.

Stoelen
U kunt uw stoelen reserveren via de plattegrond van de stoelindeling, via Mijn Reis of tijdens het online inchecken op KLM.com.


 • Reist u met uw gezin? Dan krijgt u uiterlijk 4 dagen voor vertrek gratis standaardstoelen toegewezen. We proberen u bij elkaar te plaatsen. Lukt dit niet, dan zorgen we er altijd voor dat ieder kind naast een van de volwassenen in uw reisgezelschap zit. Uiteraard kunt u ook van tevoren stoelen voor uw gezin selecteren om er zeker van te zijn dat u samen zit. In dat geval raden wij u aan gebruik te maken van de betaalde optie voor stoelselectie.
 • Als u met een baby op schoot reist (max. 2 jaar oud op de terugvlucht), dan kunt u tegen bijbetaling stoelen voor uzelf en alle andere personen in uw boeking reserveren. Als u zelf geen stoelen reserveert, dan wijzen wij uw gezin geschikte standaardstoelen toe.

Wiegjes
Voor intercontinentale KLM-vluchten kunt u reiswiegjes reserveren via Mijn Reis of door contact met ons op te nemen. De wiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Hoewel we ons uiterste best doen, kunnen we niet altijd garanderen dat er een wiegje beschikbaar is wanneer u aan boord gaat.

(Auto)kinderzitjes
Voor elk kind mag u op KLM-vluchten gratis 1 (auto)kinderzitje meenemen. Als u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u het beste uw eigen (auto)kinderzitje meenemen voor in het vliegtuig.

 • Het zitje moet tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm/16,5 inch) passen.
 • Uw kind en het zitje moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje worden vastgemaakt.
 • Tijdens het opstijgen en landen mogen kinderzitjes achterwaarts gericht worden vastgemaakt. Op kruishoogte moeten kinderzitjes voorwaarts gericht worden geplaatst, zodat de stoel ervoor naar achteren kan worden versteld.
 • Het zitje mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van een (auto)kinderzitje moet u van tevoren reserveren. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.

(Auto)kinderzitjes kunt u ook gratis inchecken. In dit geval zijn bovenstaande regels niet van toepassing.

Als u een stoel voor uw kind heeft gereserveerd, mag u ook een Child Aviation Restraint System (CARES) meenemen:

 • Uw kind en het CARES-systeem moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden vastgemaakt.
 • Het CARES-systeem mag geen gebreken vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik in een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van het CARES-systeem moet van tevoren worden gereserveerd. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.

Bagage en kinderwagens


Bagage
Kinderen die een eigen (geboekte) stoel hebben, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene.

Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op uw schoot meereizen, mag u het volgende meenemen:

 • 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg (26 lbs) en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 inch).
 • 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg (22 lbs). Ook als u de bagage voor uw kind in uw eigen koffer meeneemt, mag de bagage van de ouders per stuk maximaal 23 kg (50,5 lbs) wegen.
Sommige van onze partnerluchtvaartmaatschappijen hanteren andere bagageregels dan wij. Neem voor meer informatie contact op met uw reisbureau of de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Kinderwagen
Op alle KLM-vluchten mag u per kind altijd gratis 1 opvouwbare kinderwagen meenemen. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak kunt u de kinderwagen gratis inchecken als ruimbagage. Waar mogelijk kunt u tot aan de gate gebruikmaken van de kinderwagen (reeds voorzien van een bagagelabel). Bij de gate geeft u de kinderwagen af zodat deze in het ruim kan worden geladen. De kinderwagen mag voorzien zijn van een beschermhoes, maar deze mag geen extra bagage bevatten.

Alleenreizende kinderen

children travelling

Met onze Unaccompanied Minor-service weet u zeker dat uw kleine wereldreiziger in veilige handen is.

Deze service is verplicht voor alleenreizende kinderen van 5 tot en met 14 jaar die zonder volwassene (vanaf 18 jaar) reizen. Voor kinderen van 15 tot en met 17 jaar is de service niet verplicht, maar kunt u hem eventueel wel reserveren.

Kinderen onder de 5 jaar moeten altijd door een ouder of voogd worden begeleid.

Lees verder over onze Unaccompanied Minor-service