Paspoort en visa

Hier vindt u informatie over de reisdocumenten die u nodig heeft, en andere belangrijke informatie over reizen naar het land van uw bestemming.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Ieder land hanteert eigen regels voor bezoekers van verschillende nationaliteiten. Hieronder vindt u een indicatie van de algemene regels die van toepassing kunnen zijn. Voor gedetailleerde en actuele informatie over uw reis adviseren wij u altijd uw reisdocumenten en gezondheidsadvies te raadplegen en de vereiste velden in te vullen.

Bekijk welke reisdocumenten u nodig heeft

Check uw reis

Hoe vraag ik online een visum aan?

Als u een (elektronisch) visum nodig heeft, kunt u dit eenvoudig online aanvragen via Mijn Reis. Onze partner CIBT handelt dan tegen een kleine vergoeding uw aanvraag af. Natuurlijk kunt u dit ook zelf regelen via de bevoegde autoriteiten.

Log in bij Mijn Reis

Belangrijke reisdocumenten

  • Geldige legitimatie verplicht voor Frankrijk:

Vanwege de veiligheidssituatie in Parijs en de noodtoestand die in Frankrijk is uitgeroepen, bent u verplicht in het bezit te zijn van geldige legitimatie wanneer u naar, vanaf of via een Franse luchthaven reist. Een rijbewijs is bijvoorbeeld geen geldig legitimatiebewijs.

  • Nieuwe regels voor reizen naar Canada:

Van passagiers die naar of via Canada reizen, wordt verwacht dat zij bij het boarden een Electronic Travel Authorization (eTA) kunnen tonen. Uw eTA-reistoestemming kunt u online aanvragen via de website van de Canadese overheid. Deze regel geldt niet voor houders van documenten uitgegeven door de autoriteiten van Canada en de VS, houders van een Canadese Permanent Resident Card of reizigers met een geldig visum voor Canada. 

  • Reizen naar de Verenigde Staten:
Voor reizen naar de Verenigde Staten kunnen speciale regels van toepassing zijn. Naast een geldig visum en paspoort wordt van reizigers verwacht dat zij Advance Passenger Information kunnen overleggen. Ook moeten zij een ESTA-reistoestemming aanvragen, afhankelijk van hun nationaliteit. Zorg dat u dit ruim voor vertrek heeft geregeld. 


Lees meer over reizen naar de Verenigde Staten>
 

  • API - Advance Passenger Information:
De autoriteiten van veel landen verplichten ons om allerlei persoonlijke gegevens over onze passagiers te verzamelen. U wordt verzocht deze informatie te verstrekken als dit voor uw reis nodig is. Wij raden u aan uw API-gegevens online in te voeren via Mijn Reis, zodat uw incheckproces sneller verloopt. U kunt uw API-gegevens ook via uw reisagent doorgeven.

De API-gegevens omvatten onder andere informatie op de machinaal leesbare zone in uw paspoort:
  • Achternaam en voornaam
  • Geboortedatum, geslacht en nationaliteit
  • Paspoortnummer, land van uitgifte en vervaldatum
  • Land waar de paspoorthouder woonachtig is en het tijdelijke verblijfadres (alleen voor reizen naar de Verenigde Staten), inclusief huisnummer, straat, plaats, de afkorting van de staat en de zip code.


Vul uw API-gegevens in bij Mijn Reis>